Балетът „Хиляда и една нощ“ в Софийска опера и балет

...
Балетът „Хиляда и една нощ“ в Софийска опера и балет
Коментари Харесай

Украинската балерина Катерина Чебикина влиза в ролята на Нурида от балета Хиляда и една нощ

Балетът „ Хиляда и една нощ “ в Софийска опера и балет ще бъде показан в пет дати - на 27, 28, 29 и 31 май и на 1 юни. Премиер солистите Марта Петкова, Боряна Петрова, Никола Хаджитанев и Цецо Иванов ще влязат в облиците на главните персонажи. Марта Петкова като Нурида и Шехерезада, Боряна Петрова като Шехерезада, Никола Хаджитанев и Цецо Иванов като Шахриар. Диригенти – Ейюб Кулиев и Борис Спасов.

На 27, 28 и 31 май към балетната натрупа на Софийска опера и балет ще се причисли първата солистка на Мариинския спектакъл – украинката Катерина Чебикина, която ще се превъплъти в облика на Нурида – красивата и погрешна брачна половинка на суровия султан Шахриар. Ще ѝ партнира Цецо Иванов.
 Тате ще си купи кола, но различен път: рецесията в автомобилната промишленост 20 май 2022 | Автомобилната промишленост заема огромен дял от международната стопанска система макар проблемите със свръхкапацитета...
Родената в Киев балерина, е първи солист в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург от 2015 година до март 2022 година Биографията на Катерина Чебикина включва някои от най-сериозните функции от балетния репертоар на Петербургския спектакъл – Одета – Одилия от „ Лебедово езеро “, Никия и Гамзати от „ Баядерка “, Китри от „ Дон Кихот “, Медора от „ Корсар “ и доста други.

Балетната премиера се посвещава на 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров.

Билетите за спектакъла са в ценови диапазон сред дведесет и пет и осемдесет лв., а за 28, 29, 31.05 и 1.06 сред двадесет и петдесет лв..

През 1979 година композиторът Фикрет Амиров написва балета " Хиляда и една нощ ". В партитурата Амиров употребява безконечен репертоар от ударни принадлежности, с цел да се изрази благосъстоянието на арабската ритмика. Използването на женски хоров декор придава спомагателен колорит и темперамент на музиката.

Хореографията е дело на световноизвестния балетмайстор Елдар Алиев. Той осъществя втори балет за трупата на Софийска опера и балет. Преди 5 години сложи за първи път на софийската сцена балета „ Корсар “. През годините хореографът слага балета „ Хиляда и една нощ “ в Америка и Европа.

Либретото е основано на епизоди от „ Хиляда и една нощ “, алманах от разкази и арабски национални приказки от Златния век на исляма. Създадено е от Рустам Ибрахимбеков и Магсуд Ибрахимбеков. Те въплъщават концепцията си в две дейности на балета и вършат селекция от книгата, с цел да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР