Автоджамбазите въведоха нов хит в кражбите на коли. Вече не

...
Автоджамбазите въведоха нов хит в кражбите на коли. Вече не
Коментари Харесай

Нов хит в кражбите на коли! Авроджамбази ни обират докато сме на бар, после искат откуп

Автоджамбазите вкараха нов шлагер в кражбите на коли. Вече не протягат ръка на лимузините, а на частите в тях и то до момента в който сме на бар или ресторант и не допускаме, че някой ще посегне на автомобила ни, оповестява „ Телеграф ”. Най-желани сега са дистрониците, които даже изместиха фаровете от скъпите джипове, които се връщаха против откуп. До преди година апашите отмъкваха светлините на скъпарските поршета Кайен и Панамера, както и на по-евтините джипове като Фолксваген Туарег. Сега схемата с дистрониците е същата – намират притежателя и желаят откуп от него, в случай че не заплати, пласират стоката по уеб страниците за продажба на авточасти.

В момента най-сваляната част е дистроникът. Няколко комплекта дистроници се отмъкват за една нощ единствено в границите на час. Най-активни са крадците на тази част в София, Пловдив и Перник, а през лятото вършеят по морските ни курорти, където гъмжи от баровци със скъпи возила. Най-атакувани са моделите Ауди, защото радарите на дистроника се смъкват бързо и елементарно за секунди.

Схемата на кражбите е доста добре проведена. Собственикът на лимузината стопира пред някое оборотно заведение. Докато влиза вътре, той е наблюдаван от избран човек, който го следи и подава информация към приятелите си. Целта е притежателят да е под надзор, защото има възможност да е не запомнил нещо и да се върне до колата си. През това време, за по-малко от 60 секунди, апашите към този момент са свалили двата дистроника и се омитат крепко пушек.

Тръгвайки си от заведението, притежателят пали колата и схваща, че е олекнал със сериозна сума – цената на комплект дистроници при оторизираните представители на марката е към 7 000-8 000 лв.. Тази обикновена за събаряне част управлява придвижването на автомобила, контролира както прекъсването, по този начин и ускорението, с цел да поддържа непрекъснато дистанцията по отношение на другите коли. Без дистроници компютърът се бърка и дава неточности, което прави колата несигурна и сложна за ръководство. И осъзнавайки всичко това, притежателят е шокиран.

Тук се появява идната фигура в схемата. По един или различен метод с баровеца се свързва човек, който му изяснява, че може да му откри дистроници за тъкмо този модел автомобил. Цената на откупа е 1 500-2 000 лв.. Собственикът е в невъзможност и в огромна част от случаите просто си ги откупва назад. Ако пък откаже, крадците бързо им намират пласмент – уеб страниците за продажба на авточасти изобилстват от всевъзможни типове дистроници за разнообразни марки и модели коли и то на напълно атрактивни цени.

Заради всеобщите обири на дистроници доста автосервизи се специализираха в предлагането на планки за предотвратяване от обири на тази част. При такива случаи обаче бандитите не постоянно се отхвърлят. Има случаи, когато с цел да демонтира дистроника, апашът употребява ножовка. Други потърпевши от кражбата пък заглушават датчиците и светещите непрекъснато неточности на таблото, като разбъркват настройките в някой гаражен сервиз. Това обаче не оказва помощ изключително за вярната работа на автомобила, а единствено скрива казуса, обясниха автомеханици. Хората дават до 500 лв. за подсилване, само че действително това са зле изхарчени пари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР