“Аз съм горд с резултатите от приватизацията, защото те наистина

...
“Аз съм горд с резултатите от приватизацията, защото те наистина
Коментари Харесай

Иван Костов: Горд съм с резултатите от приватизацията


“Аз съм горделив с резултатите от приватизацията, тъй като те в действителност са позитивни и това се потвърждава с числа”. Това сподели някогашният министър председател Иван Костов в предаването „ Тази неделя” по bTV.
Той беше безапелационен, че няма съображение да се твърди, че приватизацията е незаконна. По думите му това е надълбоко вкаран в визиите на българското общество мит, който е безпочвен.

“Ако твърдим, че приватизацията е незаконна, къде са осъдените”, попита Костов.„ Прокуратурата разгласи преди време, че ревизира 500 покупко-продажби от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинявания и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един наказан за това, че е направил закононарушение в приватизацията”, акцентира някогашният министър председател.

„ Това, което би трябвало да се направи сега, с цел да се излезе от този капан, в който са изпаднали и политиците, и публичното мнение, е да се направи приключителен баланс на Агенцията за приватизация”, счита той.

Костов обори изказванието, че България е най-бедната страна в Европа поради приватизацията.

„ България е най-бедната страна в Европа, тъй като на два пъти претърпя колосални банкрути. Фалит страната разгласи публично през март 1990 година и спря заплащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невероятно да се рефинансират нейните заплащания, нейните отговорности, изключително в чужбина, и изпадна в тежка дългова рецесия. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.”, уточни той.

Той дефинира като необоносвана и оценката за цената на държавната благосъстоятелност, която е била приватизирана, която се повтаря до през днешния ден – за 30 милиарда. „ Всъщност 30 милиарда няма”, безапелационен беше Костов.

„ Резултатът от приватизацията по данните на Национален статистически институт, трансфорат в щатски долари, е 4 825 600”, съобщи Костов.

По думите му е безусловно безпричинно да се твърди, че са откраднати милиарди.

„ 20% от приватизацията е осъществена по метода на всеобщата приватизация. Това значи да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на всеобщата приватизация. Следващата приватизация от 1997 година до 2005 година минава на два стадия. През 1997 година се приватизират предприятия, които са оповестени за банкрут. Големи 70 предприятия са оповестени във банкрут. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани”, изясни някогашният министър председател.

„ Тези вложители, които купиха тези предприятия и ги избавиха – съвсем всички, като се изключи 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, тъй като върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се настояват тези неща е толкоз безсрамно. Стотици вложители от Европейски Съюз и от други страни пристигнаха и приватизираха в България, т.е. и тях ги разгласяваме за крадци”, добави той.

Да се твърди, че нашата пазарна стопанска система е родена от незаконен сговор, е доста рисково, заключи някогашният министър председател.

За препоръчаните ремонти в Конституцията

„ Приравняването на приватизацията, за която няма нито една потвърдена незаконна активност по време на нейното реализиране, с закононарушения против човечеството дано си остане на съвестта на тези, които го предлагат”, сподели Костов във връзка препоръчаните от ръководещите промени в Конституцията.

„ Да твърдиш, че един публичен, политически развой, осъществяван в цяла Източна Европа, освен това с доста по-лоши резултати, е закононарушение, което е осъществявано в България и е равно с закононарушение срещу човечеството, е безусловно несъстоятелно”, уверен е той.

По думите му задачата на това предложение е да бъде закрепена визията в българското общество, че нещо неприятно е направено, когато е сменяна структурата на стопанската система на страната.

„ Но този, който го прави, би трябвало да осъзнава, че приватизацията е единственият метод да се сътвори пазарна стопанска система в България, а пазарна стопанска система в България може да се сътвори единствено с приватизация. Тоест в този момент тези, които се радват на европейските средства, на стопанската система, която е пазарна, свободна, би трябвало да знаят, че са влезнали в съдружество с „ престъпници”, които са направили „ престъпна” приватизация”, посочи той.

Според него това е „ посяване на ветрове вътре в България”, тъй като прави нестабилна цялата тъкан на обществото, а тя е пазарна стопанска система, учредена на частна благосъстоятелност.

„ Който сее ветрове, ще жъне стихии. Това не може да мине без последствия, тъй като се нападна самата вътрешност на европейска България, нейната частна стопанска система, нейната пазарна икономика”, съобщи Костов.

„ Нямам от какво да се страхувам”, безапелационен беше някогашният министър председател.

За АЕЦ „ Белене”

Строителството на АЕЦ „ Белене” е великански публичен риск, който ще очерни безусловно всичко, което вършат държавните управления на ГЕРБ до момента, сподели още Иван Костов.

По думите му оценката, с която работи Българска академия на науките за цената на плана „ Белене”, е мощно съмнителна. „ Това е оценка от 2007 година, а в този момент сме 2017 година Аналогична централа в Унгария коства 12,5 милиарда евро, а не 10, т.е. тази оценка, при която споделят, че планът е вероятен, е мощно несъстоятелна”, означи той.

По думите му фундаментална уязвимост е, че става дума за доста остарял, старовремски, социалистически план, който е нежизнеспособен в условия на демократичен пазар.

Има ли потребност Иван Костов от националната обич ?

Премиерът на страната от 1997 година до 2001 година, който скоро става на 68 година, призна, че не желае хората да го запомнят с нещо.

„ Не ме вълнува това, правил съм това, което би трябвало да се направи. И даже да се унищожи по-късно, за мен няма значение, тъй като съм направил това, което е трябвало да направя. Аз съм дал каквото мога, направил съм всичко съгласно силите си. И съм го направил, тъй като по този начин би трябвало да бъде, по този начин съм учтив, това съм аз. И не ме интересува, че някой ще пристигна, че ще го оплюе, че ще има кавги. Не ме интересува, аз съм надълбоко уверен. И мога да го потвърдя в спор с всеки, само че никой не смее да дебатира по тези тематики с мен”, уточни Костов.
„ Нямам потребност от национална обич към този момент, нуждая се от истината. Истината ще излекува това общество, което сега затъва все по-дълбоко и по-дълбоко”, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР