Бъдещето на Arm засега е неизвестно – на борсата или

...
Бъдещето на Arm засега е неизвестно – на борсата или
Коментари Харесай


Бъдещето на Arm засега е неизвестно ̵


Бъдещето на Arm към този момент е незнайно – на борсата или като цел на нов покупател
(снимка: Arm)

Една от най-големите покупко-продажби в цифровата промишленост напоследък – тази за придобиването на Arm от страна на Nvidia – се провали. Но това не е просто едно несбъднато обединение. То слага ARM в обстановка „ сред чука и наковалнята”, разясняват мнозина, следящи трендовете на пазара.

Сред пороя от сливания и придобивания, на които сме очевидци в последните седмици, една несбъдната договорка вероятно не би направила огромно усещане. Но спецификата на бизнеса на Nvidia и Arm прави събитието по-„ вълнуващо”.

Защо е значима Arm

Промените в компютърния бизнес, наложени от възхода на „ облака”, трансформираха и функциите на софтуерните производители и техните взаимоотношения с потребителите. Днес предприятията освен разчитат на доста облачни системи, само че вкарват и технологии за машинно самообразование и неестествен разсъдък.

В този развой на преосмисляне на цифровите системи все по-голямо значение получават технологиите за калкулации „ на ръба” (edge computing). От друга страна, центровете за данни стават все по-важни за изчислителните системи. И Nvidia напълно закономерно се стреми да разгърне своето място в този преуспяващ бизнес.
още по темата
Тенденциите демонстрират за какво Arm е нужна на Nvidia. Сделката беше стратегическа и залогът беше в действителност огромен. Показателна за това е и колосалната сума, която Nvidia ще заплати като наказателна клауза – 1,25 милиарда $.

Но не е единствено това. Малцина знаят, че за договорка сред двете компании в действителност се приказва още от 2020 година. Тогава, почти към началото на пандемията, евентуалната договорка се оценяваше на 55 милиарда $.

На равнище интеграция на технологиите пък „ годежът” на двете компании датира от още по-старо време.

Кой в този момент ще погълне Arm?

Някои пазарни наблюдаващи обаче се питат дали няма друга огромна компания да погълне Arm, откакто Nvidia няма да го стори. Изненадващо или не мнозина чакат, че може да се появи различен състезател, който да „ лапне” апетитната компания. И този състезател може да се окаже китайски, допускат някои.

Доколко регулаторите биха се съгласили? Китай влага съществено в полупроводници и локалните софтуерни колоси набират мощ и въздействие. Много от тях следват типичния за Азия модел на многопрофилни бизнеси. Такава корпорация би могла елементарно да погълне Arm, без това да смути антимонополните органи чак толкоз.

От друга страна, производството на чипове може и да не е най-доходоносният бизнес самичък по себе си, само че когато една компания си проектира и създава чиповете, основава на тяхна база свои системи и си създава програмен продукт, многослойният ѝ модел има бизнес-смисъл и значително я пази от пазарните съмнения в другите сегменти.

Алтернативата

Алтернативата за Arm е да излезе на фондовия пазар – нещо, за което се твърди, че следва на Arm от началото на новата финансова година, започваща през април. Това на пръв взор наподобява по-добре решение от придобиването, само че носи своите неудобства. Инвеститорският напън може да се окаже много тежък за Arm.

Накратко, наподобява, че все нещо ще се случи с Arm, само че за момента обстановката наподобява като избор сред „ чук и наковалня”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР