Авторитетният британски вестник Гардиан“ публикува обширна статия, в която проверява

...
Авторитетният британски вестник Гардиан“ публикува обширна статия, в която проверява
Коментари Харесай

6 популярни мита за коронавирус: Опровергани

Авторитетният английски вестник „ Гардиан “ разгласява обширна публикация, в която ревизира няколко от най-разпространените изказвания за ковид, написа Nova.

Твърдение: „ Маските за лице не са ефикасни “

Носенето на маска за лице сигурно не е желязна гаранция, че няма да се разболеете - вирусите също могат да се предават през очите и посредством дребни вирусни частици, известни като аерозоли, които могат да обхванат през маските. Въпреки това маските са ефикасни при улавянето на капчици, което е главен път на предаване на ковид, а някои изследвания настояват, че дават почти пет пъти по-голяма отбрана спрямо неналичието на маска (въпреки че други изследвания показват по-ниски равнища на ефективност).

Ако има възможност да сте в непосредствен контакт с някой инфектиран, маската понижава шанса заболяването да се съобщи. Ако проявявате признаци на ковид или сте диагностицирани, носенето на маска също може да отбрани другите. Така че маските са от решаващо значение за здравните и обществените служащи, които се грижат за пациентите, а също по този начин се предлагат за членове на фамилията, които би трябвало да се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и болногледачът би трябвало да имат маска.

Въпреки това маските евентуално съвсем нямат изгода, в случай че просто се разхождате из града или пътувате с рейс, тъй че няма потребност да купувате голямо количество.

Твърдение: „ Коронавирусът мутира в по-смъртоносен вариант “

Всички вируси натрупват разновидности във времето и вирусът, който предизвиква Covid-19, не се разграничава. Как се популяризират другите варианти на даден вирус зависи от естествения асортимент - най-успешни ще бъдат версиите, които могат да се популяризират бързо и да се възпроизвеждат дейно в организма. Това обаче не значи, че са най-опасни за хората, защото вирусите, които убиват хората бързо или ги вършат толкоз заболели, са неработоспособни и е по-малко евентуално да бъдат предадени.

Генетичният разбор от китайски учени на 103 проби от вируса, взети от пациенти в Ухан и други градове, допуска, че първоначално са се появили два съществени варианта, обозначени L и S. Въпреки че L вариантът наподобява е по-разпространен от варианта S (около 70% от пробите принадлежат на L-щама), S-щамът на вируса е открит като първичната версия.

Екипът, изравен зад това проучване, допусна, че това може да демонстрира, че вариантът L е по-агресивен, или се предава по-лесно, или се репликира по-бързо вътре в тялото. На тази фаза обаче тази доктрина е спекулативна - към момента не е имало директни съпоставения, с цел да се види дали хората, които са инфектирани с една версия на вируса, са по-склонни да го предадат или страдат от по-тежки признаци.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР