Багдад. С приближаването на възможния референдум за независимост на Иракски

...
Багдад. С приближаването на възможния референдум за независимост на Иракски
Коментари Харесай

The New Arab: Язидите и асирийците имат резерви относно референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Багдад. С приближаването на вероятния референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, въпросът за правата на малцинствата се повдига все по-остро пред държавните управления в Багдад и Ербил, написа The New Arab.
Християнската общественост в Ирак се е свила от 1,5 милиона души до едвам 250 хиляди през последните години, съгласно отчет на Световния съвет на църквите.
Десетки иракски християни, най-много от асирийската етническа група, напущат страната всекидневно, с цел да търсят нов живот в Северна Америка и Европа. Тези, които остават в страната, имат запаси по отношение на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан.
През юли Кюрдското районно държавно управление (КРП) наложително отстрани от поста му, асирийският кмет Айез Абед Джавахрех, с цел да го размени с фигура близка до ръководещата „ Кюрдска демократична партия “.
Асирийската правозащитничка Диана Саркасян съобщи, че „ премахването и намесата в политическото управление в Ал Кош, демонстрира какъв брой малко почитание има КРП за малцинствата “.
След премахването на кмета, асирийци се събраха в Ал Кош на митинг, на който се развяваха знамената на Ирак, а не на КРП. По-рано този месец асирийците показаха терзанията си за референдума пред представители на Съединени американски щати, заявявайки, че „ КРП не е народна власт “.
Друго малцинство, което може да се разгласи срещу референдума са язидите. Лидерът на язидските „ Синджарски отряд за опозиция “ (СОС) Хайдар Шашо съобщи, че геноцидът, който „ Ислямска страна “ извърши против народа му „ не би станал, в случай че имаше самостоятелен Кюрдистан “.
Въпреки това, огромна част от язидите считат, че кюрдската „ Пешмерга “, е изоставила отбранителните позиции в Синджар през 2014-та година, оставяйки локалните в ръцете на „ Ислямска страна “.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР