Багдад. Ожесточени сблъсъци обхванаха столицата на Ирак, след като влиятелен

...
Багдад. Ожесточени сблъсъци обхванаха столицата на Ирак, след като влиятелен
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Безредици избухнаха в Ирак след оттеглянето на шиитски проповедник от политиката

Багдад. Ожесточени конфликти обгърнаха столицата на Ирак, откакто авторитетен свещеник разгласи, че се отдръпва от политиката, след което протестиращи нахлуха в държавни здания и тежко въоръжени милиции наводниха държавния център на столицата, поставяйки началото на интензивна градска борба, която заплаши стабилността на държавното управление, написа The Wall Street Journal .

Най-малко 17 души бяха убити от пукотевица, а повече от 90 бяха ранени при конфликти в Зелената зона в понеделник, трансформирайки мощно укрепения регион с държавни служби, посолства и вили на висши иракски чиновници в обсадена зона.

Размириците бяха провокирани, когато духовникът Моктада ас-Садр направи своята декларация. Неговите поддръжници, които бяха лагерували съвсем месец пред Народното събрание, настоявайки за нови избори, превзеха близкия държавен замък, предизвиквайки конфликти със силите за сигурност.

Политическата парализа настъпи в Ирак, откогато изборите предишния октомври дадоха най-вече места в Народното събрание на блок, воден от Садр, чиито милиции в миналото се сражаваха с американските войски и който от този момент се пробва да изкове иракска политическа еднаквост, която слага национализма над сектантството.

Но неуспехът му да контракти съглашение за шерване на властта със своите сътрудници шиитски мюсюлмански водачи остави страната в 11-месечна невъзможност. Внезапното му овакантяване отприщи яростта на поддръжниците му.

Политически наблюдаващи тук споделиха, че не е несъмнено дали една от най-големите страни експортьорки на нефт в света ще се отдръпне от ръба или ще се насочи към принуждение, което може да заплаши нейния двудесетилетен опит с демокрацията.

Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на Ирак дефинира размириците „ извънредно рискова ескалация “, добавяйки, че „ самото оцеляване на страната е заложено на карта “.

Сблъсъците в Зелената зона започнаха малко откакто Садр разгласи напускането си. Стотици негови поддръжници скандираха гневни лозунги, а други се придвижиха на дребни групи, с цел да се изправят против околните контрапротестиращи, лоялни към Коалиционната рамка, съюз от съперничещи си шиитски партии, водени от някогашния министър председател Нури ал-Малики.

Стотици стачкуващи се изкачиха през оградата, опасваща двореца, и се втурнаха в постройката, скитайки се из залите и елегантните зали за срещи. Иракската телевизия сподели по какъв начин някои от тях скачат в плувния басейн, до момента в който силите за сигурност се пробват да разчистят постройката.

Късно вечерта пукотевица с автоматизирани оръжия и детонации от гранатомети можеха да бъдат чути в Зелената зона, до момента в който членове на милицията на Садр, Бригадата на мира, се биеха с държавните сили за сигурност. Един член на иракските сили за сигурност е бил ранен в боевете, съгласно иракски формален представител.

Една детонация, която детонира покрай посолството на Съединени американски щати в Зелената зона, задейства аларми в комплекса, само че не аргументи жертви, съгласно служителя. Говорител на посолството на Съединени американски щати не отговори на питане за случая.

Властите оповестиха за офанзиви на милиция в други елементи на Багдад, както и за митинги и окупация на държавни здания от поддръжници на Садр в южните градове Басра и Насирия.

Иракската войска разгласи полицейски час в цялата страна и министър председателят Мустафа ал-Кадхими, призовавайки за успокоение, прекрати съвещанията на кабинета поради насилието.

Кадхими до момента е избягвал да употребява сили за сигурност, с цел да разчисти Зелената зона, и не е наредил на армията на Ирак да се намеси. Подкрепяните от държавното управление милиции на Ирак, мощ от към 160 000 бойци, известни като Народни мобилизационни сили, оповестиха в понеделник, че няма да се намесват в боевете.

Във Вашингтон Белият дом съобщи, че известията за принуждение в Ирак са притеснителни и прикани за разговор сред политическите групи в Ирак.

„ Преди всичко призоваваме забърканите да запазят успокоение, да се въздържат от това принуждение и да търсят мирни способи за отплата “, сподели представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом в понеделник.

Но колкото по-дълго не престават безредиците, толкоз по-вероятно е други въоръжени милиции да се намесят, евентуално провокирайки още по-ожесточени конфликти. Шебил Ал-Заиди, водач на Катаиб Имам Али, шиитска паравоенна група, предизвести, че митингите заплашват да смъкват иракското държавно управление.

„ Това, което виждаме през днешния ден, е заличаване на страната и няма нищо общо с демокрацията или свободата на словото “, съобщи той в „ Туитър “. „ Правителството и неговите апарати не си правят работата. ”

След като не съумя да сформира държавно управление, ас-Садр се обърна към улични митинги, с цел да показва силата си, само че през последните седмици опциите му бяха стеснени. Други иракски фракции отхвърлиха апелите му за разформироване на Народното събрание и осъществяване на нови избори, а Садр не се яви на договарянията, свикани от Кадхими, целящи намиране на решение за усмиряване на рецесията.

„ Реших да не се въвличам в политическите каузи, тъй че в този момент разгласявам окончателното си отдръпване “, написа Садр в Туитър.

Неговото известие пристигна ден преди федералният съд на Ирак да се произнесе по законността на апела на Садр за разформироване на Народното събрание, дело, той евентуално ще загуби. Това пристигна и малко след изказване, което подлага на критика Садр, беше издадено от аятолах Кадхум ал-Хаери, върховен иракски шиитски свещеник, основан в Иран, който беше непосредствен до бащата на Садр, самият той авторитетен свещеник, който беше погубен от държавното управление на Саддам Хюсеин.

Коалиционната рамка се стреми да отвори още веднъж Народното събрание и да образува ново държавно управление.

Този сюжет би означавал иракско държавно управление, сходно на тези от близкото минало, с тесни връзки с Иран и при което висшите постове и министерства са разграничени сред неговите шиитски, сунитски и кюрдски фракции, споделят политически анализатори. Това евентуално би означавало дребен кратковременен напън върху Съединени американски щати да изтеглят 2500 бойци, които държат в Ирак, споделят анализаторите.

Но едно държавно управление, ръководено от Коалиционната рамка, ще се изправи пред въпроси за това по какъв начин ще се бори с настояванията на иракското общество за работни места, справяне с корупцията и понижаване на въздействието на Техеран в Багдад. Предишното държавно управление на Ирак подаде оставка в края на 2019 година след огромни митинги и откакто повече от 500 стачкуващи бяха убити при конфликти със силите за сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР