Автоинструктори от цялата страна излизат на общонационален протест на 7-и

...
Автоинструктори от цялата страна излизат на общонационален протест на 7-и
Коментари Харесай

Общонационален протест на автоинструкторите на 7-и октомври

Автоинструктори от цялата страна излизат на общонационален митинг на 7-и октомври.
Още по тематиката
Недоволството на сектора е подбудено от готвени промени в две наредби от организация " Автомобилна администрация ", касаещи изискванията за образование на водачите и реда за провеждането на изпитите за придобиване на дееспособност.

Според инструкторите текстовете на наредбите са лобистки, натоварват сектора с спомагателна административна тежест и съставляват причина за корупция.

Протестът на автошколите е самобитно продължение на недоволството им от януари, когато браншът показва, изкарвайки стотици образователни коли в центъра на столицата. Тогава инструкторите стачкуваха против подготвяния електронен надзор по време на образованието и по времето на провеждането на изпита за шофьорска брошура, както и против увеличение на образователните часове.

Спорните промени бяха готови от две министерства - на превоза и на образованието, а откакто няколко часа центърът на София остана блокиран от образователните коли, двамата министри - Росен Желязков и Красимир Вълчев, дадоха обещание, че наредбите няма да бъдат признати и се договориха с протестиращите за основаването на работна група, ръководена от шефа на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова, напомни Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите и добави: " Сега всички сътрудници се усещат излъгани по тази причина, тъй като това не се случи и както виждате, ние още веднъж сме в подготвеност да излезем и да протестираме за правата си ".

Браншът се разгласи против условието образователните коли да бъдат благосъстоятелност на автошколите, както и против предлагането образователните центрове да бъдат регистрирани като търговски обекти. Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка с причините: " Автомобилите да бъдат на автошколите - благосъстоятелност или на лизинг, очевидно тези хора не живеят в България ".

Инструкторите са срещу и условието за наложителна застраховка " Професионална отговорност ", както и против въвеждането на електронно обслужване и електронна документи по време на образованието и провеждането на изпита, както и въвеждането на вътрешен изпит с електронен надзор, оповестява БНР.

Готвените промени в противоречивите наредби целят ликвидирането на дребните компании в сектора, сподели ръководителят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски:

" Въвеждането на по този начин наречения вътрешен изпит е безусловно сходство на този, който е пред ДАИ. Има Джи Пи Европейски Съюз (GPS) надзор - система, която наблюдава колата къде върви, какви неточности позволява курсистът, по какъв начин се показва и най-после излиза резултатът - " да " или " не ".

Видко Митрович от Асоциация за образование в превоза добави: " Ще въведем система, която ежечасно ще следи всичкото образование в цялата страна с Джи Пи Ес наблюдаване, къде тръгнал, къде спрял, това е система за рекет ".

Браншовите организации на автошколите са изпратили публично писмо до премиера и министрите на превоза и на образованието, в което в детайли са изложили настояванията си за отпадането на противоречивите наредби и в случай че те не отпаднат, излизат на общонационален митинг на 7-и октомври, безапелационни са автоинструкторите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР