Автор: Илияна Ангелова Министърът на здравеопазването не може да влияе върху

...
Автор: Илияна Ангелова
Министърът на здравеопазването не може да влияе върху
Коментари Харесай

МЗ: Министърът не може пряко да влияе за заплатите в болници...

Автор: Илияна Ангелова

" Министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на трудовите хонорари на работещите в лечебните заведения, декларира министърът на опазването на здравето проф. Асен Меджидиев в позиция, публикувана от пресцентъра на отрасловото ведомство.  В тази посока е и определението на Върховния административен съд (ВАС), с което се стопира осъществяването на част от текстовете за повишение на заплатите в лечебните заведения, записани в анекса към Националния рамков контракт. От Върховен административен съд са безапелационни, че рискът лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен финансов запас е действителен и непосреден ", гласи още известието.

От министерството изясняват, че  съгласно Закона за лечебните заведения, без тези по член 5, алинея 1 от ЗЛЗ, лечебните заведения са търговски сдружения и Министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на заплатите на работещите в тях. 

" Решението на предходното държавно управление и министърът на опазването на здравето Асена Сербезова да се намесят и да наложат по заповеднически път правила на установяване на работната заплата, не е финансово аргументирано. Решението не кореспондира с настоящата нормативна уредба и даже не е съобразено със спецификите в структурата и активността на обособените болнични заведения, които би трябвало да се регистрират при всеки обособен случай ", обосновава позицията си министърът.

Да се покачат главните заплати на работещите в лечебните заведения до минималните равнища, заложени в Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, подписан на 12 април 2022 година, каквото условие на следващ стадий беше записано в анекса към Националния рамков контракт за медицински действия 2020 - 2022, е доста мъчно постижимо в безусловно всички лечебни заведения. Болниците нямат бюджети и авансово изчислени бюджетни заплащания, а главната част от приходите им се образува от осъществена и регистрирана към НЗОК активност. Опит за сходна директна интервенция върху структурата и организацията на работната заплата, без авансово финансово обезпечаване на ограниченията, крие огромни опасности за системата, прецизират от Министерството. 

Настоящият екип на Министерство на здравеопазването поддържа напълно настояванията за нарастване на заплатите на работещите в бранша. Неговата съществена цел е търсенето на устойчиви решения за повишение на заплатите на медиците в изискванията на динамичната икономическа конюнктура. Във връзка с идното сключване на новите национални рамкови контракти за медицински и за дентални действия Министерство на здравеопазването ще се стреми към обезпечаването на повече средства, което значи и по-високи заплати за заетите в бранша, се споделя още в известието.

От ведомството напомнят, че министър Меджидиев уточни като собствен приоритет точно остойностяването на лекарския и сестринския труд. В тази връзка сега работи експертна група с необятно посланичество. Очаква се доникъде на ноември 2022 година да бъдат прегледани съответни оферти. Крайната цел е изработването на легален механизъм за установяване на обективни хонорари в бранш „ Здравеопазване “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР