Автор: Стефан Джендов за ГласовеСлед като разследващите журналисти от Биволъ“

...
Автор: Стефан Джендов за ГласовеСлед като разследващите журналисти от Биволъ“
Коментари Харесай

Цунамито Корал: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в Българска банка за развитие

Автор: Стефан Джендов за " Гласове "

След като проверяващите публицисти от „ Биволъ “ и „ Бърд “ разкриха по какъв начин се манипулират документи и подписи по партидите в комерсиалния указател на „ Корал “ и всички компании, в които присъединяване има Кирил Петков, цунамито не подмина и „ Българска банка за развиване “ (ББР). В интервала, когато Кирил Петков е длъжностен министър на стопанската система и прави поредност от опити да смени управлението на ББР се оказва, че се е правило и манипулиране на банкови документи.

Припомняне

Вече беше оповестено в " Гласове ", че „ На 11 май 2021 година, ден преди влизането в действие на указа на президента, без да има това законово право, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка, с които желае утвърждение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. В нарушаване на нормите таксата на Българска народна банка е платена от персоналната му сметка. С подадените документи Кирил Петков още веднъж заявява лъжи и неистини, като за това още веднъж носи наказателна отговорност по член 313 от Наказателен кодекс. На първо място, той заявява, че е министър и подписва документите като подобен, както и че упражнява правата върху акциите на банката, което все още не е по този начин. На второ място, той заявява съществуването на невзети решения от настоящия към този миг контролен съвет, а точно, че същият съвет, като комитет по подбора, е одобрил подадените в Българска народна банка номинации. Такова разглеждане и такова утвърждение не е направено от настоящия контролен съвет. Неистини са декларирани и от Стамен Янев, който също подава документи в Българска народна банка и лъже за съществуването на взети решения от надзорния съвет, макар че все още той е ръководител на същия съвет. Така се оказва, че и за двамата са налице и догатки за осъществени документни закононарушения по член 308 от Наказателен кодекс. “ След това стартира поредицата от вписвания за промяна на управлението на държавната банка.

Нарушенията

Съгласно нормативната уредба протоколите, с които се произнася, са публични документи на Министерството на стопанската система, само че нито един от протоколите няма публични реквизити. Документите не са на бланка на Министерството на стопанската система, огромна част от тях нямат номер от деловодната система, нямат номер от указател, каквото е условието на Търговския закон, нямат щемпел и не са отразени и сканирани в деловодната система на ведомството, което е видно от Търговския указател, тъй като информацията е обществена. Нарушени са всички правила за администрацията, както и правилника за документооборота на ведомството. След прекъсването на регистърните производства от съда по смяна на състава на органите на ръководство и надзор, следват нови заявки с документи, подписани от Кирил Петков, със същото наличие на предходните, само че с дати, предхождащи решенията на съда за прекъсване на производството.

Така да вземем за пример след няколко решения на съда със заявление № 20210628030255 пред Търговския указател от 28 юни още веднъж е подадено заявление за назначение на нов състав на управителния и надзорния съвет. Тук следва да се означи, че актовете на съда за прекъсване на предходните вписвания в Търговския указател са оповестени на 25 юни.

Впечатляващото е, че протоколът, с който се е произнесъл Кирил Петков е от 23 юни, което води до догатки, че документът е антидатиран.

Следва нов акт на съда за прекъсване на регистърното произвеждане, който е разгласен в комерсиалния указател на 30 юни 2021 година С входящ номер А №20210701003008 е подадено ново искане за регистриране от 1 юли. Към заявката е прибавен Протокол, подписан от Кирил Петков. Протоколът е с дата 25 юни 2021 година, което още веднъж е преди произнасянето на съда и води до догатката, че Кирил Петков е антидатирал публични документи на страната. В случая още веднъж е налице догатката за документно закононарушение по член 308 от Наказателен кодекс.

Отново lena.borislavova и манипулирани документи

На първо място поредицата от решения на едноличния притежател на капитала на ББР, в тази ситуация Кирил Петков, като се изключи че нямат реквизитите на документи издадени от Министерството на стопанската система очевидно са с разнообразни почерци на  подписите. По-конкретно към   заявки №20210701003008 и №20210708152407 е прибавен протокол на едноличния притежател Кирил Петков, без нужните административни реквизити, от 25.06.2021 година В едно от заявката като файл пък е посочено че това е документ от 23.06.2021 година Нещо повече, детайлното вглеждане в документа, който е в pdf формат се вижда, че същият е манипулиран и е претърпял редакция на 30 юни от лицето lena.borislavova. Документът е с дата от 25 юни, а претърпял операция в pdf на 30 юни.  По-конкретно с бял stamp e премахнат към този момент част от подписания текст. Програмата разрешава да се види и заличения текст.

 

Целта на операцията е била да се разяснява освобождението на някогашните двама члена на надзорния съвет, тъй че същите да не могат да апелират решението и да не бъдат заинтригувана страна по производството, а да могат да бъдат назначени своите.

Така пораждат въпросите, по какъв начин се подправят банкови документи на държавна банка и по-конкретно документ, който сякаш е подписан на 25 юни, а същият се редактира доста по наличие посредством pdf на 30 юни от lena.borislavova? В случая, става и ли въпрос за наличието на главен банков документ, подписан от икономическия министър на България? Наистина ли са ли манипулирани банкови документи, подписани от едноличния притежател на капитала – Кирил Петков? Това ли цената на операцията в документите, за които една дама получи премия с контракт от ББР?

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР