Българите изпълняваха задачите си в Кабул и Кандахар съвестно и

...
Българите изпълняваха задачите си в Кабул и Кандахар съвестно и
Коментари Харесай

Д-р Пукалски с 9 мисии в Афганистан пред Фрог: След 2006-2007-ма видях, че мисията в Афганистан е causa perduta. Освободителите спават нашественици

Българите изпълняваха дилемите си в Кабул и Кандахар съзнателно и без боязън. Италианците желаеха в конвоите им да има кола с БГ-флаг, с цел да не ги атакуват. Това споделя за Фрог доктор Бисер Пукалски, с 9 задачи в Афганистан през годините.

- Г-н доктор Пукалски, какъв брой задачи имате в Афганистан? Вярвахте ли преди двадесетина години в благополучния завършек на тази задача?

- Имам 9 задачи в Афганистан, като в никакъв случай не съм бил два пъти на едно и също място. Изключение - Херат, само че и там лечебните заведения бяха испанска,а по-късно испано-американска. В началото ми бе забавно, можеше свободно да се излиза, да се движи човек (говоря за 2005-та година). Но последователно, с първите кабулски атентати, тези правила се трансформираха, рестрикциите се ускориха. И тогава някъде се промъкна подозрението в мен. Още повече, когато говорех с търговците на пазара или с хора, които лекувах и по домовете, и в болничното заведение. След 2006-2007-ма към този момент бях на мнение,че това е causa perduta.

- От 20 години се води война в Афганистан. За 20 дни всичко отиде напразно - бойният труд на миротворците, трилионите долари. Как си го обяснявате?

- Не си го изяснявам.Не е и нужно. Афганистан в никакъв случай не е бил под контрола на НАТО, американци или който и да е. Главни центрове, някои пътища - да, само че другояче не бе допустимо. По стандартите на НАТО, доколкото си припомням, въоръжените сили би трябвало да са най-малко 2 % от популацията на страната, където са, с цел да могат да я държат под надзор. При 42 млн население на Афганистан единствено сметни какъв брой трябваше да са..и какъв брой бяха. Трилиони долари..окрадени от Карзай и доближени нему. Отделно е ясно,че най-малко в Съединени американски щати влизат марините, а след това страната заплаща на частни армии да бранят ползите и. Или най-малко по този начин си мисля. Афганската войска бе готова ненапълно и не напълно.Но най-важното - там фамилията е доста значимо. И в случай че те заплашат,че ще го избият (а както казах-числеността на войските е незадоволителна даже за защита) няма никакво значение какъв брой добре си въоръжен, или кой ти е пълководец.

Само самостоятелни,чуждестранни въоръжени сили могат да създадат нещо. Даже Александър Македонски е споделил: В тази страна дръжте пътищата,другото не ни интересува. И въобще това е страна без съществени централно ръководство. Всичко се държи от селата и локалните старейшини или духовни водачи. Даже преди време талибанските въоръжени сили (не знам в този момент по какъв начин е) са били проведени в лакшари - самостоятелни военни отряди от някакво населено място. И поради това Ахмад Шах Масуд относително елементарно ги е изтласкал. И има нещо друго, значимо. Когато бях в Ирак (вероятно и за Афганистан важи същото) един от тамошните преводачи ми сподели: Сега на вас гледат като на освободители. Но в случай че стоите повече от 5 години тук, без значение какво вършиме - ставате нашественици и всички щe се извърнат против вас. Отделно многото хора, с които съм приказвал, помнеха с положително руснаците (поне в Кабул) - блокове,ток,светофари.

Така,че бързият срив е предстоящ, само че не чак с такава скорост, най-малко съгласно мен.

- Трябваше ли да остане в Кабул президентът Ашраф Гани, лекар по антропология от Колумбийския университет в Ню Йорк, преподавал е в Бъркли и " Джон Хопкинс "?

- Не! Празидентът е кукла на конци. И като оставим настрани какъв брой е откраднато - ще го обесят като проводник на непознато въздействие. Оставането му е тъкмо толкоз свястно, колкото на Бабрак Кармал.

- Талибаните дават обещание, че ще съблюдават споразуменията от Съединени американски щати в Доха? Но първите дни в Кабул демонстрират, че към този момент има ранени и обезглавени. Май няма такива персони като Шах Масуд.

- Талибаните обещавали. Оксиморон! Те са мюсулмани. ( Талибан е студент по богословие,и множеството са били обучавани от саудити. По времето на първото нахлуване съвсем всички бяха уахабити). Да очакваш подобен да съблюдава заричане към християнин - вярвай в Дядо Коледа с по-голям триумф.

Шах Масуд не е талибан.Той е муджахидин, полеви пълководец - нещо много по-различно (също като Достум,който е узбек и се скри в този момент там. Или Равани). Та Шах Масуд, на който е повдигнат монумент в Кабул, е руски ученик. И си удържа на думата Панджирския лъв, когато подписва с Громов съглашението за изтеглянето на руските войски. По-късно стартира контранастъпление точно със руска помощ против талибаните. И аха аха да влезе в Кабул, само че Осама Бин Ладен, по молба на Молла Омар, провежда атентата с двамата марокански псевдожурналисти и го убива. Така че талибан и муджахидин са напълно разграничи понятия.

- Според вас единствено поради атентатите на 11 септември и Бин Ладен ли стартира кръстоносният поход на американците в Афганистан?

- Още когато Буш печели изборите и Дик Чейни му става консултант Гор Видал написа в една своя публикация (2000 година), че до година и половина ще има война, тъй като е нужна на Чейни и сие. 11.09 е единствено мотив. Не забравяйте, че напролет на 2001 година аржентински компании завоюваха състезанието за петролопровод през Афганистан. Април-май Съединени американски щати банкрутираха Аржентина. И въобще всичко е навързано. Не настоявам, че съм прав. Но не бих се изненадал и на теорията за приликите межди Пърл Харбър и 11/9. А Бин Ладен - обясних за какво Молла Омар му дава леговище. Но преди този момент самото семейство на Бин си е имало много положителни търговски връзки със Съединени американски щати.

- Има ли разлика сред подготовката на талибаните да ръководят тогава и в този момент?

- Подготовка да ръководят - не знам.Тук не мога да преценява. Ако това, което ти пуснах е правилно, евентуално този Брадъра, молла Барадар, сегашният нов водач на Афганистан, е квалифициран от американците за " наш кучи наследник ".

- Д-р Пукалски, вашето мнение за българското присъединяване в омиротворяването на Афганистан?

- За българите там мога да кажа единствено прелестни неща - най-малко за множеството. Но те просто изпълняваха задания - съзнателно и без боязън. Отделно самите афганистани ни уважаваха и постоянно италианци, да речем, желаеха в конвоите им да има кола с Бг байрак, с цел да не ги атакуват. За цялото ни наличие там няма атентат против българи. Срещу взаимни сили - има доста. И аз съм бил подлаган на офанзиви, само че когато съм бил дружно с немци или французи.

Интервю на Красен Бучков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР