Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун бе изстреляна през 2007

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун бе изстреляна през 2007
Коментари Харесай

Доун може да посети още един астероид!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун ” бе изстреляна през 2007 година. През 2011 година тя сполучливо посети гигантския астероид-протопланета Веста. В орбита към Веста прекара 14 месеца. След това “Доун ” потегли към Церера и дойде там през март 2015 година. “Доун ” към момента учи Церера от ниска орбита и се планираше до края на 2016-та задачата й да завърши.

Но “Доун ” към момента е в чудесно положение и има към момента гориво (ксенон) в йония й мотор! Така че екипът съществено се замисля за визитата на още един небесен обект. Ако това се случи, “Доун ” несъмнено ще се трансформира във “Вояджър ”-а на астероидния пояс.

Оставащото гориво не е доста, тъй че далечна цел не е допустима. В астероидния пояс обаче има много небесни тела наоколо до Церера. Ръководителят на задачата Крис Ръсел не желае да каже къде желае да прати “Доун ”. “До миг в който удължаването на задачата не бъде утвърдено от НАСА, няма да ви кажа кой метеорит считаме да посетим ”, споделя той. “Надявам се, че решението (бел. авт. – на НАСА за удължение на мисията) няма да отнеме месеци ”.

Ако задача “Доун ” не бъде удължена, тя въпреки всичко е постигнала прекалено много неща и просто ще бъде паркирана вечно в някаква отдалечена орбита.

Очакваме с неспокойствие да забележим по какъв начин ще се развие задача “Доун ” и дали ще бъде утвърден трети обект за посещаване от нея!

Инфо: Universetoday

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР