Българите проявяват висока социална чувствителност и желание за далеч по-твърди

...
Българите проявяват висока социална чувствителност и желание за далеч по-твърди
Коментари Харесай

Високи очаквания на българите за обществена, социална и съдебна справедливост

Българите демонстрират висока обществена сензитивност и предпочитание за надалеч по-твърди дейности на властта против корупцията и престъпността. Високо е упованието за повече социална, обществена и правосъдна правдивост . Това демонстрират данни на " Галъп интернешънъл " по настоящи тематики.

На фона на общественото разслоение у нас, хората не биха понесли нарастване на цената на тока и автоматизирано поддържат всевъзможни обществено звучащи ограничения като понижаване на заплатите на депутатите.

Ограничаване на рекламата на хазарт, препоръчано от Валери Симеонов, се възприема добре. На този декор голямо е също и убеждението, че злоупотребите с ТЕЛК са доста и би трябвало да спрат. Скорошното бягство от пандиза се прави оценка като неуспех на властта, а не като случай . Делото против Иванчева също не оставя обществото с еднопосочни усещания. Заради високо чувство за неправда, българите са склонни да одобряват рецензиите на президента към властта .

С великодушното си отношение по проблема с Желяз, показано още първоначално, прокуратурата и основният прокурор също печелят на своя страна публичното мнение.

42% от българите считат, че в живота у нас може да се успее на първо място с повече шанс . 53% считат, че се съумява на първо място с повече работа. Делът от 42% не е дребен и свидетелства за значими народопсихологически особености, за качеството на живот на мнозина, както и за чувството за неправда.

 Снимка 353221
Източник:

На този декор 5% от запитаните настояват, че постоянно играят игри като тото,
лотария , протягат ръка към форми на хазарт. Те се равняват условно на близо 300 хиляди души . Тези хора харчат приблизително по 43 лева месечно за подобен вид игри .

19%, или над 1 млн. споделят, че играят понякога и харчат приблизително по 21 лева месечно. Играещите доста рядко са 33% над 1.8 млн. и влагат по 9 лева на месец в това.

Общо 57% ат запитаните, или над 3 милиона се оказват играещи, въпреки и с друга периодичност. 43% пък са тези, които настояват, че не играят такива игри. Средно, играещите у нас харчат по 15 лева на месец. Най-обща калкулация демонстрира, че за подобен вид игри хората харчат по към половин милиард на година . Това е почти колкото 5% от ежедневните разходи за хранителни артикули и артикули за бита.

Огромното болшинство - 86% от играещите свидетелстват, че в никакъв случай не са печелили сума, която да считат за значима . Сред останалите личат най-много хора печелили до 99 лева За по-големи суми свидетелстват малко на брой, а единствено 1% от общо всички запитани в проучването настояват, че са печелили суми над 5 хиляди лева

 Снимка 353222
Източник:

Мнозинство от 68% споделят, че не познават човек, който да е спечелил забележителна сума . Още по-голямо болшинство - 81% - считат, че да се завоюва значима сума в такива игри не е елементарно. 9% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. Данните свидетелстват, че публичният разсъдък и нерешителност по-скоро са непокътнати, макар немалките равнища на обществено неодобрение.

На този декор лансираната от вицепремиера Валери Симеонов концепция за ограничение на рекламата на
хазарт се възприема добре . 55% се съгласяват със възбрана на реклама, само че не и на самите игри. 14% са крайни и биха се съгласили дори на възбрана на игрите. 27% пък желаят всичко да остане както до момента. Останалите се двоумят.

 Снимка 353223
Източник:

Мнозинство от 60% са чули за речта на президента, а болшинство то 69% от тях утвърждават рецензията към държавното управление . 19% не я утвърждават, а останалите се двоумят. Общото равнище на сдържаност към властта у нас остава мощно , макар поддръжката за външнополитическите дейности на Борисов, уловена в предходни проучвания. 91% считат, че скорошното бягство от пандиза е отзив за слаба работа на управляващите, а единствено 7% одобряват, че сходни неща могат да се случват, даже и при добре свършена от страна на управляващите работа, а обясненията от вида " Монте Кристо " не се възприемат .

Друга концепция от последните седмици - притежателите на по-замърсяващите коли да заплащат повече, се възприема на кардинално равнище. Мнозинство от 66% утвърждава. Очевидно обаче тази концепция би се натъкнала на обострената обществена сензитивност .

Тази сензитивност проличава в знаци , като да вземем за пример поддръжката за предлагането на Корнелия Нинова за понижаване на заплатите - 91% от запитаните, 84% споделят, че в този миг не би могло да понесе нарастване на цената на тока или пък болшинството от 63%, което се опълчва на връщането на царските парцели.

 Снимка 353224
Източник:

Високо е и желанието за преустановяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са доста и това би трябвало да се приключи. Това е още един израз на нарушеното чувство за правдивост.

Казусът с кметът Иванчева поляризира публичното мнение , като 44% намират, че протичащото се с Иванчева наподобява по-скоро скалъпено , 34% са на противоположното мнение, а цели 22% не могат да преценяват. Тези резултати демонстрират, че без значение от мощното публично предпочитание за правдивост, защитата на човешкото достолепие като полезност стои високо в скалата на българите.

В същото време ясната позиция на прокуратурата по проблема с Желяз и останалите българи, търсени в Съединени американски щати, печели благосклонности за прокуратурата и основния прокурор - болшинство от 60% утвърждава това, че прокуратурата не потърси задържане непременно за Желяз и другите.

 Снимка 353225
Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР