Българинът ще изтегли около 400 млн. лева бързи кредити за

...
Българинът ще изтегли около 400 млн. лева бързи кредити за
Коментари Харесай

Българинът стиска, за да разпусне финасово по празниците

Българинът ще изтегли към 400 млн. лв. бързи заеми за празничното извършване на покупки, различен източник на пари са потребителските заеми.

Общата сума, която сме дали по празниците за предходната година, е 1.5 милиарда лв.. Тази зима обаче тя е повишена и ще стигне близо 2 милиарда лв..

" Това въобще не е малко – единствено в последните дни преди Коледа и Нова година харчим сред 250-300 млн. за дарове ",  предвижда финансистът Стойне Василев пред Българска национална телевизия. 20% от сумата ще пристигна от теглени заеми.

" Свикнали сме цяла година да се стискаме, а по празниците или на отмора да се отпускаме финансово ", разяснява Василев. Експертът предлага да планираме разноските си рационално, с цел да няма неприятни изненади през януари.

Финансовите експерти поучават още да заобикаляме неприятните покупки и да плащаме първо на себе си.

" Лошите покупки " включват артикули, които бързо губят от цената си. Типичен образец е колата. Всеки нов автомобил губи 20% от своята цена незабавно откакто е платен.

Не на последно място е и правилото да живееш под опциите си. Ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без използването на заем, просто не я правете. Така да вземем за пример в случай че реализирате приход от 25 000 лв., то би трябвало да живеете като че ли притежавате 15 000. Важно е потребителят да се осведоми за същността на финансите и да следи своите разплащания всеки месец – по този начин ще му е по-лесно да направи дадена покупка и надлежно да разбере защо харчи най-вече.

В същото време към този момент 10 години съблюдаваме навиците си да харчим почти еднообразно за хотели и заведения за хранене. През 2017 година 6,9 на 100 от годишните разноски на българина са отивали за това перо, до момента в който през 2007 година - 6,1 на 100, сочат данните на Евростат.

За отбелязване е обаче, че по-голямата част от тези разноски на българина - над 4%, се получават от изхарченото по заведения за хранене и заведения, а не толкоз от хотелско настаняване.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР