Бъдещите озвучителни колонки най-вероятно няма да са в кутия и

...
Коментари Харесай

Графен прави възможни ултратънки говорители


Бъдещите озвучителни колонки най-вероятно няма да са в кутия и ще имат всевъзможни форми
(снимка: CC0 Public Domain)

Графенов аерогел дава обещание да направи гражданска война в музикалната промишленост, създавайки леки, тънки и гъвкави високоговорители. Разработката е към момента в начална фаза и е част от европейския план Graphene Flagship.

Учените са употребявали графенови аерогели, с цел да революционизират принцип, умислен преди повече от век: термоакустика, т.е. произвеждане на тон посредством бързо нагряване и изстудяване на материал, а не посредством механични трептения.

Александър Греъм Бел патентова първия си електрически високоговорител, кадърен да възпроизвежда разбираема тирада, като част от своя телефон през 1876 година Повече от 100 години по-късно стандартните високоговорители към момента разчитат на голям брой механични елементи, които вибрират, с цел да основават тон. Тези съставни елементи биват поместени в корпус, който всъщност е кутия.
още по темата
Сега изключителните свойства на графена разрешават други възможности „ отвън кутията “. Буквално.

Изследователи от Италианския софтуерен институт и Университета Сапиенца в Рим са употребявали ултрашироколентови графенови аерогели за произвеждане на термоакустични високоговорители. Този способ употребява отличната проводимост на графена, позволявайки преобразуването на аудио-съобщенията в светлинни импулси, които по-късно се трансформират в тон и се записват от микрофон, който изпраща сигнали към външен усилвател.

Тези термоакустични приложения на графена оферират акустични преобразуватели без движещи се елементи. Следователно високоговорителите с графен дават обещание по-ниско деформиране и по-малко звук, увеличена честотна лента, както и редица други преимущества пред общоприетите индустриални материали.

Хората могат да чуват звуци в честотния диапазон от към 20 Hz до 20 kHz, до момента в който един термоакустичен преобразувател, основан на графенов аерогел, е кадърен да излъчва ултрашироколентов тон от инфразвук (1 Hz) до ултразвук (над 20 MHz), без хармонично деформиране.

Благодарение на лекия и извънредно еластичен графенов аерогел, термоакустичните високоговорители прилепват компактно към стени и даже извити повърхности. А това отваря голям набор от евентуални конфигурации, в които дизайнерите по света вероятно ще се влюбят.

Високоговорителите с графен към този момент са привлекли вниманието и на някои консуматори, а от Graphene Flagshipсе заричат, че сигурно новите озвучителни тела скоро ще се появят на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР