Автор Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания Със сравнително

...
Автор Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания
Със сравнително
Коментари Харесай

Борсов коментар: Китай удари силно гейминг индустрията

Автор Ивайло Андонов, шеф ИЦ Пловдив в капиталова компания

Със относително спокойна търговия и нови исторически върхове за главните показатели на Уолстрийт бе белязана първата седмица на август. Технологичният Nasdaq и необятният S&P500 затвориха на рекордни равнища в четвъртък след проливен дъжд от високи корпоративни облаги и положителни макроданни за безработицата зад океана. Разпространението на делта разновидността на вируса и китайската политика по отношение на софтуерните и просветителни компании от ден на ден стартира да тревожи вложителите, което от своя страна ограничи възходящите придвижвания на останалите международни показатели.

През седмицата двете най-големи компании за споделени пътувания Uber и Lyft Inc разгласиха докладите си за второто тримесечие на 2021 година Uber удвои приходите си до 3,9 милиарда $,а по отношение на облагата компанията не съумя да отговори на упованията на анализаторите, като разгласява чиста облага от 1,1 милиарда. За същият интервал Lyft генерира доходи в размер на 765 млн. $, което е нарастване от 125% спрямо второто тримесечие на 2020 година

Това стана допустимо посредством удвояване на броя на пасажери на годишна база до 17,1 милиона души

От Lyft обаче предизвестиха, че по-широко разпространяване на делта разновидността може да промени резултатите.

На другия полюс бяха акциите на General Motors, които поевтиняха с близо 9% във сряда, откакто компанията не можа да отговори на упованията за облагата през второто тримесечие. Във вторник най-големият авто производител в Съединени американски щати съобщи, че ще затвори няколко завода в Северна Америка заради дефицита на чипове, в това число три заводи, в които сглобяват своите най-печеливши модели пикапи.

Новата „ меме “ акция на Уолстрийт - Robinhood, след несполучливо IPO единствено за три дни нарастна с към 100 % до 70 $, само че след това се срина в четвъртък с 30% до 50 $ за брой. На няколко пъти по време на търговията дяловете на Robinhood бяха спирани заради голямата волатилност. Alibaba Group Holding не съумя да извърши прогнозата за приходите си за първото тримесечие, откакто бизнесът й с онлайн търговия беше обиден от възходящата конкуренция.

Резултатите на Alibaba повтарят тези на онлайн колоса Amazon.com в Съединени американски щати,

откакто разхлабването на въведените поради ковид ограничения насърчи повече консуматори да посещават физическите магазини, вместо да пазарят онлайн. Приходите от комерсиалните интервенции на Alibаba са 28 милиарда $ през второто тримесечие, което е с 500 млн. под упованията на специалистите. Общите приходи са се нараснали с 34% на годишна база до 31.8 милиарда $, което още веднъж е под упованията.

В началото на миналата седмицата в Азия цените на акциите на Tencent, NetEase, Bilibili и STAMI се намалиха внезапно, откакто китайска държавна медия дефинира онлайн гейминга като “опиум “ и го оприличи на опиат. Освен това, от медията призоваваха за спомагателни рестрикции върху промишлеността, с цел да се предотврати пристрастяването и други отрицателни въздействия върху деца. По късно от друга медия, още веднъж обвързвана с властта, обявиха че китайските компании за игри би трябвало да засилят обществената си отговорност, като заплащат повече налози.

Така цената на книжата на Tencent се намалиха с към 10%, Bilibili загуби 7%, а NetEase - близо 14%. По-късно акциите се възвърнаха, само че въпреки всичко останаха на мощно на алено. От Tencent в опит да понижат напрежението даже обявиха, че ще приложат по-голяма отбрана за малолетни и приканиха за възбрана в цялата промишленост на игри за деца под 12 години.

Инвеститорите се тормозят от ден на ден от ограниченията на Пекин по отношение на фирмите в най-различни браншове. В последните месеци управляващите оповестиха редица ограничения за стягане на хватката към сдруженията на технологиите и частното обучение. В края на юли внезапно поевтиняха акциите на компании за онлайн образование, откакто те бяха лишени от правото да генерират облага от преподаването на съществени предмети в Китай. Голямата смяна в политиката по отношение на бранша идва на фона на опитите да се понижи финансовата тежест от развъждането на деца. Властите са обезпокоени, откакто последното броене в страната сподели, че раждаемостта е паднала до най-ниското равнище от седемдесет години.

На борсата във Франкфурт дяловете на немският авто тръст BMW AG се покачиха след прогноза за нарастване на облагата през 2021 година Нетната облага на компанията за второто тримесечие възлиза на 4,8 милиарда евро в съпоставяне със загубата от 212 млн. евро за същото тримесечие на 2020 година Доставките на коли на BMW през второто тримесечие доближават 702 441 броя, което съставлява годишен растеж от 44,7% по отношение на 485 464 броя преди година. Делът на електрическите автомобили от общите продажби за интервала възлиза на 11,8% по отношение на 6,4 на 100 преди година.

Цените на петрола записаха спад от над 5% до двуседмично дъно

Изненадващо повишаване на запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати и наложените ограничавания за пътешестване в някои области в Китай (втория по величина консуматор на нефт в света) понижиха търсенето и натиснаха котировките. В петъчната търговия WTI завършва на на 69.30 $ за барел, а Brent до 71.50 $ за барел. По-скъпата щатска валута и капацитетът за по-висока рентабилност по държавния дълг се отразиха отрицателно на златото. В последната работна сесия фючърсите на скъпия метал се намалиха до 1801 $ за тройунция.

На БФБ главният ни показател SOFIX продължи с отличното си показване и означи 18-месечен връх. С най-голяма заслуга за този резултат бяха растежите при книжата на „ Химимпорт “ АД с 14 % до 0,99 лева за скъпа книга, на „ Централна кооперативна банка “ АД с 3,8% до 1,09 лева, на „ Първа капиталова банка “ АД с 5,% до 1,79 лева и на Доверие Обединен Холдинг с 4,7%. От началото на годината SOFIX е на позитивна територия с 29,4 %.

Ивайло Андонов - шеф ИЦ Пловдив, в капиталова компания. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР