Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида. Откъснал

...
Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида. Откъснал
Коментари Харесай

Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида

Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида. Откъснал се е от дебелия 150 м мразовит шелф Брант. Голям айсберг се е откъснал от Антарктида, заяви Британската антарктическа работа (BAS) на своя уеб страница.

„ Огромен айсберг (1550 кв. км) с размерите на Лондон се откъсна от дебелия 150 м мразовит шелф Брант, откакто пукнатини, появили се по натурален път през последните няколко години, се разпространиха по целия мразовит шелф, предизвиквайки откъсването на нов айсберг “, се споделя в обявата.

Събитието е второто огромно сходно в тази част на континента за последните две години.

Изследователската станция на организацията е ситуирана на ледника, от който се е откъснал айсбергът. Намиращите се там учени оповестиха, че тяхната зона на разполагане не е била наранена. Според откривателите ледникът има комплицирана конструкция и последствията от откъсването му могат да бъдат непредсказуеми.

Всички промени в ледника се следят постоянно посредством специфична автоматизирана система.

Доминик Ходжсън, глациолог от Британската антарктическа работа, разказва случилото се като част от естественото държание на ледения шелф Брант. Професорът акцентира, че това не е обвързвано с изменението на климата.

Специалистите ще продължат да следят придвижването на новия айсберг, който по-късно ще бъде наречен от Националния център по ледовете на Съединени американски щати.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР