Българите прехвърлиха 55 млн. лева за втора пенсия от в

...
Българите прехвърлиха 55 млн. лева за втора пенсия от в
Коментари Харесай

Прехвърлихме 55 млн. лева за втора пенсия в НОИ

Българите трансферираха 55 млн. лв. за втора пенсия от в Националния застрахователен институт за първите три месеца на тази година. Сумата скача с 200% по отношение на същия интервал на предходната 2020 година, сочат данните на Национален осигурителен институт за бюджета на Държавното публично обезпечаване, предава вестник „ Труд”.

Хората, на които до 30 юни 2021 година в това число, им остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възраст и на които не е отпусната такава за стаж и възраст, могат еднократно да трансферират парите си от частен фонд към Национален осигурителен институт и по този начин да получават цялостна пенсия от страната. Това стана допустимо с промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Тези, които не създадат това, ще взимат две пенсии, като тази от Национален осигурителен институт ще бъде понижена, като редукцията ще бъде с към 9% за първите групи пенсионери с втора пенсия.

През 2021 година хората у нас могат да се пенсионират при навършени 61 години и 8 месеца за дамите и 64 години и 4 месеца за мъжете. Това значи, че до 30 юни прехвърляния на партиди по този ред могат да създадат дамите над 56-годишна възраст и мъжете над 59 години. Според специалисти хората, които ще взимат минимална пенсия или под нея, няма смисъл да трансферират парите си в Национален осигурителен институт, защото нейният размер е обезпечен.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Размерът на вторите пенсии на обезпечените в частни пенсионни...

Близо 3 милиона лв. за три месеца са платили претендент пенсионери, с цел да си купят стаж, който не им стига, с цел да се пенсионират, демонстрират данните за бюджета на ДОО. В него е заложено до края на годината от пазаруване на стаж да постъпят общо 19.5 млн. лв..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР