“Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на своите

...
“Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на своите
Коментари Харесай

Осъзнато сънуване или сънуваната истина през вековете до наши дни

“Бъдещето принадлежи на тези, които имат вяра в хубостта на своите сънища. ” Елеонор Рузвелт.

Сънищата са интересували хората от незапомнени времена. Осъзнатото сънуване или тъй наречените сънувана истина не е скорошно изобретение. Може да се допуска, че то постоянно е съществувало. Най-древните писмени свидетелства за по-особени сънища са от към 3000 години преди Христа (според други източници 26-27 века преди Христа) от Вавилонско време, разказани в “Епоса на Гилгамеш ”. Още в първия таблет, непокътнат от това произведение, се споделя, че великият държател Гилгамеш имал два съня, които помолил да бъдат изтълкувани от неговата майка.

Друг митичен Шумерски държател е Гудея, живял към 2300 година преди Христа. Когато Шумер е бил атакуван и цялата страна тънела в съсипия и апетит, Гудея посещава един от храмовете и прави жрически обред с молба към богинята на мъдростта Нисаба да му помогне. Гудея сънува доста ослепителен сън, в който богинята му споделя, че в случай че построи храм в нейно име, тя ще го закриля.

 Сън

Дава и предсказване, че когато храмът е подготвен, ще задуха мощен необитаем вятър и една ярка звезда ще изгрее навръх входа на храма. Богинята дава и доста точни инструкции по какъв начин да бъде издигнат храма и по какъв начин да бъде насочен, с какви зали и така нататък Гудея извършва заръката и в действителност незабавно след построяването на храма една звезда осветява входа и задухва мощен необитаем вятър. Гудея живял дълго и страната му процъфтяла. Прославил се като популярен сановник, началник и светец.

Повечето египетски божества са имали храмове за сънуване. Древните египтяни, а и по-късно гърци, са строили хиляди храмове особено за инкубиране на сънища. Думата “инкубиране ” идва от латински: in – върху и cubare - лежа и се отнася за сънуване в храм.

Търсещите са посещавали храмовете, правили са нормално някакъв обред за филтриране и подготовка и са оставали да пренощуват за един или повече дни, с цел да получат съновидение – за лекуване, за упътване, значима крачка в живота и др.

 Пирамида

Древноегипетската дума за сънуване е етимологично обвързвана с дума, означаваща да бъдеш безсънен. Интересно е да се означи, че сънуването при античните египтяни се е записвало със знак, представляващ отворено око. Те са разбирали, че посредством сънищата могат да се допрян до знанието, което им е принадлежало преди да навлязат в този живот.

Напреднали осъзнато сънуващи са практикували телепатия, пътешестване във времето, проучване на действителността оттатък гибелта, ясновиждане, отдалечено наблюдаване и ментална връзка с други храмове или административни центрове.

От фараона, при навършване на тридесет години, се е изисквало да потвърди своето право на ръководство, извършвайки пътешестване оттатък гибелта. Воден от Анубис, черното куче и надзирател на Сириус, фараонът е трябвало да слезе в подземния свят, да допре четирите страни на земята, да се трансформира в Озирис и да се върне с нови облекла – робата и духовното тяло на трансформацията.

Египтяните са знаели, че посредством сънуването търсещият може да доближи звездите, изключително Сириус. Това е звездата, считана от египетските отдадени за източника на космично схващане, крайната точка на напредналите души след гибелта и място на високо напреднали същества, които изключително се интересуват от Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР