Бъдещите майки често се тревожат достатъчно грижи ли полагат за

...
Бъдещите майки често се тревожат достатъчно грижи ли полагат за
Коментари Харесай

Точен алгоритъм за проследяване на бременност

Бъдещите майки постоянно се тревожат задоволително грижи ли поставят за себе си и бебчето, което носят под сърцето си, дали не прекаляват с въпросите или визитите при наблюдаващия акушер-гинеколог, с верните проучвания ли мерят своето положение в най-важните девет месеца от живата си.

За да разсее тези и куп други опасения, доктор Мария Юнакова от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ показа повсеместен, прецизен и съвременен логаритъм за следене на бременност, с който читателите на Блиц имат опцията да се срещнат в идващите редове. Той се следва при всички пациентки на болничното заведение и е основан на две основополагащи разбирания. Първото е, че за безпроблемното развиване на всяка бременност и раждането на крепко бебче е належащо точно следене при квалифицирани експерти, разполагащи с нужното съвременно ултразвуково съоръжение и качествена клинична лаборатория. Второто е, че отговорността за майката и нейното бебче се поделят в партньорство сред проследяващия акушер-гинеколог и експерта по фетална медицина.

Първата крачка от следенето на една бременност е нейното определяне. В домашни условия това става посредством уринарен тест за бременност, който може да се купи от всяка аптека и дава съответни резултати към 14 дни след хипотетичната дата на забременяване. Това е и времето, когато бъдещата майка би трябвало да осведоми своя гинеколог и да стартира да приема фолиева киселина (400 микрограма дневно), в случай че към момента не е стартирала този банкет. Препоръчително е първият обзор при акушер-гинеколог да се насрочи най-малко една седмица след закъснението на месечния цикъл (5 гестационна седмица), тъй като тогава бременността към този момент може да се откри при обзор с ултразвук. Все още обаче е рано да се чуе сърчице. Това се случва към две седмици по-късно, по време на идващия ултразвуков обзор в 7-8 гестационна седмица (г.с.). Тази аудиенция е по-продължителна – снема се анамнеза на бременната жена за минали, сегашни, наследствени болести. Изчисляват се срокът на бременността и евентуалният термин на раждане по отношение на датата на последната постоянна менструация. Измерват се
растеж, тегло, артериално налягане.

При всеки следващ месечен обзор по преценка на проследяващия доктор могат да се назначават рутинни лабораторни проучвания за цялостна кръвна картина, урина и скорост на утаяване на еритроцитите. По време на цялата бременност проследяващия доктор може назначи имунохематологично проучване (ако дамата не е провеждала такова), посредством което да се дефинира кръвната група и резус фактора на бременната. Допълнително още веднъж по преценка на проследяващия доктор по време на целия интервал на бременността могат да се назначат проучване на микробиология на влагалищен секрет и стерилна урина, а след 36-38 г.с. тези проучвания са наложителни. На бременни дами, които имат контакти с домашни любимци, може да се назначат проучвания за токсоплазмоза или други зоонози.

Между 11 и 13 г.с. се прави основен обзор с проучване за бременността – първи триместър скрининг тест или по този начин нареченият Биохимичен скрининг (БХС). Той дефинира риска на плода за тризомия 21 (Даун синдром ), тризомия 18 (Едуардс синдром ), тризомия 13 (Патау синдром). Самият обзор включва ултразвуково проучване на плода за премерване на „ течността зад вратлето на бебето” (нухална транслуценция), назалната кост, проучване на дясната сърдечна клапа и дребен съд в черния дроб (дуктус венозус) дружно с взимане на кръвно проучване на бременната за премерване на две вещества, артикули на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Параметрите от ултразвуковата диагностика и резултатите от проучването на майчината кръв се комбинират в профилирана софтуерна стратегия. От 2017 година в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ по време на този обзор се пресмята и риск за развиване на едно от най-тежките затруднения на бременността – прееклампсия. Повече за типовете прегледи при експерт по фетална медицина можете да прочетете тук.

Третият обзор при проследяващия акушер-гинеколог е сред 16 и 20 г.с. и включва ултразвукова диагностика (върху корема). Извършват се всички рутинни измервания на бременната, вършат се общоприети кръвни проучвания. Оттук нататък посредством всеки ултразвуков обзор се мерят съществени структури на плода, като се наблюдава по какъв начин той нараства и се развива, прави оценка се дали растежът и развиването му отгавярат на гестационната възраст. Извършва се оценка на придвижванията и интензивността, както и на позицията на плацентата и пъпната шнур.

Втората среща със експерта по фетална медицина е сред 19 и 23 г.с. Тогава в детайли се преглежда развиването на плода, с цел да се изключат всевъзможни структурни недостатъци. Така бъдещите родители знаят, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили вярно. В същия интервал по преценка на лекуващия акушер-гинеколог и експерта по фетална медицина бременната може да се насочи към осъществяване на фетална ехокардиография – профилирано ехографско проучване на сърцето на плода. Чрез него се изследват позиция, размер, конструкция, функционалност и темп на сърцето на бебчето в майчината вътрешност. След това (22-26 г.с.) е време за четвъртата рутинна консултазия с акушер-гинеколог и съпътстващите я прегледи, проучвания и измервания. След 20 г.с. седмица при всяко посещаване се прави оценка на функционалностите на плацентата, а всеки ултразвуков обзор е съпроводен и с доплерово проучване на кръвотока в съдовете, хранещи бебето и кръвоснабдяващи маточните съдове.

След 28 г.с. бременната продължава с рутинните прегледи и проучвания и в случай че всичко с бременността протича в норма, до раждането остават общо четири гинекологични прегледа (женска консултация). Към тях обаче към този момент се прибавя и мониториране на сърдечната активност на плода – така наречен запис на сърдечни тоновe (NST). Прегледът се назовава още кардиотокография и се прави посредством уред, наименуван кардиотокограф или фетален сърдечен екран.

Третият обзор при експерт по фетална медицина е прочут като късна фетална морфология с доплерово проучване и се прави сред 30 и 32 г.с. Тогава се прави оценка положителното общо положение на бебето в края на бременността и по какъв начин то се усеща в майчината вътрешност. Установяват се и възможни затруднения, които да изискват нараснало внимание от проследяващия акушер-гинеколог и екипа, който ще води раждането. Към 36-та г.с. се назначават и проучвания за сифилис, хепатит B и C, СПИН, микробиология от влагалищен секрет, цялостна кръвна картина, глюкоза, креатинин, албумин, общ белтък, урея, урина, както и факторите на кръвосъсирването – фибриноген и протромбиново време. В същия период се правят съвещания с анестезиолог и кардиолог с попълване на съответната здравна документи, касаеща идното раждане.

След 36 г.с. записът на сърдечни тонове се прави ежеседмично, прави се обстоен гинекологичен обзор и консултация с проследяващия бременността доктор, дефинитивно се дефинира позицията на плода и се разисква идното раждане. Така протичат последните дни на трепетно очакване за бъдещите родители и медицинските експерти, с чиято помощ на бял свят ще се появи още едно бебче.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР