Автономният Иракски Кюрдистан разполага най-малко 6 000 кюрдски бойци пешмерга

...
Автономният Иракски Кюрдистан разполага най-малко 6 000 кюрдски бойци пешмерга
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан разположи 6000 бойци пешмерга в спорен богат на петрол район

Автономният Иракски Кюрдистан разполага минимум 6 000 кюрдски бойци пешмерга в региона на богатия на нефт и етнически разнороден град Киркук след циркулиращи информации за възможна офанзива на иракските държавни сили. Това разгласи вицепрезидентът на Кюрдистан Косрат Расул, представен от локални медии.

" Налице са закани от иракската войска , която разположи сили покрай Киркук, допуска се за атакуване на Киркук. Но аз не считам, че ще им бъде елементарно да го сторят ", посочи Расул, който е пълководец деец на кюрдските сили пешмерга.

Нарастването на напрежението в последните седмици сред Багдад и локалните кюрди пристигна, откакто самостоятелният иракски район Кюрдистан организира референдум за самостоятелност на 25 септември и разгласи самостоятелност малко по-късно.

Десетки хиляди кюрдски бойци към този момент са ситуирани в региона на Киркук , който публично не е част от Иракски Кюрдистан, само че от години е следен от кюрдските сили. Иракските управляващи обаче също имат териториални искания към богатия на нефт регион, откъдето идва и главният спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР