Автомобилните превозвачи в България обявиха, че от ЕК можели да

...
Автомобилните превозвачи в България обявиха, че от ЕК можели да
Коментари Харесай

Превозвачи: ЕК разрешил временно по-нисък акциз на горивата

Автомобилните превозвачи в България оповестиха, че от Европейска комисия можели да разрешат краткотрайно понижаване на акциза на горивата, само че нашето държавно управление се ослушвало. Това стана ясно на конференция на представители на другите сдружения в бранша.

Според Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи имало писмо от Пауло Джентилони, член на Европейската комисия по стопанска система. В него апропо написа следното: Съветът на Европейски Съюз може да позволи на държава- членка краткотрайно да ползва понижения и под минималните ставки на акцизите на горивата по характерни политически съображения. Исканията за дерогация се правят оценка от Европейската комисия, в това число при нужда за съблюдаване на разпоредбите за даването на държавна помощ.

Арабаджиев твърди, че свалянето на половина на равнището на настоящия данък на горивата

 

би поевтинило цените на всеобщите бензин и дизел с по към 45 стотинки на литър.

 

По думите му, това била една от аргументите да желаят оставките на финансовия министър Асен Василев, на строителния Гроздан Караджов, а също и на транспортния Николай Събев, който не правел нищо за автомобилните превозвачи.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи напомни, че високите цени на горивата се заплащат от клиентите на превозвачите посредством повишаването на услугите и е време и автомобилният превоз у нас да получи и обезщетения поради скъпите горива, както това се прави в други страни от Европейски Съюз. Тя напомни, че от транспортния отрасъл желаят още и незабавни стопански ограничения и преодоляване на инфлацията, отпадане на биодобавката на горивата за интервал от 6х месеца, мораториум върху цените и обсега на тол таксата. Милтенова повтори и желанията на сектора на 18 май с транспортна стачка да блокират всички транспорти в страната. В тази връзка Йоанна Лалова от Европейския транспортен клъстер съобщи, че в България може да остане без доставки на храни, както това се е случило след Брекзита във Англия.

От сектора се заканиха още, че ще поддържат всевъзможни митинги на други работодателски организации. На въпрос дали в този момент във време на икономическа война против България от страна на Русия, митингите им няма да се поясняват като политически, Магдалена Милтенова сподели:

 

„ Икономическата война, която води държавното управление не е наша война.

 

Това, че газът беше спрян и ние сега ще плащаме 20% по-скъпо, ще се отрази още веднъж на превозвачите, само че това беше тематика, която не искахме да захващаме през днешния ден “, разясни тя. По думите й скъпият метан ще удари доста тежко автобусния отрасъл.

„ Въобще не желаеме да намесваме геополитика, изобщо политика, макар, че през днешния ден желаеме оставки, тъй като това са единствено маневри за отклонение на фокуса от нашите претенции. Ясно сме ги декларирали и от 2 месеца приказваме за тях и нищо не се случва. Нямаме политически залитания “, сподели Йордан Арабаджиев.

Относно казуса с вкарването на второкласните пътища в толсистемата Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България счита, че е

 

по-редно да се качат цените за прилагане на автомагистралите

 

и първокласните пътища. Според него по този метод ще се усилят приходите най-много от директния трафик от непознати камиони и рейсове, които в този момент заплащат прекомерно малко. Димитров уточни за образец Германия, където пък се ползва субсидиране на локалните компании занимаващи се автомобилни транспорти. В Италия пък с транспорт на избрани категории товари могат да се занимават единствено сдружения регистрирани там. Той предложи и тол таксите да стартират да се таксуват с Данък добавена стойност, което също ще вдигне приходите в хазната и по този начин ще може да се отделят повече средства за пътищата. Димитров счита още, че у нас качеството на горивата не положително и това провокира нараснал разход и по този начин на процедура те стават по-скъпи. По същия метод, по думите му, стоят нещата и с качеството даже на новите пътища. Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) продължава да разпорежда строителство или реорганизация на пътища с понижени индикатори за товароносимост и те доста бързо се разрушават.

На конференцията стана ясно още, че превозвачите се усещат афектирани от думите на вицепремиера Асен Василен през вчерашния ден, който сподели за тях, че те не желаят да заплащат толтакси, само че ще им се наложи да заплащат. Христо Радков от Българското обединяване на водачите сподели, че секторът е генерирал 13% от Брутният вътрешен продукт на страната и през предходната година от българските превозвачи са платени тол такси за 161 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР