Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския

...
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския
Коментари Харесай

Традиции и вярвания на Бъдни вечер

 Бъдни вечер е един от най-важните фамилни празници в българския календар. Самото му име произлиза от бдение или съдбини. В първия случай по-силна е християнската символика – с молитва да се посрещне раждането на Спасителя. Вторият вид е отражение на езическите вярвания, съгласно които раждането на младия господ се свързва с възкръсването на цялата природа и се счита за начало на новата година.. Затова на Бъдни вечер се правят голям брой ритуали, които би трябвало да донесат шанс и изобилие в дома.

Да предадем Коледа на децата

Стани нине, господине...

 Според българската традиция фамилията би трябвало да бъде дружно, като всеки негов член извършва разнообразни ритуали. Мъжете избират и отсичат бъдника - пълен дънер от дъб или круша, който символизира Световното дърво (крепящо реда и хармонията в света). То би трябвало да бъде запалено от най-възрастният и да бъде оставено да гори цяла нощ. Този огън има пречистваща мощ и пази от зли сили, а съгласно националните вярвания тъкмо в навечерието на Коледа небето и пъкълът краткотрайно се отварят и измежду хората бродят караконджули и таласъми. Пепелта от Бъдника не се изхвърля – една част се разпръсква за изобилие по нивите, а друга се пази като средство против зли сили.

 Докато мъжете извършват обреди за отбрана на дома, дамите, като свързани с плодородието, подготвят празнична вечеря. Най-важно е замесването на обредните хлябове, което стартира още от рано сутринта. Тогава най-младите девойки носят „ мълчана ” вода, т.е. не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. Вътре поставя сребърна пара и дрянови пъпки за шанс и здраве, а от горната страна я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които са би трябвало да донесат благоденствие. От подготовката на хлябовете се изключват единствено момите за женене, с цел да не отнесат със себе си плодородието, в случай че изоставен дома.

 Самата вечеря на Бъдни вечер е по-скоро обред, в сравнение с хранене. Цялото семейство би трябвало да седне дружно на трапезата, коята нормално се поставя на земята, върху плява. Така се пресъздава ситуацията, в която се е родил Младенеца. Най-възрастният мъж чете молитва и прикадява масата. След това разчупва боговицата. Първото парче постоянно е за мъртвите (или Богородица), второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на фамилията. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е доста добра за всички. На трапезата се седи дълго и никой не била да става. Ако на някой въпреки всичко му се наложи, той би трябвало да върви наведен, като отрупано с плодове дърво. Накрая всички напущат трапезата дружно, с цел да узреят по едно и също време класовете и посрещат коледарите. Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Това още веднъж е обвързвано с вярата, че небето се отваря и околните покойници ще дойдат на вечеря.

 Според националните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, по тази причина се вършат разнообразни гадания за времето, плодородието и персоналната орис.

 Някои от храните имат за цел да гонят злите духове – лук, чесън, мед и орехи. Всъщност орехите са съществена част от трапезата. По тях също се прави предсказване за здраве или болест. Всеки член на фамилията си избира по един орех от поставените на трапезата и го чупи. От това дали вътре има цяла, здрава ядка или пък е развален се схваща  здраве или болест го чака през годината. Сред нормалните ястия, които се приготвят за трапезата са варен боб, пълнени чушки и сарми с фасул или ориз, жито, тиквеник, зелник, ошав, плодове, както и ритуален самун – содена питка, приготвена без яйца и мляко, в която се поставя сребърна паричка - на който се падне, ще бъде благополучен и ще има шанс цялата година.

Предсказания и вярвания

- Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова би трябвало да съумеят да станат неусетно от трапезата и да подслушат какво си приказват съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на индивида, който ще срещнат още по празниците.

- Листата на бръшляна от трапезата, поставени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, индивидът ще е здрав през годината.

- Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за разнообразни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкоз по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е положително.

Според вярванията неомъжените моми или момци могат да научат името на бъдещия си младоженец на Бъдни вечер.

- На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и още веднъж пепелта демонстрира дали ще бъдат удобни за реколтата и индивида.

- За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и поставя в 12 люспи 2–3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и благодатен. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е изсъхнал и неплодоносен.

- Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са положителни и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е заоблачен, ще има заболявания през годината.

- Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят доста. Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

- Моми, на които им е време да се омъжват, не месят самун, тъй като се има вяра, че в случай че се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

Традициите  по света

Испания

 В Испания този ден се назовава " Ночебуена " (Nochebuena). Обикновено се отбелязва в фамилен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се вършат дарове на домашните. В някои фамилии, които следват отколешни католически обичаи, през нощта се канят на трапезата самотни старци или сиромаси.

Германия

 В Германия на 24 декември след обяд животът в множеството градове замира. В 22.00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната работа. След нея идва ред на изобилната фамилна софра.

Норвегия

 В Норвегия доста фамилии на този ден отиват на църковната работа, която по традиция стартира в 15.00 часа. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и поставят на тях цветя. Рождественската вечеря е в стеснен фамилен кръг. В западните и северни елементи на страната сервират солени и варени на пара агнешки ребра с картофки. В източните елементи на Норвегия е известно свинското, до момента в който в други елементи се сервира риба. Някои фамилии избират пуйката. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира към елхата. Всички се хващат за ръце към нея и пеят песни. След това още веднъж сядат на трапезата, само че този път на чай и коледни сладки.

Полша

 В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Поздравяват се с празника и си желаят всичко най-хубаво. На трапезата са сервирани постни блюда и риба, измежду които зеленчукова чорба, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. В дома има украсена елха, а под нея са сложени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

Канада

 В Канада Рождество стартира вечерта на 24 декември, наречена " Крисмас Ийв " (Cristmas Eve). Възрастните, приключили всекидневните си каузи или прибрали се от черква, сядат на трапезата. В Нюфаундленд и Лабрадор съществува бит в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена особено за задачата, а парите да се дават за благотвторителност. Във Ванкувър в навечерието на Коледа пламват стотици хиляди лампички, с които са украсени домовете, парковете и площадите.

Бразилия

 Бъдни вечер е фамилен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците честват на улицата с песни и танци.

Инфо: www.hera.bg

Снимки: In LIFE

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР