Бъдни вечер се задава в календара и коледното настроение вече

...
Бъдни вечер се задава в календара и коледното настроение вече
Коментари Харесай

На празнична разходка из Балканите

Бъдни вечер се задава в календара и коледното въодушевление към този момент витае тайничко в съзнанието. Празничната декорация от дълго време подтиква към подаръчни вложения. Мечтаното отделяне от действителността е все по-близо и намира най-разнообразни проекции.

Открай време обичайното място за среща с вълшебния свят на Коледа отвън домашния уют са приказните базари. Миниградчета в цяла Европа посрещат своите гости още от края на предишния месец. Емблематични със своето коледно гостолюбие са Берлин, Мюнхен, Виена, Прага, Страсбург, а през последните години техният дух се придвижва отчасти и на разнообразни места в София.

Извън най-големите панаири за Коледа обаче съществуват и някои по-скромни, само че не по-малко колоритни дестинации за феновете на празничния туризъм. При това на една ръка разстояние от България. Ето пет оферти за разходка в района с радиус към 500 км от страната ни.

 

Драма, Гърция

Само на 100 км от българската граница с Гърция всяка година се издига кокетно коледно градче, в което празничната атмосфера царува през целия декември. Въпреки че българинът е привикнал да посещава южната съседка главно през лятото за морски отдих, в действителност има какво да види и по Коледа.

В Драма години наред строят най-големия коледен базар в цяла Гърция, прочут като Онируполи. Дървени къщички, които припомнят домовете на приказни герои, се подреждат една до друга и от всяка се носи аромат на коледни сладкиши, колбаси и греяно вино. Целият площад се изпъстря с разноцветна коледна декорация, вълшебни светлини и обилни гирлянди.

Гостите стават очевидци на ефектна празнична стратегия, изпълнена с музикални концерти, театрални постановки, игри за децата, песни, танци, изложения, шоу и безчет атракциони. Разходката из уличките на коледното село е впечатляваща и денем, само че когато се стъмни и светлините грейнат, пейзажът става още по-празничен.

За разлика от огромните базари в западноевропейските столици, в Драма е доста по-евтино и налично, а също така е единствено на час път от българската граница. Базарът е отворен от 5 декември до 2 януари 2023 година

 

Сибиу, Румъния

Не столицата Букурещ, а град Сибиу е най-популярната коледна дестинация в Румъния. Той се намира на 300 км от Русе и през декември се преобразява в приказно място с необикновено коледно въодушевление. Хора от цяла Румъния се стичат годишно натам, а напоследък базарът в Сибиу се радва и на международен интерес.

Голямото събитие се случва на основния градски площад, който е осветлен в пъстри светлини и всяка вечер се организира интерактивно шоу, по време на което се прожектират фигури върху историческите здания. Украсата е една от най-пищните и е безусловно на всеки ъгъл.

Заселилите се в района германци и унгарци преди повече от 500 години са съдействали за коледните обичаи в Сибиу, както и за историята и културата на града. Румънските базари се отличават и с голямото многообразие от деликатеси, които може да бъдат опитани. Повечето от къщичките са точно кулинарни павилиони, където се оферират както обичайни за Румъния ястия, по този начин и типично коледни лакомства.

Базарът в Сибиу ще бъде отворен до 8 януари.

 

Брашов, Румъния

Областта Трансилвания в Румъния е измежду най-интересните за посещаване места целогодишно, само че през декември е и удивителна коледна дестинация. Пищен базар с дългогодишни обичаи се организира в Брашов, намиращ се на 257 км от Русе.

Тази година той отвори порти още на 30 ноември и ще краси центъра на града до 8 януари. Името на фестивала е " Град от приказките " и изцяло подхожда на атмосферата, която уредниците основават. Базарът се простира на голяма повърхност в остарелия център на града. Емблематичен е с рекордно огромните живи елхи, които всяка година го вършат забележителна коледна атракция, дружно с в действителност великодушната декорация.

Музикалната стратегия е богата и разнообразна, а на коледния базар в Брашов доста хора избират да посрещнат и новогодишната нощ под звездите и блясъка на лампичките, защото по традиция се провеждат специфични DJ партита и други вълнуващи изненади.

 

Букурещ, Румъния

Коледният базар в румънската столица е може би най-близкият до България и в същото време един от най-хубавите в Европа. Интересното там е, че градът е откупил част от украсата на Париж, употребена в предишни години, и тя в действителност си заслужава да бъде забелязана онлайн.

Букурещ е едвам на 80 км от Русе и се стига до там за час с автомобил от България. Самият базар е ситуиран тъкмо против постройката на Народното събрание, която е втората по величина административна постройка в целия свят след Пентагона в Щатите.

Площадът се изпълва с над 60 коледни къщички, въртележки, голяма елха, няколко подиуми, пейки и масички, шатри, сергии с украси, сувенири и дарове. Тази година базарът работи от 1 до 30 декември. Който го посети, наложително би трябвало да опита мамалига, гофрети и греяно вино и да участва на запалването на елхата, тъй като тя е обградена от стотици светещи в небето гирлянди, които вършат преживяването магично.

 

Нови Сад, Сърбия

Нови Сад е живописен и обаятелен град в Сърбия, където се организира един от най-големите коледни базари на Балканите. Трябва да се има поради, че сърбите честват Бъдни вечер на 6 януари, а Коледа на 7 януари, тъй че в случай че у нас кулминационната точка на коледните празненства е 25 декември, там настроението продължава още по-дълго.

Базарът " Зимзоленд " отвори порти на 21 ноември. Той се организира на Площада на свободата, който се намира против катедралата в Нови Сад. Украсата от година на година става все по-впечатляваща, а присъщи за там са падащите от небето лампички.

Малчуганите ще останат удовлетворени от визитата там, тъй като за тях постоянно се провеждат пленителни забави. Не минава Коледа без Ледена гора, зимна пързалка, доста въртележки, музикални концерти и, несъмнено, срещи с белобрадия дъртак.

Едва ли Дядо Коледа ще съставлява интерес за родителите, само че пък павилиончетата с типично сръбски месни деликатеси - сигурно. Запазена марка на базара в Нови Сад е и дегустацията на разнообразни виновност, локално произвеждане.

 

БЪЛГАРСКИ АЛТЕРНАТИВИ

Дори и нашата страна сама по себе си предлага опция за празничен тур из коледните базари. Само в София има панаирни градчета на 10 разнообразни места. В центъра, с изключение на обичайният немски коледен базар до Народния спектакъл " Иван Вазов ", такива има още на площад " Славейков ", на ул. " Съборна " и зад НДК.

Извън центъра Столичната община провежда коледни базари на Женския пазар, на пазара при Римската стена, в парк " Възраждане ", в Северен парк, при парк " Герена " и в Нови Искър.

Във Варна увеселителният парк е ситуиран на обичайна си локация пред Морската гара и предлага разнообразни атракции като блъскащи колички, високо над 30 метра виенско колело, стрелбища, доста аркадни игри за огромни и дребни, рискови уреди. През зимния интервал ще може да се посети и емблематичната ледена пързалка.

В Пловдив коледен базар " Капана " събира 101 изложители, които ще вземат присъединяване с облекла, книги, детски ръчно правени играчки, коледни украси, занаятчийски храни и питиета, картини, керамични произведения, дърворезби, лампи, свещи, козметика. Ще има и благотворителни дела, в които посетителите ще могат да се включат.

Свои празнични градчета отвориха също Русе , Добрич , Смолян , Троян , Трявна .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР