Автомобилните производители отново манипулират данните за отработените газове в опит

...
Автомобилните производители отново манипулират данните за отработените газове в опит
Коментари Харесай

ЕС разкри нови измами със замърсяващи коли. Идва ли нов Дизелгейт?

Автомобилните производители още веднъж манипулират данните за отработените газове в опит да излъгват новите екологични стандарти (Евро 7), които влизат в действие през 2020 година

Компаниите този път употребяват " трикове ", тъй че резултатите от тестванията да наподобяват по-лоши, в сравнение с са в действителност, смятайки че по този метод по-лесно ще покрият бъдещите по-строги ограничавания на въглеродните излъчвания.

Първите резултати от новата процедура за тестване на леките коли (WLTP), основана на данни за действително шофиране, а не на резултати от лабораторни проби, демонстрират, че " формалните равнища на излъчванията, посочени от производителите, може да са пресилени ", се споделя в отчет на Европейската комисия, представен от немския Handelsblatt.

Това поражда " явен риск " Европейски Съюз да пропусне задачите си за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид при колите до 2025 година и 2030 година, се споделя в документа.

 Готви ли Германия нов удар по автопроизводителите поради Дизелгейт?
Готви ли Германия нов удар по автопроизводителите поради Дизелгейт?

Берлин може да накара VW, BMW и други да отделят обилни средства

От есента на 2017 година автопроизводителите са задължени да тестват новите си модели по новата, по-строга процедура, въведена след абсурда " Дизелгейт ", когато тестванията се правиха единствено в лаборатории, само че не и по пътищата.

Скандалът имаше тежки последици за Volkswagen, само че засегна и други огромни производители и на процедура беше началото на края на дизеловите мотори.

Нивата на въглероден диоксид, открити при новата система за тестване, ще се употребяват при изчисляването на общите излъчвания на новите модели на всеки производител през 2021 година Това ще се трансформира в пример за бъдещото понижаване на въглеродните излъчвания, което производителите би трябвало да реализират, с цел да избегнат огромни санкции в Европейски Съюз.

Европейската комисия се притеснява, че автопроизводителите съзнателно надуват първичния стандарт, с цел да улеснят бъдещите съкращения на излъчванията.

 €30 000 санкция за производителите при замърсяващи над нормата коли
€30 000 санкция за производителите при замърсяващи над нормата коли

Държавите в Европейски Съюз би трябвало да преглеждат най-малко по 40 000 коли годишно

Брюксел желае фирмите да бъдат задължени да понижат излъчванията с 15% до 2025 година и с 30% до 2030 година спрямо 2021 година За да влязат в действие, условията би трябвало да бъдат утвърдени от двата законодателни органа на Европейски Съюз - Парламента и Европейския съвет.

Според специалисти на Еврокомисията актуалните въглеродни излъчвания се преувеличават, като са приблизително с 4.5% над действителните равнища, а в някои случаи несъответствията стигат до 13%, написа в отчета.

Автопроизводителите употребяват малка врата в новата тестова система, изискваща публични проби само когато фирмите занижават въглеродните излъчвания, само че не и когато ги надуват. Принципът наподобява е, че колкото по-високо е равнището, което се трансформира в пример за съпоставяне, толкоз по-добре.

Компаниите стават все по-изобретателни, като съумяват да манипулират резултатите даже при проби, извършени под формален контрол.

 Дори и най-новите и
Дори и най-новите и " чисти " дизели замърсяват надалеч над обещаното

Изследване на организацията, разкрила " Дизелгейт ", заби още един гвоздей в ковчега на дизела

Има доказателства, че " производителите конфигурират тестовите си транспортни средства по метод, по който измерените по WLTP излъчвания са прекомерно високи ", се споделя в отчета.

Има даже случаи, когато батерията на автомобила е празна или системата за автоматизирано пускане на мотора е изключена, което усилва въглеродните излъчвания на колите с към 5%.

Използват се и " тактики за превключване на предавките ", при които колите са задвижвани с предавки, които провокират " доста " нарастване на излъчванията на CO2, регистрират специалистите на Европейска комисия.

" Чрез манипулирането на WLTP те изневеряват задачите за 2025/2030 година още преди да бъдат контрактувани ", съобщи Уилям Тодс, изпълнителен шеф на " Транспорт и околна среда ", основана в Брюксел група за чиста сила.

 Германия поведе Европа към края на дизела
Германия поведе Европа към края на дизела

Все повече огромни градове постановат възбраната за остарели коли

След влизането в действие на новите правила, производителите на коли могат просто да тестват вярно колите си, да основат невисок резултат и да реализират задачите с по-голяма лекост, счита Тодс.

Европейската комисия предлага 3 метода за решение на казуса:

1) Базовата линия за бъдещите цели да бъдат измерените стойности, а не заявените от автомобилните производители. " Това ще отстрани резултата от всяко повишено обявление ", разясняват от Комисията.

2) Новите измервания на излъчванията за 2020 година " би трябвало систематично да се събират ", с цел да се усили прозрачността и проверимостта.

3) Брюксел да следи и поддържа вярното използване на ограниченията. При нужда " Комисията би могла да обмисли и изменение на регламента за WLTP ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР