Азербайджан поиска наказание за руски топ тенисист от арменски произход

...
Азербайджан поиска наказание за руски топ тенисист от арменски произход
Коментари Харесай

Топ тенисист попадна в политически скандал: Азербайджан поиска наказание за Карен Хачанов - Тенис

Азербайджан изиска наказване за съветски топ тенисист от арменски генезис поради надпис, заяви Ройтерс.

Рано тази заран Карен Хачанов се класира за полуфиналите на Откритото състезание на Австралия и по този начин стана първият прочут състезател, достигнал до тази фаза на първия за годината шампионат от Големия шлем. Традиционно след края на всеки мач спечелилият написа обръщение върху транспарантно фолио, закрепено на телевизионната камера на корта. Руският тенисист от арменски генезис написа за следващ път " Арцах, бъди мощен! ". (Арцах е историческото название на Нагорни Карабах - районът в центъра на териториалния спор сред Армения и Азербайджан.)

Азербайджанската федерация по тенис реагира няколко часа по-късно с гледище Международната федерация по тенис (ITF) да предприеме дейности против 20-ия в света московчанин, който след това изясни държанието си с желанието си да покаже почитание към арменските си корени.

Етническият арменски анклав Нагорни Карабах, именуван от сепаратистите Република Арцах, се откъсна от Азербайджан с поддръжката на Армения след кървясъл постсъветски етнически спор при започване на 90-те години на предишния век. През 2020 година Азербайджан стартира втора война в района и сполучливо си върна част от територията, следена от подкрепяните от арменците сепаратисти.

Заради обществено декларираната позиция на Хачанов на един от най-големите и влиятелни шампионати по тенис в света през почивните дни федерацията по тенис на Азербайджан е изпратила протестно писмо до ITF, в което желае строго наказване, което да попречи на Хачанов да прави сходни " неприемливи провокации " по време на шампионати по тенис. От ITF разясниха, че към момента обмислят дали и по какъв начин да отговорят на писмото. Хачанов на собствен ред сподели, че не е бил предизвестен да не написа сходни послания върху телевизионната камера след бъдещи мачове.

" Казвам доста пъти. Имам арменски корени - сподели той пред кореспонденти на " Мелбърн парк " след днешната си победа над Себастиан Корда. Младият потомствен тенисист (син на професионалните тенисисти от Чехословакия Петер Корда и Регина Райхртова) не съумя да доизиграе мача поради болежка в дясната китка. - От страна на татко ми, от страна на дядо ми, даже от страна на майка ми. Аз съм на половина арменец. Ако би трябвало да бъда почтен, не желая да встъпвам по-дълбоко от това, а просто желаех да покажа мощ и поддръжка на моя народ. Това е всичко. "

Макар сега да се въздържа от коментар, Australian Open не се абстрахира изцяло от политическите тематики. Турнирът зае позиция за войната в Украйна, като забрани всякакво проявление на съветски и беларуски флагове. При изписването на имената на играчите от тези две страни пред тях не стои правоъгълник с цветовете на националния байрак, а бял правоъгълник. Забранено е и развяването на знамената на Русия и подкрепящата я във войната с Украйна Беларус на трибуните в поддръжка на тенисистите от двете страни.

Решението за знамената на трибуните пристигна след провокация. Руско знаме беше закачено до корта, на който играеше украински тенисист.

Най-старият шампионат по тенис в света - Уимбълнъд - отиде още по-далече предходната година, когато въобще забрани присъединяване на съветските и беларуските спортисти. Отговорът на управителния орган в тениса бе отнемане на всички останали участници в шампионата от точките, които те получават за присъединяване и успехите си, а те в този случай са извънредно доста за стигналите напред. От точките зависи подреждането в ранглистата, което също има своите последици. По-предно класираните имат привилегията да играят против по-задно класирани, от ранкинга зависи зали някой ще играе квалификации или непосредствено ще стартира от главната скица. Класациите не са без значение и за спонсорите на тенисистите. А приходите от рекламни контракти за някои тенисисти са по-големи даже от наградните фондове.

Извън политическите въпроси към тениса - Хачанов бе вторият руснак, класирал се за полуфиналите през днешния ден. Тази нощ това направи и шампионката от последното издание на Уимбълдън Елена Рибакина. Победа имаше и за Беларус. Двукратната носителка на трофеи от Откритото състезание на Австралия Виктория Азаренка също продължава напред към полуфиналите след победа над американката Джесика Пегула.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР