„Бъдещето принадлежи на технологиите и на иновативните млади хора. Уменията

...
„Бъдещето принадлежи на технологиите и на иновативните млади хора. Уменията
Коментари Харесай

Европа се нуждае от повече млади хора, избиращи образование в науката и технологиите

„ Бъдещето принадлежи на технологиите и на новаторските младежи. Уменията и образованието в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) са движеща мощ на конкурентоспособността и устойчивостта на Европа. “ Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на виртуалното събитие на тематика „ Работните места на бъдещето и по какъв начин да насърчим повече младежи да изберат кариера в региона на осведомителните и информационни технологии или на STEM “.

Според изнесените от нея данни, макар повишеното търсене на умения в региона на науката, съвсем половината (42%) от европейските жители не имат нужните цифрови умения. Въпреки че новите технологии дават благоприятни условия, те са и риск за повече разделяне: сред мъже и дами, сред градски и селски региони. Така да вземем за пример, девойките и дамите по-рядко се ориентират към специалности в областта на технологиите и те заемат едвам 17% от работните места в този бранш. В същото време 57% от предприятията регистрират дефицит на подобен вид експерти.

„ Убедена съм, че Европа може доста по-добре да употребява капацитета, с който разполага. Ето за какво новите ни начинания свързани с европейското просветително пространство и новия проект за деяние в региона на цифровото обучение дават опция за координирани дейности и повсеместен метод. Един от образците е спомагателното развиване, което ще дадем, на стажовете „ Цифрова опция “ (DOT) ", уточни българският еврокомисар.

Габриел заяви, че от самодейността към този момент са се възползвали над 12 000 студенти и в новия програмен интервал тя ще бъде разширена с благоприятни условия за професионалното обучение и учителите.

Тя осведоми, че продължава да се работи по начинания като Европейската седмица на програмирането, Безопасен интернет, които инициира в предходния си мандат на еврокомисар. Мария Габриел разгласи, че се планува основаването на мрежа от национални центрове за цифрово обучение в страните членки, които да дават продан на опит и положителни практики в региона на цифровото обучение и да подкрепят трансграничното съдействие.

Еврокомисарят означи, че с обединението STEM пък ще се насърчи придобиването на интердисциплинарни умения като сериозно мислене, решение на проблеми, ръководство и предприемачество посредством съдействие с бизнеса и други сътрудници от неакадемичните среди.

„ Искам да дадем повече видимост за младежите на вдъхновяващи ролеви модели, които разчупват стандартите и показват по наличен метод върховите научни достижения. Ето за какво ще пускам нова самодейност - “Изследователи в училище”, която да сближи учените и учениците и да увеличи интереса към науката. Вярвам, че младежите, със своите гении и умения, могат да допринесат за това Европа да стане по-устойчива, по- приобщаваща и да бъде на водеща позиция в цифровата епоха “, сподели Мария Габриел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР