Авторът на статията е един от организаторите на предстоящия в

...
Авторът на статията е един от организаторите на предстоящия в
Коментари Харесай

Бизнес за милиони: как настолните игри се превръщат в машина за пари

Авторът на публикацията е един от уредниците на идния в края на март фестивал за настолни игри Sofia Board Game Weekend. Подробности за фестивала очаквайте скоро в " Дневник ".

Преди десетина години прогнозата беше еднопосочна - видеоигрите ще завладяват света и ще пратят всички останали занимания в ъгъла. И те в действителност имат своя голям дял, само че сегментът на настолните игри постепенно и методично си лишава своята част от пая. Последните данни от Съединени американски щати демонстрират, че продажбата на настолни игри е повишена с 28% единствено за една година - от 2016 година до 2017 година Очаква се растежът да продължи с сходни темпове най-малко още няколко години.

Причината е прозаична – фамилното развлечение има все по-голям дял от пазара, тъй като децата, които са играли преди едно потомство, са пораснали. И са станали млади възрастни с занимание и пари. Според компанията за световни изследвания Euromonitor International през 2016 година международният пазар на настолни игри е възлизал на 9.6 милиарда американски $. До 2021 година се чака растеж от още 5 милиарда $. Успехът се дължи и на сегментирането.

Парти игрите

Парти игрите са такива, в които дългото мислене отстъпва на повече смях и развлечение. Игри като Cards Against Humanity, Secret Hitler и Exploding Kittens се продават извънредно добре. Освен това те се възползват доста добре от на платформата за груповото финансиране (т.нар. краудфъндинг) " Кикстартър ". Всъщност най-голямата категория в платформата е " Игри ", а в нея настолните игри и видеоигрите са в отношение 3:1.

 Снимката е от формалната фейсбук страница на играта <a href=
Снимката е от формалната фейсбук страница на играта Exploding Kittens

Игрите за възрастни

Сериозна част от игрите сега имат две версии – NSFW (not suitable for work) и елементарна. NSFW е с мръсни думички и картинки и надлежно по-забавна и груба. Някои игри си имат напряко версия за възрастни – Midnight Taboo да вземем за пример (всъщност това си е просто по-добре подредена игра на асоциации). Този сегмент е повишен с над 100% % за една година. Exploding Kittens също оказва помощ - 8,8 млн. $, събрани в " Кикстартър ", и над 2,5 млн. продадени копия.

" Европейски " против " американски " игри

Друга доста добре разрастваща се ниша са така наречен европейски игри. Те са ориентирани към по-възрастните играчи, които имат и повече опит, и повече време. Според формалните данни от вносители и издатели продажбите на игри като " Заселници на Катан " и всички сходни с повече тактика в тях са минали границата от 300 млн. $ през 2016 година А през 2013 година цената на продажбите е била 75 млн. $.

Модерните " европейски " игри се зараждат в Германия и евентуално поради това в тях детайлът на войната съвсем отсъства. Вместо това се строи. В американските - да вземем за пример " Риск ", пък участниците се бият от самото начало и задачата на всеки е да завладее света.

В " Монополи " задачата на участниците и да докарат останалите до банкрут. Затова и там финалът постоянно е съпроводен с превръщане на дъската и крещене или сълзи. В " европейските " игри сходна неучтивост няма. Да, има настъпателност, само че тя се показва в това, че играчът взима запас или позиция, която е нужна и на съперника му, само че му оставя въпреки всичко опцията да направи нещо друго, вместо просто да стиска зъби и да ненавижда надделелия го. Всеки участник има личен план и не зависи чак толкоз доста от другите. И съвсем в никакъв случай не трябва отстранен в процеса на игра. Докато в " Риск ", в случай че си финален, може и да не се добереш до логичен ход. Тази разлика, непозната в Америка единствено допреди петнайсетина години, също оказва помощ за развиването на пазара.

 Снимката е от формалната фейсбук страница на играта <a href=
Снимката е от формалната фейсбук страница на играта Ticket to Ride

Гигантите Asmodee и Hasbro

Разбира се, не всичко е розово. И в света на настолните игри има два колоса, които гълтам съвсем всички други (засега единствено в САЩ) – Hasbro и Asmodee. Hasbro държи Monopoly, Clue, Battleship, Axis & Allies, Magic the Gathering, D&D, Pokemon и още много заглавия.

Последната договорка на Asmodee бе през предишния месец – изкупуването на Mayfair Games - компанията, която стартира модерната гражданска война оттатък океана точно със " Заселниците на Катан ". Asmodee има още Pandemic, Dead of Winter, Ticket to Ride, Star Wars..., съвсем половината от 100-те най-хубави игри.

За да устоят на конкуренцията, по-малките издателства издават по-малко игри - по този начин не рискуват да са на загуба. По-малко издадени игри обаче значи по-малко разнообразни хрумвания и по-малко дизайнери, които вършат нещо друго. В Европа този проблем към този момент не съществува.

 Снимката е от формалната фейсбук страница на играта <a href=
Снимката е от формалната фейсбук страница на играта " Катан "

Спасението " Кикстартър "

През 2017-а в " Кикстартър " са осъществени 400 повече настолни игри, в сравнение с през 2016 година Общата сума на подкрепените планове е над 36 млн. $. Проблемът с краудфъндинг платформата е, че след реализирането на плана продажбите секват - т.е. няма по какъв начин да стигнеш до по-широка аудитория.

Но въпреки всичко има и други пътища - през 2017 година двата най-големи фестивала за настолни игри в света - в Индианаполис и в Есен, бяха посетени от съвсем 400 хиляди души. За конвенцията в Индианаполис всичките 200 хиляди билета бяха продадени авансово - нещо, което се случва за първи път в историята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР