Азербайджан атакува арменски позиции в Нагорни Карабах в „антитерористична операция“

...
Част от него обаче се управлява от отцепнически етнически арменски
Коментари Харесай

Част от него обаче се управлява от отцепнически етнически арменски власти, които твърдят, че това е тяхната прародина.

Той беше в центъра на две войни след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., последната от които включваше шест седмици тежки боеве през 2020 г.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че е започнало своята операция часове след като четирима войници и двама цивилни загинаха при експлозии на противопехотни мини в Нагорни Карабах.

Министерството каза, че позициите "на фронтовата линия" и арменските "дългосрочни огневи точки" - както и бойни средства и военни съоръжения - са били разбити „недееспособни с помощта на високоточни оръжия“.

„Само легитимни военни цели са деактивирани“, добави той.

Армения каза, че нейните сили не са в Карабах и описва ситуацията на нейната граница с Азербайджан е стабилна.

Изображение: Снимка: AP Изображение: Снимка: Dan Storyev

Силни и повтарящи се обстрели се чуха на кадри в социалните медии, заснети в Степанакерт, регионалната столица на Нагорни Карабах.

Етнически арменци казаха, че Степанакерт и някои села са били „подложени на интензивен обстрел“.

Изображение: Протест пред сградата на арменското правителство в Ереван след ескалация в Нагорни Карабах в Армения Снимка: Дан Сториев

The Сепаратисткият омбудсман по правата на човека в Карабах Гегам Степанян каза, че цивилното население е претърпяло „многобройни жертви“ след ударите на азербайджанската армия.

Само преди два дни министър-председателят на Армения каза, че неговата страна и Азербайджан могат да постигнат мир сделка за Нагорни Карабах до края на тази година.

Армения призовава Съвета за сигурност на ООН да помогне и руските миротворци да се намесят.

Русия, която посредничи за крехко прекратяване на огъня след конфликта през 2020 г. призова всички страни да спрат да се бият.

Армения обвини Москва, че е твърде разсеяна от войната в Украйна.

Изображение: Руски миротворци на границата на Азербайджан и Нагорни Карабах. Снимка: AP

„Русия изглежда не е изпълнила задълженията си“ – анализ

Диана Магнай, кореспондент в Москва

Предполагаемата „антитерористична операция“ на Азербайджан представлява голяма ескалация и може да предизвика трета война между Армения и Азербайджан.

Въпреки твърденията на Азербайджан, че цели само военни позиции, арменската администрация в Нагорни Карабах вече пусна снимки на цивилни жертви, включително деца, докато първите няколко видеоклипа показващи щети върху гражданската инфраструктура в регионалната столица Степанакерт, започват да се просмукват.

Етническото арменско население в Нагорни Карабах е лишено от храна и хуманитарни доставки вече девет месеца, откакто азербайджанските власти блокираха така наречения Лачински коридор от Армения до Степанакерт, който те са длъжни да държат отворен съгласно международното право.

Арменците в Нагорни Карабах крещяха за геноцид, като казаха, че Азербайджан се опитва да ги прогони от глада в региона където са живели от векове.

Сега азерите казват, че са отворили хуманитарни коридори през Лачин и другаде, за да дадат възможност на арменските цивилни да избягат от военната им операция.

Ако арменците наистина напуснат, доказателството ще бъде дали някога ще им бъде позволено да се върнат в домовете си. Ако не, това наистина е етническо прочистване.

Русия междувременно, за която се предполага, че отговаря за поддържането на мира между Армения и Азербайджан след последната кратка и жестока война през 2020 г., изглежда също не е изпълнила задълженията си зает с войната в Украйна, за да се ангажира напълно с регионалните си задължения.

Руското външно министерство заяви, че е получило предупреждение само минути преди Азербайджан да започне офанзивата си.

Последният туит от местен журналист в Степанакерт прави съжаляващото четене: „Зареждам телефона си в Републиканската болница в Степанакерт“, пише Марут Ванян.

„Чуват се непрекъснати артилерийски снаряди. Доктор току-що мина покрай него с окървавен ръце."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР