„Българите, които посещават морските плажове, и надплащат нереални цени на

...
„Българите, които посещават морските плажове, и надплащат нереални цени на
Коментари Харесай

Сами сте виновни, че ви лъжат на морето: Ангелкова - slava.bg

„ Българите, които посещават морските плажове, и надплащат нереални цени на услуги и артикули, са си отговорни сами, защото не гледат табелките на концесионерите, както и менютата в заведенията за бързо хранене”, отсече Министерството на туризма. Отваряме скоба, с цел да посочим, че същото ведомство под вещото управление на Николина Ангелкова раздаде плажните концесии, а точно на тяхна територия е казусът, към този момент не за 2, а за 20 години на ВИС и СИК.

Всъщност де факто ги държат трима босове, известни с борческите си псевдоними 3 М, като не броим предприемача, финансирал прословутата къща в Барселона и оженил се скорострелно за нейната обитателка, на която може да бъде дядо, след разкритията на испанската преса. Той държи линията в Приморско.

Семейството, платило 64 лв. за прилагане на четири шезлонга и два чадъра на южния плаж в Слънчев бряг, е жертва на техническа неточност, прибавя Министерството на туризма. Това излиза наяве след незабавна инспекция на ведомството.

При нея станало ясно, че на плажа са сложени табелки за цените на плажните такъми, които са по четири лв. за чадър и шезлонг, не над 10, както са били принудени да платят туристите, а вследствие на злоупотребите, ведомството е направило специфична секция на уеб страницата си, в която е разгласило цените на всички плажни такъми по всички платени плажове у нас.

Само подсещаме, че Николина Ангелкова, не различен, изрече крилата фраза, че по морето този сезон чадърите ще бъдат на „ нулеви и още по-символични цени”. Срещу което концесионерите действително получават обезщетения за милиони от страната, т.е. от нашия джоб на данъкоплатци. Пак по волята на Ангелкова. Публична загадка е, че цялата политика на министерството се дефинира от един от едрите концесионери. То дори не си и прави труда да го отхвърля.

Преди дни стана ясно, че български туристи са платили по шест лв. за сядане на барбарон в заведението Клуб 35 на плаж Нестинарка в Царево, другояче останалите маси и столове били безвъзмездни.
А цените в заведението – видно от касовия бон – са били впечатляващи – литър българска минерална вода коства 5 лв., елементарна порция пържени тиквички – 10 лв. порцията и така нататък.

Гражданите са отговорни, когато не вършат разлика сред комерсиалните площи на плажовете, и безплатните такъми на самите плажове, считат от министерството на туризма, чиято работа в действителност е концесионерите ясно да разграничават едното от другото и да бъдат крепко глобявани, когато не го вършат:

„ Важно е да се направи ясно разграничаване сред плажните такъми, предоставяни на посетителите на плажа посредством спомагателните търговски площи към заведенията за хранене, и „ плажните такъми “ – чадъри, шезлонги, постелки, плажни дюшеци и други, употребявани от посетителите на морските плажове “, и „ спомагателната комерсиална повърхност “ към заведенията, където се позволява разполагане на преместваеми сцени с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация.

Въпреки документирането от доста български туристи на противоположното, Министерството упорства, че „ обвързването на използването на плажните такъми с други предоставяни услуги е безусловно неразрешено и през целия сезон това ще се управлява прецизно посредством проверки”.

Интересно е, че ни тон, ни вопъл не идва от отрасловата по тази проблематика Комисия за отбрана на потребителите. Нейния ръководител Димитър Маргаритов, който към момента взема тлъстата заплата от нея, макар че мандатът му изтече преди повече от 3 месеца, стана прочут с невероятните покупки на мезонети в центъра на София за 500 евро на квадрат, поради назначението на брачната половинка си като изпълнителен шеф на фондацията на издателство Просвета – София, което е водач при учебниците, до момента в който кумът на фамилията е министър на образованието. Дейността на фондацията се финансира от европейската организация на МОН ЦРЧР, а брачната половинка на шефа на КЗП е и съдружничка на министершата.

Относно случая, в който на клиенти бе поискана такса от 5 лв. за интернет на плажа, нищо че не го употребяват, тъй като имат в абонаментите си, което се случи на Златни пясъци, Министерството на туризма – става известно – нямало пълномощия да приключи тази процедура, защото „ това касае услуга, предоставяна по Закона за електронните известия и Закона за потребителите, контролът върху който се реализира от Комисията за контролиране на известията и Комисията за отбрана на потребителите “.

Което в превод ще рече, че Министерството може да даде нашата благосъстоятелност – плажа на концесия, по закон би трябвало да управлява по какъв начин тя се извършва, само че не може да се меси, когато с нашата благосъстоятелност се злоупотребява за машинация. Честито!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР