Авторът на документалния филм за Кристиан Таков Моралът е доброто

...
Авторът на документалния филм за Кристиан Таков Моралът е доброто
Коментари Харесай

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Авторът на документалния филм за Кристиан Таков " Моралът е положителното " се оплака от цензура при разпространяването на продукцията.

Веселин Диманов споделя, че някои от разпространителите са отказали прожекции, защото " кметовете на дребните обитаеми места виждали проблем със наличието на кино лентата – площади, митинги, Пеевски и други сюжети. "

Премиерата на кино лентата препълни залата в кино " Люмиер " на 7 ноември - деня, в който изтъкнатият правист щеше да навърши 57 години. Вече е забелязан от към 14 хиляди фенове в над 20 обитаеми места.

Няколко месеца по-рано през лятото на 11 юли на Моста на влюбените до НДК се откри галерия с 60 мисли и фотографии на Таков, направени в разнообразни интервали от живота му.

Ето какво написа и Веселин Диманов в обществената мрежа: " Днес получих позвъняване от разпространители (не желая да загатвам от кой район на България, с цел да не компрометирам тях, тъй като те имаха предпочитание да излъчат филма), които отхвърлиха да ни пуснат, защото кметовете на дребните обитаеми места виждали проблем със наличието на кино лентата – площади, митинги, Пеевски и други сюжети. Явно ги тормози по какъв начин това би повлияло на феновете.

Та, ето на – цензурата ни застигна. Въпреки това обаче – гледайте “Моралът е положителното ”, тъй като с изключение на, че е най-успешният документален филм, който България е виждала в киносалоните, е и нещо, което пробужда, а това е мисля най-важното. "

В мненията под поста на Веселин Диманов има мнения, че сходна е ориста и на “ ” и филмът на Светослав Очаров не е пускан в читалища и дребни градчета, „ тъй като жителите се опасяват “.

На фона на усърдно подбрани архиви " Второто избавление " наблюдава интервала от есента на 1944 до зимата на 1947, а Светослав Овчаров улавя по какъв начин последователно думата „ окупация “ изчезва от формалните тогавашни документи и на нейно място остават изрази като „ братска руска помощ “.

„ Моралът на положителното “ приближава фена до житейския път на Таков - учител по гражданско право в Юридическия факултет на " Софийския университет Св. Климент Охридски ", като откроява личността му на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.

Диманов, който е сценарист и режисьор на кино лентата, демонстрира света на известния държавник посредством архивни фрагменти и документи, огромна част от които не са били оповестени до момента.

Те се редуват с изявленията със фамилията му, другари, сътрудници и съидейници, определящи Кристиан Таков като " един от най-светлите герои на българския преход ", " коренен, само че прав ", " олицетворение на желанието нацяло едно потомство да види света в България по-справедлив ".

" Моралът е положителното " ще има прожекции в Ловеч – Кино Космос от 14.20 часа на 27-ми януари, както и в Силистра, Latona Cinema – Силистра 18:00 часа на същия ден.

Ден по-късно ще може да се види във Враца, Кино Метропол от 18:00 часа и Дупница, Кино
от 14:50 часа.

В чужбина ще има две прожекции също този месец - на 27 януари от 19.00 часа в Женева, Centre Geisendorf и на 28 януари от 14.00 часа в Цюрих, Kino Xenix
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР