Аз бях въведен (б.р. – в камарата на лордовете на

...
Аз бях въведен (б.р. – в камарата на лордовете на
Коментари Харесай

Андрю Лойд Уебър – Повелителят на нотите

Аз бях въведен (б.р. – в камарата на лордовете на английския парламент) по заслуги, не като работещ лорд. Не като маша за лобистите. Омръзна ми да ме питат дали ще отида да гласоподавам за неща, които не ме интересуват … Изропта възмутено световноизвестният английски композитор, сър Андрю Лойд Уебър през 2015 година, когато политиката на Острова, го принуди да се включи интензивно в тогавашните им проблеми.

Защото артистите, сполучливите най-малко, не обичат някой различен да натрупа политически капитал на гърба им за лична изгода. Освен в случай че не вземат участие процентно в подялбата на приходите или не са оповестени за хора с пожизнени привилегии.

Година по-късно, малко след оповестяването на резултатите от референдума за извеждане на Англия от Европейски Съюз, Андрю Лойд Уебър съобщи, че решението на британците е неточност, която “ще укрепи фантазията на Путин за раздробяване на Европейски Съюз, а с него и западната цивилизация ”. Бая народ се хвана преди време за тези слова да ги дава за образец. Безрезултатно, несъмнено, бидейки пост-фактум, само че “шапки долу ” за медийният му консултант.

И преди дни, Лойд Уебър в последна сметка реши, че пожизнената му купа по никакъв метод не може да повлияе на продажбите на творбите му. Стига да избяга от политическото си покривало, поради което разгласи че напуща партията на консерваторите, които до момента номинално представляваше в горната камара на английския парламент. Стига са го карали да гласоподава! Той лорд ли е, или лукова глава?!

“Горещ вятър ”, бихте споделили с съображение (и в случай че сте в тази възрастова група), поради, по какъв начин гледаме на купите и етикетите у нас. Царе, лордове, паши, барони, елементарни жители …

Така или другояче приносът на сър Андрю Лойд Уебър към актуалната цивилизация не предстои на коментар или рецензия.

Роден на 22 март 1948 година в Лондон, бъдещият създател на до ден сегашен най-касовите продукции в региона на музикалния спектакъл, произлиза от семейство на актьори. Майка му, Джийн, свири на пиано и цигулка, до момента в който татко му, Уилиям е композитор и органист. Именно върху църковният инструмент се концентрира младият Андрю още на девет годишна възраст.

Приет в университета в Оксфорд през 1964 година със стипендия по история, Андрю Лойд Уебър среща на идната година Тим Райс. Вторият мотор в бъдещият коспомолитен план бързо ще убеди Уебър да зареже скучното обучение и да се отдаде на гения си. Резултатът идва през 1971 година с първият им мюзикъл – “Исус Христос – Суперзвезда ”.

На вълната на славата в Бродуей и Уестенд на Андрю Лой Уебър ще му трябват седем години да приключи идващият си безвременен шедьовър – “Евита ”, отдаден на живота на някогашната аржентска президентша Ева Перон. Последван от касовия му шлагер “Котки ” излязъл на сцена през 1981 година без да е слизал от този момент.
Ударът идва с “Фантомът на операта ”, през 1986 година – до ден сегашен най-успешният мюзикъл на всички времена – събрал сумарно 3,3 милиарда $ и над 80 млн. фенове преди края на века.

Нататък всичко следва разумната си поредност – награди, величия – както и да го погледнем, без да е реализатор, Андрю Лоюд Уебър има повече награди за продукциите си от всички хора взели участие в тях – седем пъти премията “Тони ”, която се присъжда за сполучливи продукции на Бродуей; три пъти премията “Грами ”, в това число тази за “легендарен принос ”, “Златен Глобус ” и звезда на алеята на славата в Холивуд – няма смисъл да изброяваме повече!

Пътуващият цирк

Компанията на Андрю Лойд Уебър, “Риъли Юзфул Груп ”, се счита за един от най-големите притежатели на театрални подиуми в Лондон. Турнетата на продукциите са с народен от време на време и интернационален мащаб. Според осведомени източници, близки до неговите среди, сега Андрю Лойд Уебър създава музикална версия на пиесата на Михаил Булгаков “Майсторът и Маргарита ”.

За него

Не считам, че ще работим още веднъж дружно

Прекарахме дружно страхотни 10 години. Много малко артистични съдействия не престават по-дълго от една декада. Имахме, естествено, кавги и неразбирателства като във всяко обикновено семейство. Не мисля обаче, че през днешния ден можем да работим още веднъж дружно.

Сър Тим Райс, текстописец към шлагерите на Уебър

Най-добрият жив композитор

Вероятно най-хубавият жив композитор на света. Той сътвори световна империя, невиждана по размери в историята на музиката.

Майкъл Уолш, музикален критик на сп. Time

Британски дух и космополитно допиране

Андрю е отличен композитор с голямо въздействие по целия свят и един от моите обичани създатели в региона на мюзикалните постановки. В своето творчество той сплотява оня несравним и непреклонен английски дух с световно разпознаваемото космополитно допиране. Преди 20 години завоюва изцяло подобаващ “Оскар ” за “Евита ”. Киното не е негова съществена територия, само че даже и там се усеща голямото му въздействие. В света на музикалния спектакъл той безспорно е император.

Ханс Цимер, композитор

Той ме поболява

Андрю Лойд Уебър ме поболява. През цялото време е пред очите ни и прави нелепости. Те не костват и са лекомислен, второстепенен отпадък, който ме прави доста мрачен… Прослушах на запис “Фантомът на операта ”, надявах се да не е добър. И не бях отчаян. “Фантомът на операта ” е изцяло отблъскващ от началото до края.

Роджър Уотърс пред сп. “Кю ” през 1992 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР