Бъдни вечер е един от най-светлите празници за християните. Времето,

...
Бъдни вечер е един от най-светлите празници за християните. Времето,
Коментари Харесай

Как празнуват Бъдни вечер по света

Бъдни вечер е един от най-светлите празници за християните. Времето, в което фамилията се събира и чества настъпването на Рождество Христово. Ето по какъв начин го вършат по света.

Испания

В Испания този ден се назовава Nochebuena. Обикновено се отбелязва в фамилен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се вършат дарове на околните. В някои фамилии, които следват отколешни католически обичаи, през нощта се канят на трапезата самотни старци или сиромаси.

Германия

В Германия на 24 декември следобяд животът в множеството градове замира. В 22.00 ч. се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната работа. След нея идва ред на изобилната фамилна софра.

Норвегия

В Норвегия доста фамилии на този ден отиват на църковната работа, която по традиция стартира в 15.00 ч. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и поставят на тях цветя. Рождественската вечеря е в стеснен фамилен кръг. В западните и северните елементи на страната сервират солени и варени на пара агнешки ребра с картофки. В източните елементи на Норвегия е известно свинското, до момента в който в други елементи се сервира риба. Някои фамилии избират пуйката. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира към елхата. Всички се хващат за ръце към нея и пеят песни. След това още веднъж сядат на трапезата, само че този път на чай и коледни сладки.

Бразилия

Бъдни вечер е фамилен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. За разлика от европейците, самото Рождество бразилците честват на улицата с песни и танци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР