Автоматичната станция на Индия “Чандраян 2, която на 20-ти август

...
Автоматичната станция на Индия “Чандраян 2, която на 20-ти август
Коментари Харесай

Индийската мисия Чандраян 2 изпрати нови снимки от орбитата на Луната

Автоматичната станция на Индия “Чандраян 2 ”, която на 20-ти август влезе наред в орбитата на Луната, изпрати нови фотоси. 

Горепосочената фотография бе снимана на 23-ти август от камерата TMC-2, инсталирана към орбиталния уред на “Чандраян 2 ”. Към момента на снимането на Луната “Чандраян 2 ” се намираше на 4 375 километра от повърхността ѝ. Ясно се разграничава кратерът Джексън, който има диаметър 71 километра. В непосредственост до него се намира забавен кратер на име Митра – той е кръстен на индийския физик проф. Сисир Кумар Митра, пионер в региона на радиофизиката и йоносферните проучвания. 

Още една фотография на Луната, снимана от “Чандраян 2 ” на 23-ти август. Photo credit: ISRO

На горната фотография се вижда кратерът Зомерфелд – ударна групировка с диаметър 169 километра. Вътрешността на кратера е релативно плоска и той е обкръжен от пръстеновидна планина. Множество по-малки кратерчета лежат по външния борд на Зомерфелд. Кратерът е наричан в чест на немския физик доктор Арнолд Зомерфелд, пионер в региона на квантовата физика. Североизточно от Зомерфелд лежи кратерът Къркууд, наричан в чест на американски астроном. Къркууд има диаметър 68 километра.

Трета снимка на Луната, снимана от “Чандраян 2 ” на 23-ти август. Photo credit: ISRO

Горепосочената фотография демонстрира Северния полюс на Луната. Виждат се някои кратери като Пласкет, Хермит и Рождественский. 

Инфо: ISRO

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР