Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Управлението на Общината е

...
Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив
Управлението на Общината е
Коментари Харесай

Ако искаш да заметеш проблема под килима, напиши програма и ...

Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

Управлението на Общината е общ брой от избрани политики. Формирането на тези политики дефинира и образа на ръководещите - леви, демократични, десни, консервативни или турлюгювеч. Управлението на една община е съсредоточено в плана на бюджета, тъй като точно той е механизмът за реализация на политиките. За всяка политика се създава съответна стратегия, която подрежда плановете за нейната реализация във времето. Така би трябвало да е по законите на ръководството. В Пловдив обаче от дълго време не е тъкмо по този начин. Програмите тук са като комисиите - пишат се, с цел да се замете под килима този или оня проблем, и след това се хвърлят в чекмеджетата да събират прахуляк. Като изтече срокът им на деяние, съвсем в никакъв случай не приключват с финален отчет, който да проучва какво от заложеното и свършено и с какъв резултат, и по какъв начин този документ да послужи като опорна точка за разписването на идната тематична стратегия.

Тези дни Община Пловдив е оповестила конкурс по Закон за обществените поръчки за нова

Програма за ръководство на отпадъците

в интервала 2021-2028 година Това е една от най-важните политики на Общината, тъй като към 12% от годишния бюджет се разходва за нея, а единствено в локалните разноски нейната тежест е 33%. През последните 10 години сумата, отделяна за тази комунална активност, се удвои. Това е обикновено, тъй като градът се разраства и има потребност от повече комунални действия. Нарастват разноските за горива, заплати и така нататък, а и размерът на бюджета се е нараснал. Но има нещо, което е притеснително - относителният дял в общия бюджет се е нараснал от 8-9% на 12%. В новата стратегия би трябвало да се проучват аргументите за това и да се предложат ограничения по какъв начин ще се усъвършенства тази активност.

Друг доста настоящ документ е

Програмата за чист въздух.

Пловдив е един градовете, който е водач в замърсяванията на въздуха. Натискът от Брюксел се ускорява всяка година. В тази битка за чист въздух се намеси и правосъдната система. Има действителна заплаха на Общината да стартират да се постановат финансови наказания за превишение на нормативните индикатори. Всички жители ще заплащат за бездействието на администрацията. Ще се наложат непопулярни ограничения, които ще срещнат отрицателна реакция, само че задачата е доста по-важна от това. Всички дишаме въздух с прахови частици, азотни и серни съединения, без значение от имотният ни статут. В този смисъл е доста значимо да се напише изчерпателен документ, а заложеното в него да се извършва, а не официална стратегия, формирана под индиго от предходната, от която никой след това да не се интересува.

Следващата доста значима стратегия е

Програмата за развиването на зелената система.

В настоящия досега Общ устройствен план от 2007 година зелената повърхност на един гражданин е избрана на 11 кв.м при норматив от 20 кв.м. В квалифицираният и признат към този момент от ЕСУТ нов Общ устройствен план няма съществени промени за възстановяване на обстановката. Ако погледнем финансовите стратегии през последните години, няма да забележим осъществени планове за нови паркове и градини. Не е осъществен и планът за социализация на река Марица, която е може би най-големият парк на Пловдив. Зелените системи на хълмовете не престават да не са приоритет на ръководещите. В същото време всеобщо се застрояват междублоковите пространства, където жителите сами са построили квартални градинки. Градът се трансформира в бетонно гето, без градска среда, подобаваща за актуалния човек.

През 2020 година е призната и

Програма за енергийна успеваемост.

В настоящия скок на цените на енергоносителите тази стратегия е извънредно значима. Годишните разноски за всички типове сила до момента бяха 12-13 млн.лв., само че за идната година може да предвиждаме растеж до над 20 млн.лв., а това е доста сериозна сума. Самата стратегия дава действителни планове за понижаване на енергийните разноски, само че е доста мъчно да се дефинира кой от многото зам.-кметове на Пловдив дава отговор за нея. Изобщо има огромно несъгласие сред структурата на ръководство на Общината и структурата на политиките и стратегиите.

Така мога да продължа да изреждам стратегия след стратегия - за образованието, за ръководство на общинските парцели, за Генералния проект за организация на придвижването и така нататък Във всички секторни политики са създадени стратегии, само че какво действително е изпълнено от тях, евентуално знае единствено администрацията. Проблемът е, че при създаването на плана на бюджета няма връзка сред нуждата да се осъществят значимите планове по тези стратегии и заложените разноски. Докато продължаваме да вършим

плана на бюджета като счетоводна информация,

без да се обезпечава реализацията на всички стратегии и реализацията на управническата политика като цяло, Пловдив ще продължава да тъпче на място, а за значимите обекти няма да има финансиране.

През тази година Общината има действителен късмет да приготви плана на бюджета по нов метод. Закъснението на държавния бюджет и подготовката на общинския бюджет през първото тримесечие на идната година дава опция за по-задълбочена разработка. Въпросът е дали управлението на Общината може да го направи и мисли ли въобще за това.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР