Бъдещето на Европа принадлежи на иновациите и затова са необходими

...
Бъдещето на Европа принадлежи на иновациите и затова са необходими
Коментари Харесай

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер в София разговаря с Румен Радев и с Кирил Петков

Бъдещето на Европа принадлежи на нововъведенията и по тази причина са нужни повече вложения в тази посока. Това бе общата тематика в диалога сред президента на България Румен Радев и президента на Европейската капиталова банка Вернер Хойер, оповестиха от Администрацията на президента. Срещата бе в постройката на президентската институция на столичния бул. " Дондуков " 2.

Румен Радев акцентира капацитета, който България има в областта на осведомителните технологии и нововъведенията със експертите, с които разполага, като уточни, че в тези области страната ни може да играе дейна и основна роля в района.

Двамата разискаха опциите за увеличение на вложенията в нововъведения и високи технологии .

По време на срещата бе откроен забележителния растеж в поддръжката на Европейска инвестиционна банка за българската стопанска система през 2021 година , като общия размер на финансираните планове за предходната година възлиза на близо 1 милиарда евро. Държавният глава приветства ползотворното съдействие на Европейска инвестиционна банка с бизнеса у нас и оцени високо приноса на банката за поощряване на предприемачеството и плановете в областта на високите технологии и нововъведенията.

Президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойер изрази убеденост, че сполучливото съдействие със страната ни ще продължи, в това число и с планове , свързани с построяването на зелена стопанска система . Той посочи поддръжката от банката на сдружения в страната ни, наранени от последствията от пандемията. През миналата година банката е финансирала също и основни инфраструктурни планове, които усъвършенстват живота на хората в България.

Президентът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер се срещна и с премиера Кирил Петков . Темата на диалога им бяха нови вложения в региона на зеления преход, превоза, енергетиката, районното доближаване и дребните и междинните предприятия.

Кирил Петков и Вернер Хойер бяха безапелационни, че съдействието в подтекста на осъществяването на основни планове в страната би трябвало да продължи , което ще способства за по-висок напредък и претовареност. Българският министър председател акцентира, че задълбочаването на партньорството и поддръжката на банката към обществения и частния бранш ще доведат до позитивни резултати освен за България, само че и за района .

" Ние се стремим да подобрим институционалната бистрота и потенциал. Планът за възобновяване и резистентност е добра опция за взаимна работа ", уточни министър-председателят.

Петков и Хойер разговаряха за инструментите за зелен преход, като Модернизационния фонд и Механизма за обективен преход, както и поддръжката, която Европейска инвестиционна банка дава на България за структуриране на Фонд за декарбонизация.

През 2021 година Групата на Европейска инвестиционна банка, която се състои от Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд, даде заеми , гаранции и пое задължения за дялово присъединяване по планове в България на стойност 948 млн. евро.

През миналата година размерът на заемите от Европейска инвестиционна банка за България доближи 176 млн. евро за устойчива инфраструктура, екологично градско развиване и стопанска активност.

ЕИФ ангажира 772 млн. евро за нови планове за дребни и междинни предприятия . Общо 5 900 предприятия и 126 000 работни места съумяха да се възползват от отпуснатите заеми, прецизират от пресслужбата на премиера Кирил Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР