Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Реалното финансово рамо

...
Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Реалното финансово рамо
Коментари Харесай

Бюджетът на Пловдив набъбва, но без ясни идеи за развитие

Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

Реалното финансово рамо за Пловдив от страната е едвам 9 млн. лв. под формата на изравнителна дотация и пари за финансови разноски. Общата капиталова стратегия на Общината би трябвало да надвиши 60 млн. лв. през 2022 година, което е двоен растеж по отношение на 2021-ва.

Министерството на финансите разгласява плана за държавен бюджет за 2022 година За Пловдив е планувана сумата 245 млн. лева при доклад за 2021 година от 228 млн. лева От всички тези средства 236 млн. лева са за делегираните държавни действия, които единствено минават през Общината. По-важните суми, които влизат действително в общинския бюджет като помощ от републиканския, са 5 млн. лева от изравнителната дотация и 4 млн. лева за финансови разноски.



Собствените доходи на Общината също ще се усилят на база разширената данъчна основа. През годината ще се употребяват насъбраните целеви запаси в преходния излишък и заемът от 40 млн. лева, което ще разреши по-големи финансови разноски. Макрорамката на общинския бюджет се предвижда на равнището от 465 млн. лева

За какво ще се разходват тези доходи?

Най-големият дял - 60%, отива за заплати и осигуровки, или 275 млн. лева Това е растеж от 11,5% по отношение на предходната година. Това е предстоящо поради повишението на минималната работна заплата и на заплатите в образованието. Издръжката също е с 18% повече, тъй като се усилват цените на храни, енергийни разноски, външни услуги и така нататък При планувани 100 млн. лева това са 21,5% от всички разноски. Субсидиите са 23 млн. лева, а всички останали разноски са 7 млн. лева Общо настоящите разноски на Общината са 87% от всички разноски, или 405 млн. лева

Прогнозата е за повече пари за вложения през тази година. При междинен доклад към 30 млн. лева през предходните години чакам да се удвоят и да доближат 60 млн. лева Това са 13% от всички разноски и са надалеч от естествените 20%, само че очевидно това са вероятните запаси с днешната управническа философия в Общината.

В преходния излишък има целеви суми (30 млн. лева.) за съответни планове, а през тази година ще се започват и плановете, финансирани с общинския заем от 40 млн. лева Тази година ще бъде решаваща и за реализацията на всички планове, финансирани по европейски стратегии. Освен общинските планове ще се осъществят и двата огромни плана - Южен обходен колектор и Тунелът под Централна гара, които също се финансират от европейски стратегии.

Всички прогнози са въз основата на наличната публична информация и са персонални. Не желая да наемам Общината с тези данни, само че се надявам да са близки до действителния план, който ще изготви администрацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР