Автор: Асен Велинов, адвокат от Калифорния предава за Петел от

...
Автор: Асен Велинов, адвокат от Калифорния предава за Петел от
Коментари Харесай

Български търговци в Китай: Търговията няма да се възстанови в предишния си обем. Цените за Коледа ще се вдигнат

Автор: Асен Велинов, юрист от Калифорния предава за " Петел " от Шанхай, където се намира

През последните седмици Шанхай на няколко пъти разгласи следващи дни с нулево равнище на Коронавирус и триумф на почналите през март ограничения - последвани от нови (единични) случаи и нови, таргетирани ограничения и локализирани локдауни, всеобщи проби и промени в условията за достъп до публични места. Мерките са като кубчета лего - и в случай че най-общата мярка е всичките поданици на града да си вършат най-малко един тест на всеки седем дни, множеството публични места изискват отрицателни резултати от PCR тест от последните най-вече 72 часа, само че пък някои институции и компании изискват отрицателни резултати от последните 48 или 24 часа за достъп. Спорадично, само че постоянно, жилищни комплекси и квартали изискват наложителен тест на дадена дата. 

Ако това звучи объркващо, по този начин е. Шест месеца след началото на този стадий пандемията, рестриктивните мерки са по едно и също време ежедневна действителност, само че й източник на досадни изненади, отводи за достъп и търсене на тестов център в последния миг (те в действителност са доста, само че имат друго, и изменчиво работно време, като единствено някои лечебни заведения оферират 24 часови тестови центрове).

Има постепенни позитивни промени - да вземем за пример резултатите към този момент са годни от момента, в който излизат в системата, а не както до момента - от момента на вземането на тестът (което намаляваше интервала на годност с няколко, постоянно 8 - 12 часа). Системата демонстрира към този момент резултати единствено за последните няколко седмици - с цел да се понижи риска от дискриминация (от хотели и работодатели например), при положение на предходни позитивни резултати, дните на наложителна централна карантина при идване в Китай към този момент са седем, а не 14, наложителната карантина при пътешестване в страната отпадна - само че доста неустановеност остава. Тези, с позитивен резултат, даже и без признаци, към момента подлежат на наложителна централна карантина - както й околните им контакти. Следващото равнище контакти - контактите на околните контакти, съседите на тествалите положително, посетителите на публични места едновременно с тях, подлежат на най-малко един тест, а постоянно и на най-малко два дни карантина в домашни условия. 

През това лято, най-горещото за Китай в последните 150 години, мина във деликатно обмисляне, инспекции на кодове - само че въпреки всичко относителна нормалност за множеството в Шанхай. На този стадий, непредвидимостта на това какво може да случи е най-неприятна - визитата на супермаркет няколко минути след така наречен “близък контакт ” може да докара до цялостна смяна на проектите за идващите дни, а естествената околоградска интензивност на всеки с позитивна проба (или непосредствен негов контакт), до проследявана и тестване на десетки хиляди.

Едно от най- “интересните ” неща по отношение на пандемията в Шанхай и прекарванията по време и вследствие на локдауните, е че мъчно може да се намерят две сходни истории - локалните вариации са толкоз доста и толкоз разнообразни, че прекарването е споделено единствено на макро равнище.

Още по-различни са нещата из Китай - макар, че останалите градове получават по-малко внимание, и в локалните, и в интернационалните медии.

Кошмарна почивка в Хайнан - по този начин назова Shanghai Daily случилото се на доста китайци (и шанхайци) гладни за пътувания по време на почивката им на тропическия южен китайски остров. Той не е обичайната лятна дестинация, само че тази година заради компликациите да се пътува интернационално, доста китайци го избраха макар летните жеги. 

Огнище на Коронавирус - съгласно медиите дължащо се на “нелегални ” срещи на риболовци в намерено море - за замяна на улова. Бързият локдаун и налагането на ограничения за надзор хванаха доста туристи изцяло неподготвени - без опция да си тръгнат, само че и без лесни варианти да удължат престоя си или да възнамеряват краят му. Организираха се спомагателни полети (но част от тях на доста по-високи от нормалните цени), и в първите дни завръщащите се от Хайнан подлежаха на наложителна централна карантина.

Колко това ще “охлади ” желанието да се пътува, остава да разберем. Много учебни заведения. детски градини, университети и компании строго “препоръчват ” да не се пътува отвън съответните градове. Също остава да се разберем по какъв начин това ще се съчетае с въпреки всичко обезкуражаващо бавния, само че въпреки всичко очевиден тренд към разхлабване на ограниченията и отваряне на Китай - за първи път от 2020 да вземем за пример ще е допустимо за някои интернационалните студенти да пътуват до Китай.

Друг, обвързван с Коронавирус епизод от последните седмици, пък заплаши … Коледа.

Един по-малко прочут град в Китай, ИУ (Yiwu), е основен център за международната търговия, и е тясно свързван с Коледните празници по света. Китай създава съвсем 60% от всички играчки в света, и съответно град ИУ - съвсем 70% от обвързваните с Коледните празници украси и артикули.

Преди пандемията, артикули създадени в ИУ, след покупко-продажби подписани в многото пазари и шоуруми се изнасяха до над 200 страни и райони, и над 560,000 задгранични предприемачи посещаваха града, като непрекъснатото задгранично население на града съгласно медиите е наброявало най-малко 15,000 от най-малко 100 страни. 

Възможно е във всеки дом да има нещо създадено в, или обвързвано с, ИУ - с изключение на коледни украшения и пластмасови елхи, артикули за бита, аксесоари, пластмасови произведения, декорации и украшения, играчки, артикули от вида As Seen on TV/ WS Teleshop/ Всичко за 1 лев - и мнoго други.

След като в последните години другите рестрикции направиха невъзможни доста фамилни събирания, наш предприемач, основан в ИУ дава отговор - заплашва ли Коронавирус коледа по нов метод, и по какъв начин се отрази скорошния към едноседмичен локдаун на бизнеса, както и за измененията в последните години. Въпреки, че през август поръчки са постоянно довършени и към този момент се изпращат, източници загатват обилни разтърсвания – неспособност да бъдат довършени доста поръчки, и неспособност да бъдат изпратени довършените.

Локдаунът в ИУ беше в средата на август. Властите оповестиха прекъсване на множеството действия, ограничавания, ограничение на придвижването в града, наложителни проби, прекъсване на производството - с изключение на за заводи в областта на стоките от първа нужда и медицинските произведения, или със затворен цикъл на произвеждане (т.е. никой не напуща работното си място) и особено позволение. 

Галин Георгиев е от Варна и е основан в ИУ от към 13 години. Занимава се с импорт и експорт, и е един от водещите търговци сред България и Китай в няколко сфери. Бизнесът му, обвързван с експорт през годините е включвал всевъзможен вид артикули за бита, електроника, компютърни аксесоари, до машини за селското стопанство, както и типичните за град ИУ играчки и коледни артикули. Вносът му към Китай също е разнороден, само че е прочут най-много като водещ вносител на български виновност и корав алкохол в Китай. 

Неговите локация, контакти и опит му дават неповторим взор към това какво се случва с дребния и междинния бизнес, с търговията, и опция да следи икономическите процеси още р зародш.

С него беседва Галена Славова:

Как изглеждаше бизнесът Ви преди Коронавирус?

Бизнесът беше естествен: чести визити на интернационалните търговци, пазари, поръчки, поръчване на артикули, логистика, сервиз по складовете, инспекции и сходни. 

Освен пазари и шоуруми в ИУ имаше и доста заводи, по-малки до междинни по величина, които работеха интензивно, на всички места дребните заводи работеха на цялостен потенциал. Сега всичко това е съвсем на нула, като доста от фабриките затвориха изцяло.

Фабриките обаче не затвориха поради пандемията – още година преди началото на пандемията, фабриките започнаха да затварят по една или друга причина, беше се чуло, че към 30 000 служащи са останали без работа и са си отпътували от ИУ към родните места. В момента няма никакви служащи на локалния пазар на труда – нито за заводи, нито за офиси. Търсим с месеци подобаващи претенденти, само че хората непрекъснато си потеглят от ИУ и не се връщат. 

Представителства на непознатите логистични компании в ИУ също затвориха изцяло офисите си – от една страна поради рестриктивните мерки за Коронавирус никакви задгранични търговци не могат да идват, само че въпреки това и няма към този момент работа за толкоз логистични компании.

Какъв беше размера на Вашия бизнес с България, и какъв е в този момент?

Преди пандемията, размерът доближаваше и до 200 контейнера за експорт за България. За съпоставяне - за 2021 изпратихме 60, а тази година чакаме да не бъдат повече от 40.  От над 30 непрекъснати клиенти от България, тази година единствено двама вършат поръчки. Преди пандемията изпращахме по към 20 контейнера с новогодишна и коледна стока, а тази година няма даже и един кашон с поръчки за Коледа. 

Виждате ли благоприятни условия за възстановяване на обстановката, за възползване от рецесията?

За страдание няма в дадената обстановка никакви разновидности за коренно коригиране на обстановката и възобновяване на предходните размери и многообразие на търговията. Самите китайски бизнесмени постоянно ни питат „ Какво да вършим, дали има някакъв късмет с това което имаме да се възвърне бизнеса? ”

Проблема е, че при стагнацията провокирана от Коронавирус ограниченията, отвън границите на Китай се отвориха благоприятни условия за бизнеса, и доста производства несъмнено се развиват отвън Китай към този момент.

Ключов проблем, е че по безусловно никакъв метод клиентите не могат да бъдат предпазени от несъблюдение на поръчките. Градските управляващи не се интересуват от отбрана на ползите на клиентите и увеличението им, а по-скоро натъртват на рекламни офанзиви, които да регистрират шумно и по медиите триумфи, без да става дума за действителни резултати. 

Проблемите които ескалират действителното утежняване на ситуацията обаче не подбудени единствено от ограниченията по отношение на Коронавирус (затваряне/локдауни/ограничение на движението); в някакъв смисъл има и финансови спънки пред бизнеса – от началото на Коронавирус стартира блокиране на фирмени сметки без предизвестие и пояснение, съвсем всички компании в ИУ към този момент имат най-малко по една блокирана сметка без предупреждение и пояснение за какво, и без период за разблокиране. Много постоянно това са сметките с оборотни капитали на компаниите, за възнаграждение на задатъци по покупки и превоз. Местната администрация е поставила ‘чадър’ по медиите за обявяване на тази информация. От скоро (април) наклонността мина и в блокиране освен на фирмени, само че и на персонални сметки (влогове).

Случва ли се диверсификация на търговията при тези условия – къде пренасочват поръчките си Ваши клиенти и познати?

Диверсификацията към този момент е реалност: множеството някогашни клиенти към този момент не търсят артикули от Китай: заместиха ги същите производства в Турция, Словакия, Полша, Италия, Иран и други сходни.

Въпросът, който международните медии зададоха след оповестяването на локдауна в ИУ – допустима ли е Коледа без функциониращо ИУ – и ще има ли Коледа тази година?

Ще има дефицит на артикули, и на тези които са налични, ще вдигнат цените най-малко тройно. От друга страна има търговци, които от предходни години не са съумели да си продадат стоките, само че те също ще вдигнат цените и ще продадат което им е останало. От трета страна някои артикули са се изчерпали, няма произвеждане, и даже и да има търсене – те ще изчезнат от пазара.

Какви ограничения вземат локалните управляващи за възобновяване на бизнеса?

Смятам, че самодейностите им са единствено с рекламна цел, действително имитират развиване, а няма да се реализира резултат. В изискванията на сегашната икономическа обстановка, никой от купувачите не желае да затваря оборотни пари и да чака по няколко месеца вероятно да му се обезпечи стоката. Купувачите на  продукти от ИУ са дребни и междинни търговци и по-скоро ще си набират стоката от другаде. 

Така рекламираните чартърни полети с търговци (няколко сходни полета бяха оповестени, за рестарт на поръчките и бизнеса), отново са единствено за реклама – пътуват против възнаграждение главно пакистански предприемачи, които се снимат след това в рекламни спотове все едно купуват артикули за Коледа или фигурки за католическа декорация! Няма нито един под наем полет от действителни страни-купувачи – от България да вземем за пример! Напротив – българските търговци не могат да получат виза за комерсиално посещаване към момента.

От друга страна в чужбина има доста отрицателна информация по отношение на Коронавирус ограниченията за идващи и предприемачите към този момент нямат предпочитание да закупуват тези артикули от Китай. Наблюдава се наклонност други страни да разширят производствата си на съответните артикули и това ще измести купувачите на други пазари – отвън китайските.

Не се вижда вид да се възвърне търговията в предходният и тип и размер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР