Автор: Иван Бакалов, Свободна ЕвропаНай-голямата частна телевизия в България бТВ

...
Автор: Иван Бакалов, Свободна ЕвропаНай-голямата частна телевизия в България бТВ
Коментари Харесай

Свободна Европа: Ще се огъне ли бТВ на натиска или ще избере да бъде независима

Автор: Иван Бакалов, " Свободна Европа "

Най-голямата частна телевизия в България бТВ е напът да стане една от жертвите в най-големия корупционен скандал, засягал властта през последните години. Или да избере да бъде самостоятелна. Проблемът идва от това, че в този момент всеки, до който се е докоснал избягалият в Дубай предприемач Васил Божков, е замесен в абсурда.

„ Божков тв ” – по този начин назова бТВ министър председателят Бойко Борисов наскоро и с това уточни врага си в медиите. Нова телевизия, Българска национална телевизия и други не са споменавани с неприятно от премиера. Той е изразявал шумно неодобрение от обществените мрежи, в които „ ми задават въпроси нахалниците ”. И в последно време насочи гнева си към бТВ.

За трендовете може да се съди по заглавията в доближения до властта уебсайт „ Пик ” в последните месеци – „ Вярно ли е, че бТВ е малкия екран на мафията? ”; " Перверзиите на бТВ нямат край – Хекимян и сътрудниците му с нова провокация... ” (по мотив отразяването на митингите на медицинските сестри); „ Само в Пик: Спас Гърневски изригна против Божков ТВ ”, „ Калина Андролова удари тежко бТВ ”; „ бТВ разследвана! Комисия за защита на конкуренцията почна инспекция ” и т. н.

„ Пик ” пее на по-висок глас това, което Борисов мисли. „ Божков употребява ефира на бТВ като частна радиоточка, с цел да дестабилизира страната ”, написа още веднъж „ Пик ”.

Всъщност след откритите обвинявания на Васил Божков в сигнал до прокуратурата, че е рекетиран и изплатил на ръководещите 60 млн. лв. „ такса помагане ”, както иронично се показва, всяка медия, която оповестява тази вест, може да провокира гнева на министър-председателя. Посочени са поименно като получатели на пари и финансовият министър Горанов, и министър председателят Борисов.

Божков твърди, че има записи и доказателства. Това е въпрос, който никой от посочените не би желал да го разясняват в медиите, нито изобщо да се разисква. Властта беше заела поза, все едно нищо не се е случило, това са празни приказки на един обвинен. И още се пробва да остане в такава поза. А медии в чужбина към този момент започнаха да цитират абсурда.

Нова телевизия явно печели благосклонностите на Борисов, тъй като в техните вести какво споделя Божков се научава единствено от устата на хората, които го опровергават, като Валери Симеонов, Цветомир Найденов и други

Капиталите от Чехия
През есента на 2019 година чешкият лотариен оператор Sazka Group e предложил " над 1 милиарда лв. " на Божков за 51% от " Национална лотария ". Това заяви Божков в следващата си оповестена инфографика във Facebook, а по-късно чешката компания удостовери, че е подала индикативна оферта, която е била отхвърлена. Според Божков възможна продажба би означавала " завършек на такса помагане " за ръководещите и те са го принуждавали да трансферира половината от лотарийния бизнес на " посочен от нас индивид ".

Sazka Group сега е благосъстоятелност на фонда KKCG на милиардера Карел Комарек. До октомври 2012 година той има
лотарията дружно с различен чешки милиардер - Петр Келнер, с който дружно получават Sazka след банкрута на компанията две години по-рано.

Името Петр Келнер е познато в България. Той има мобилния оператор „ Теленор ”, а се опита да купи и Нова тв. И като не съумя, купи интернационалната компания, която има бТВ. Сделката още не е финализирана, утвърдена е от акционерите, само че минава през регулаторните комисии на Европейски Съюз. Келнер съчетава бизнеса си в телекомуникациите с малките екрани.

Властта на Борисов посрещна враждебно Келнер още като кандидат за Нова тв. Той беше отритнат от Комисията за защита на конкуренцията с не доста безапелационни претекстове и тя беше купена от Георги и Кирил Домусчиеви. После там стартира чистка на публицисти и прекачване на фрагменти от близкия до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски Канал 3. Тогава Келнер купи „ Сентрал Юропиън Медия Ентърпрайсис ” (СМЕ) – компания, която има бТВ и малките екрани в още 4 страни – Чехия, Румъния, Словакия и Словения и е част от групата Time Warner.

Навлизането на Келнер в България явно тормози Борисов. И в това той получи непредвидена поддръжка от американския сенатор Марко Рубио, който заяви, че придобиването на компанията съдебномедицинска експертиза от PPF Group на чеха Петр Келнер ще заплаши националната сигурност на Съединени американски щати. Мотивите са поради пробутване ползите на Китай. Според Рубио има данни за " пълномощници на Китай в Чешката република ”, също така телекомуникационните компании, благосъстоятелност на Келнер, работят с Huawei Technologies Co за развиване на 5G мрежи. CME Group има към 97 милиона публика в пет страни, има някои от най-гледаните стратегии за вести в Централна и Източна Европа, акцентира Рубио, който е член в Комисиите по външни връзки и разузнаване в американския Сенат.

Компанията PPF отговори, че Рубио разчита на „ погрешна информация ” от чешки политик. Според нея те единствено са наследили технологията на Huawei от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor, след закупуването на подразделенията му в няколко страни. Сенаторът Рубио намира китайска връзка посредством дъщерното сдружение на PPF - Home Credit, което има лиценз за небанкови заеми в Китай и за последните 5-6 години е раздало там над 10 милиарда $ заеми.

Така или другояче, сега бТВ към момента е в групата на Time Warner и изпълнителен шеф на малкия екран в България от 2016 година насам е австриецът Флориан Скала, който от началото на изключителното състояние поради ковид я управляваше отдалечено от Австрия.

Намесването на бТВ в тази ситуация " Божков "
Директорът на бТВ внезапно беше намесен в абсурда с Божков. Първо министър председателят Борисов заяви, че от Божков е получил единствено една пура, която той го черпил, като бил на среща с него в централата на ГЕРБ дружно с управлението на бТВ. След това пиарката на премиера Севдалина Арнаудова разкри в пост във Facebook, че посрещнала Божков в централата на ГЕРБ дружно с Флориан Скала, шеф на бТВ.

От бТВ в публично известие потвърдиха, че такава среща е имало при започване на 2017 година, когато Борисов е подал оставка като министър председател и има служебно държавно управление. Тогава Божков е преговарял с бТВ за реклама за своите
лотарии и поканил шефа Скала да го запознае с Борисов. Той приел, като жест към евентуален рекламодател, и да се запознае с прочут политик и отишли на среща в същата постройка към НДК, в която е и бТВ.

В оня миг чехът Петр Келнер още не е посочил желание да купува Нова тв или бТВ. Определението на Борисов за бТВ – „ Божков тв ”, сочи на неговите последователи, на държавни чиновници и други коя е нежеланата телевизия. Това отношение има директен резултат, наименуван от Би Би Си преди години „ съвременна цензура ” – представители на властта отхвърлят да вземат участие в излъчвания на посочена като враждебна телевизия.

Всъщност бТВ не може да се оцени като изключително сериозна към власта или към нейни представители, които се появяват в коментарните й излъчвания. През годините нееднократно бТВ е упреквана за манипулативно отразяване на събития, да вземем за пример от природозащитници, които в новините наричаше настойчиво „ еколозите ” и скриваше митингите им.

Като естрада обаче представители на управляващите не могат да подценен бТВ. В настоящето й състояние, подложена на напън, гостите в предаванията й не рискуват доста да бъдат атакувани. Телевизия с задграничен притежател има цялостната независимост да не цензурира новините и да бъде сериозна към ръководещите в коментарните си излъчвания. Но у нас по традиция самите публицисти и редактори демонстрират конформизъм, а не непознатите им притежатели и шефове.

Всъщност една телевизия като бТВ с необятна публика има силата да победи ръководещите в осведомителната война, стига да не клекне под натиска им. Въпрос на избор е на самите публицисти в нея.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР