Автомобилният сайт Carscoops кара версията M60 xDrive с 593 к.с.

...
Автомобилният сайт Carscoops кара версията M60 xDrive с 593 к.с.
Коментари Харесай

BMW i5 M60 xDrive съчетава голяма електрическа мощност със стабилен лукс

Автомобилният уебсайт Carscoops кара версията M60 xDrive с 593 к.с. и на шосето, и на спортната писта и споделя всичко, което би трябвало да се знае за новата напълно електрическа пета серия.

BMW споделя, че е напълно подготвен за електрификацията, а новият i5 алармира за това малко по-ясно. Като първия напълно електрически вид на 5-а серия, той е нова смела стъпка като част от напълно новото осмо потомство на модела. 

В продължение на три дни в Южна Каролина, покрай завода на BMW в Спартанбърг, го карахме както на пътя, по този начин и на пистата. Проверихме всичко – от това какъв брой добре се оправя с трафика до черните пътища и ежедневните задания.

Тъй като се приготвя да се пребори с други електрифицирани коли в сегмента, той ще би трябвало да се конкурира на всички равнища, като в същото време резервира именитото си ДНК. Дали i5 ще поеме юздите на купата Серия 5 и ще е позор за нея?

ТТ данни

BMW i5 M60 xDrive
Собствено тегло: 2,379 kg
Задвижване: 82 kWh батерия
Мощност: 593 к.с. (442 kW) (744 Nm)
От 0 до 96 км/ч* 3,7 секунди
Трансмисии: 1-степенна / AWD
Пробег* 411 км

Две модификации и две задвижвания 

Гамата на i5 стартира с eDrive40, версия със задвижване на задните колела, мощ 335 к.с. и 400 Нм въртящ миг. Това задвижване е задоволително положително, за задвижи автомобила от 0 – 96 км/ч единствено за 5,7 секунди и да доближи електронно лимитирана оптималната скорост от 193 км/ч. 

Купувачите имат опция да прибавят към него пакет M Sport, който включва бутон „ Boost “ на лявото перо на кормилото. Когато бъде задействан, i5 усилва въртящия миг на 430 Нм за интервал до 10 секунди. Наличен е и режим за launch control. Двете версии на i5 употребяват една и съща батерия с потенциал 82 kWh, а моделът със задвижване на задните колела може да измине до 475 км с едно зареждане. 

Ние обаче пилотирахме i5 M60 xDrive и той предлага доста по-голяма мощ и малко по-малък пробег. Двата мотора, по един на всяка ос, се комбинират, с цел да реализиран 593 к.с. и 745 Нм въртящ миг. Моделът редуцира с цели две секунди времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч на eDrive40 (3,7 секунди за M60) и има електронно лимитирана оптималната скорост от 230 км/ч.

Подобно на eDrive40, M60 xDrive има функционалност Boost, само че в този случай тя е общоприета. Тя също по този начин дава опция за кратковременно увеличение на въртящия миг на 820 Нм. Пробегът на M60 обаче понижава до едвам 412 км. 

И двата модела се възползват от опцията за бързо зареждане с непрекъснат ток, която може да увеличи равнището на батерията от 10% до 80% за към 30 минути. Първите притежатели получават две години гратис зареждане в мрежата на Electrify America DC. Мощността обаче не е единственото преимущество на i5. Този седан има всичко, което може да се чака от един актуален седан на BMW. 

Изискан EV интериор

Широкоекранният екран, в който се обитават дисплеят за инфоразвлекателни системи и информация за лидера, леко се извива към водача, а арматурното табло го следва.

Три изчистени линии от въглерод, метал и композитни материали дефинират гледката напред, а триспицовият волан с плоско дъно обезпечава ръководството на посоката. Централната подпора разполага с „ бистър “ селектор iDrive с капацитивни бутони за навигация. 

Седалките са композиция от кожа, плат и алкантара. Контрастните шевове си проправят път върху тях дружно с кормилото и панелите на вратите.

Тъй като това е „ М „ 60, в него има няколко дребни нотки към известната трансформация за performance. Това включва значка М на кормилото и дребен трицветен ресничен детайл на предните седалки. Това сигурно е един насочен към бъдещето интериор на BMW, само че не му липсват и умели препратки към предишното. 

Самите седалки са комфортни и държат добре пасажера/шофьора. Интересно е, че BMW съчетава ръководството на седалките сред физическите бутони в профил на седалката и цифровите менюта в информационно-развлекателната система.

Честно казано, това е малко разочароващо. Дори и откакто човек открие спомагателните настройки в менюто, седалките не са толкоз конфигурируеми, колкото чакахме от модел, който коства близо 90 000 $.

Задните седалки оферират задоволително място за главите и краката даже за хора с растеж над метър и 80. Това обаче не би трябвало да ви изненадва прекалено много, защото i5 е по-дълъг и по-широк от E32 Серия 7. 

Озвучителната система Bowers & Wilkins и панорамният покрив оферират спомагателен разкош, на който да се любуват всички в купето. Обърнатата обратно част на облегалката на предната седалка предлага интелигентния порт за прикачване на BMW дружно с USB-C захранващ модул.

Два спомагателни USB-C врата се намират сред седалките и под вентилационните отвори на климатичната апаратура. Като цяло това е образован салон с съвременни детайли, усъвършенствани технологии и доста разкош. 

Зад втория ред багажникът предлага 490 литра пространство за предпазване. Това е малко по-малко, в сравнение с в бензиновата Серия 5 – 521 литра, само че е повече от задоволително за няколко чанти за голф или каквото и да е друго, което човек може да транспортира в подобен автомобил. Седалката на втория ред се сгъва в съответствие 40/20/40 за оптималната еластичност. 

Технологични усъвършенствания

Новият i5 се предлага с iDrive 8.5 на BMW, който е изрично най-хубавата итерация досега. Тя разрешава на потребителите да взаимодействат с нея посредством сензорни бутони, физически бутони и копчета, ръководство с жестове и гласово активиране.

Остава и BMW да ви разреши да го управлявате с мозъка си. Освен самия интерфейс, системата е богата, функционална и най-много лесна за навигиране. Android Auto и Apple CarPlay не престават да са налични за тези, които избират да ги употребяват. 

Цветният head-up екран способства за първокласния и софтуерен темперамент на i5. Той се комбинира с 14,9-инчовия информативен екран за лидера и 12,3-инчовата информационно-развлекателна система, с цел да даде необятен набор от информация за автомобила едновременно.

Head up системата може също по този начин да демонстрира инструкции за шофиране с добавена действителност завой по завой, когато се употребява интегрираната навигационна система. 

Установихме, че навигационната система работи добре след задаване на дестинация. За страдание тя от време на време предсказваше, че желаеме да отидем до странни места, които просто се оказаха отвън страната, преди да покаже локалните варианти. 

И най-после, помощните средства за лидера са фантастични. Наскоро BMW вкара нова функционалност на своята система за свободни ръце Highway Assist, която разрешава промяна на лентата за придвижване.

Ако автомобилът усети, че се доближава към автомобил, който се движи по-бавно, в сравнение с е заложен круиз контролът, и има свободна лента, той ще предложи промяна на лентата, а лидерът може да я одобри, като просто обърне глава и огледа в тази посока.

Това е ЛУДО, само че функционално и работи доста гладко. Нормалният адаптивен круиз надзор, асистентът за поддържане на лентата и наблюдението на мъртвата зона също работят безпроблемно. 

Шофиране на най-голямата Серия 5 досега

Няма подозрение, че i5 се усеща като Серия 5 от мястото на лидера, когато е имобилен. На пътя обаче той е малко по-различно животно. Това е най-голямата Серия 5 досега.

Всъщност тя е по-голяма във всяко физическо измерение и това е част от нещата, където се разграничават от по-старите генерации. BMW неведнъж съобщи, че с помощта на този спомагателен размер в този момент тя има по-голямо наличие на пътя.

Има ли повече наличие от E39 или E60? Аз настоявам, че не, защото и двата автомобила бяха по-леки, по-пъргави и се усещаха по-игриви. 

За съпоставяне, i5 M60 xDrive е просто гаргантюански. Той тежи малко над 2400 кг. С други думи, той е с половин звук по-тежък от E60. Като някогашен притежател на E60 Серия 5 мога да потвърдя, че тази тежест се усеща и зад кормилото. 

Управлението се усеща сносно за електрически автомобил, само че можете да почувствате спомагателното тегло, което управлявате на пистата. Спирачките заслужават специфична хвалба, защото са най-хубавите, с които съм се сблъсквал при електрически автомобил в рискови условия. Те са мощни, елементарно се модулират и разрешават „ прекъсване на ръба “, без да се включва автоматизирано ABS. 

Положително е и чувството, че автомобилът към момента наподобява на BMW по метода, по който се държи и излиза от завоите. За този триумф безспорно способстват 593-те кончета, вложени в шасито.

Други основни характерности, като дейното задно кормилно ръководство (завиват и задните колела), дейната стабилизация на амортисьорите, които спомагат за чувството за „ уклон “ към задното предаване, както си би трябвало.

И макар че i5 въртеше обиколки на пистата още веднъж и още веднъж, не изглеждаше, че губи мощ. На публичните пътища i5 се усеща още по-добре. 

Няма да ви подлъгвам, когато споделям, че автомобилът се усеща необикновено способен в трафика. След като съм карал Kia EV6 GT, Audi Q8 e-tron и доста модели на Tesla Performance, мога почтено да кажа, че i5 M60 xDrive се усеща по-бърз от множеството.

Това е оръжие на пътя, което разрешава на лидера си да бъде където пожелае, когато пожелае. Разбира се, в случай че желаят да бъдат в тясно паркомясто или натоварена градска улица, може да желаят да карат постепенно и да внимават в завоите. 

Конкуренция 

i5 е най-големият модел от Серия 5 до момента освен във връзка с сантиметри и метри. Това е и най-голямата смяна, която марката в миналото в действителност е правила с този автомобил. Разбира се, в предишното тя е преследвала някои огромни смели промени в дизайна, само че това е напълно ново животно с ново ДНК.

i5 ще се бори с Mercedes-Benz EQE, базовия Tesla Model S, електрифицирания Genesis G80 и други перспективни електрически автомобили. За тази цел той евентуално ще се оправи доста добре със актуалния клиент на BMW. Всъщност, заради това какъв брой е конфигурируем и пригодим, чакаме да отнеме продажбите и на няколко други марки. В него има по нещо за всеки един от гореспоменатите коли. 

Заключителни мисли

BMW i5 от 2024 година е значим ход за марката и то подобен, който към момента има задоволително ДНК на Серия 5 в себе си, че евентуално ще се оправи доста добре в представителствата.

Външният дизайн е неповторим за фамилията и оказва помощ да се дефинира Серия 5 съвсем като лична подмарка, което е добре. Интериорът и преживяването при шофиране също приказват добре за вниманието и желанията на това ново потомство.

Иска ли ни се да е по-малка? Да. Но постоянно има i4 за тези, които желаят по-компактно електрическо BMW.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР