Авторът на 15 поетични и есеистични книги Иван Есенски коментира

...
Авторът на 15 поетични и есеистични книги Иван Есенски коментира
Коментари Харесай

Отново за скандала с наградата Иван Пейчев, този път от Иван Есенски

Авторът на 15 поетични и есеистични книги Иван Есенски разяснява нестихващия скандал с присъждането на премията „ Иван Пейчев ”. Той опълчва националното на общочовешкото и от тази позиция разяснява тематиката, като застъпва позицията на Съюза на писателите, на който е член.
Есенски прави обширен исторически обзор на развиването на словесността у нас. Според него българите имат необикновен афинитет и респект към литературното творчество и неговите основатели. Колкото до позицията му по абсурда с премията „ Иван Пейчев ”, тя  не се разграничава от тази на Съюз на българските писатели, а точно: журито, чиято легитимност се оспорва, не се е съобразило с желанието на Съюза премията да се присъди на Валентина Радинска.Есенски не оспорва качествата на поезията на наградения създател Петър Чухов – само че счита, че той е претендент на нелегитимна група, която изповядва разнообразни полезности, които той съпоставя с неолиберализма.
За него номинацията на Съюз на българските писатели е справедлива, а тази на журито на премията – не. По всичко проличава, че разногласието няма да бъде решен скоро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР