Балетният спектакъл Сънят на Пилат“ открива седмото издание на Международния

...
Балетният спектакъл Сънят на Пилат“ открива седмото издание на Международния
Коментари Харесай

Майстора, Маргарита, Воланд и Бегемот откриват „Сцена на вековете“

Балетният театър „ Сънят на Пилат “ открива седмото издание на Международния летен сезон на оперните театри „ Сцена на вековете 2022 “ във Велико Търново. Това ще се случи на 9 юли, броени дни откакто балетът на Държавна опера – Стара Загора, получи влиятелните оценки на професионалната танцова общественост „ Импулс ” за балетна натрупа на годината и за танцова продукция на годината (именно за „ Сънят на Пилат “). Поради неподходящата прогноза за времето за събота спектакълът ще бъде показан в огромната зала на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “, а не на сцената на крепостта Царевец.

Интернационална балетна натрупа под управлението на примабалерината, хореограф и възпитател Силвия Томова, хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков и международен креативен екип ще показват за първи път пред търновци и гостите на старопрестолната столица танцовата тайнственост „ Сънят на Пилат ” от именития български композитор на известна и кино музика Стефан Димитров и с хореографията на Василий Медведев. Зрителите на „ Сцена на вековете “ ще видят в ролята на Маргарита примабалерината Анелия Димитрова (носителка на „ Кристална лира ” и на Специалната на града „ Импулс ” за креативен постижения), Фредерико Пинто от Португалия ще бъде в ролята на на Майстора, албанецът Фиорди Лоха ще е Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а Джоузеф Пенялоса ще бъде в ролята на Воланд.

Въпреки че е въодушевена от романа на Михаил Булгаков „ Майстора и Маргарита “, истинската интерпретация на Стефан Димитров в „ Сънят на Пилат ” не се опира на текста, а вместо това ловко улавя сюрреалистичната атмосфера и пресъздава главните детайли на описа. Заглавията на двете дейности – Lux Aeterna (Вечна светлина) и Misericordia Pro Nobis (Милост за нас), приканват към асоциации с други литературни класики като „ Фауст “ на Гьоте, да вземем за пример, и слагат творбата в подтекста на европейското музикално завещание. Музиката на Димитров превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия съвременен свят и дава свежо, мелодично тълкувание на разноликите хрумвания за положително и зло, светлина и мрак, за корените на тези сили.

„ Сънят на Пилат ” се трансформира в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия се появява и е театрално показано огромно балетно произведение от актуален български композитор. Зрелищно, охолно, изтънчено, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално, чудо… Това са единствено част от суперлативите, с които щастливците, участвали на премиерата на „ Сънят на Пилат ” в Зала 1 на Националния замък на културата в София описаха претърпяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюма на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и скъпата помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) способстват световноизвестният хореограф Василий Медведев да трансформира симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от позитивна сила, в поема за любовта.

Любовни подиуми, древен сюжети, деликатност и свирепост се преплитат в „ Сънят на Пилат “ с съвременни режисьорски и хореографски решения и музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. Такъв театър не е имало повече от 40 години – от времето на „ Козият рог “ на Красимир Кюркчийски, безапелационни са познавачите. Приблизително толкоз време отлежава в креативното схващане на Стефан Димитров и концепцията за написването на балет, въодушевен от „ Майстора и Маргарита “. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години стартира да съзрява сюжетът, а 4 години му лишава написването.„ Сънят на Пилат ” получи подобаващ публичен отзив, като към този момент се радва на десетки оферти за показване на разнообразни подиуми и фестивали в България и чужбина.

Програмата на фестивала „ Сцена на вековете 2022 “ продължава с балетният театър „ Анна Каренина “ по музика на Чайковски на Държавна опера – Плодвив (16 юли), операта „ Ернани “ от Джузепе Верди на Държавна опера – Русе (23 юли), продукцията „ Амадеус “ по музика на Моцарт и пиесата на Питър Шафър на Музикално-драматичен спектакъл – Велико Търново (29 юли), симфоничният концерт „ Нощ под звездите “ на Vienna Schonbrunn Orchestra (6 август), операта „ Ромео и Жулиета “ от Шарл Гуно на Държавна опера – Варна (29 август), операта „ Риголето “ от Джузепе Верди на Националната опера на Букурещ, Румъния (2 септември), и танго-операта „ Мария от Буенос Айрес “ на Държавна опера – Пловдив, с музиката на Астор Пиацола (10 септември). Всички тези спектакли ще се играят на откритата сцена на крепостта Царевец, стига времето да разрешава. Началният час е 21.00 ч. В съпътстващата фестивална стратегия „ Поглед в бъдещето “ са включени балетът „ Копелия “ от Лео Делиб в осъществяване на детската балетна школа „ Класика “ – Велико Търново (11 юли), мюзикълът „ Алиса в огледалния свят “ по Луис Карол на „ Бон-Бон-Мюзик “ – София (3 август), и танцовият театър „ Скритият подарък “ на Virginia Ballet – Велико Търново (17 септември).

Акцент измежду съпътстващите събития е концертът „ Една нощ в операта с музиката на Queen “ с присъединяване на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син, сопраното Вера Гиргинова, хорът и оркестърът на Дръжавна опера – Стара Загора. Той ще се състои на 11 септември.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР