Автобуси с руски туристи прииждат към граничния контролен пункт Нуияма

...
Автобуси с руски туристи прииждат към граничния контролен пункт Нуияма
Коментари Харесай

Във Финландия се чуват призиви да бъде спрян нетърпимият туризъм от Русия

Автобуси с съветски туристи прииждат към граничния надзорен пункт Нуияма покрай финландския град Лапенранта - някои са привлечени от северното лято, други ще продължат пътя си навътре в Европа.

След съветското настъпление в Украйна северната страна подаде молба за участие в НАТО, само че в същото време е единствената членка на Европейски Съюз, граничеща с Русия, която към момента издава туристически визи на съветски жители.

" Посещавам това място от дванайсет години ", изяснява пред Агенция Франс Прес 37-годишният гражданин на Санкт Петербург Борис Суровцев, до момента в който чака да мине границата. " Това е прелестна страна с прелестна природа и езера ", споделя той.

След като Европейският съюз затвори въздушното си пространство за съветски полети, Финландия се подреди измежду дребното директни страни, откъдето руснаците могат да вземат аероплан за други дестинации в Европейски Съюз.

Вдигането на ковидните ограничавания от двете страни през последните седмици мощно улесни пътуванията на руснаците, което провокира растящо неодобрение от финландска страна.

Предложения в Народното събрание

" Не е добре, че руснаците могат да пътуват свободно из Финландия. Това лишава глобите от всякаква логичност ", разяснява Кирси Илин, жителка на Лапенранта.

В знак на взаимност с Украйна финландската консервативна партия предложи да бъде спряно издаването на туристически визи на руснаци; има изгледи предлагането да получи необятна поддръжка в Народното събрание.

" Положението е нетърпимо ", споделя Юка Копра, народен представител от Националната съдружна партия. " Убиват украинци, в това число цивилни, дами и деца, а в това време руснаци прекарват отпуска си в Европейски Съюз ", прибавя той пред Агенция Франс Прес.

Аки Линден - служителят социалдемократ, заместващ министър-председателката Сана Марин по време на отпуска ѝ, поддържа предлагането.

" Лично аз считам, че рестрикциите би трябвало да бъдат засилени ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

Въпросът е комплициран от огромния брой към този момент издадени визи - към 100 000.

" Проучват се други възможности ", заяви финландското министерство на външните работи.

Други граничещи с Русия страни от Шенгенското пространство - Естония, Латвия, Литва и Полша, към този момент постановиха ограничавания върху визите за съветски жители.

Москва " ще реагира прекомерно отрицателно ", в случай че Хелзинки ги последва, съобщи във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Маршрути

Откакто в края на юни Финландия подвигна ковидните ограничавания по границата, а в средата на юни Русия смекчи своите, броят на съветските туристи, влизащи във Финландия, безспирно пораства и от 125 000 през юни стигна през юли над 185 000 души.

Според финландските медии единствено през юли на руснаци са издадени повече от 10 000 туристически визи.

Колкото до съветската страна, автобусните компании от Санкт Петербург споделят, че работят с цялостна мощ с Хелзинки, още повече че поради глобите влаковете сред двата града са спрени.

" Вече от седмици няма празни места. Хората гледат да се възползват от облекченията при пътешестване ", изяснява за Агенция Франс Прес Сергей Иванов от компанията " Балт Кар ".

Още повече че самолетните билети за Истанбул и Белград - различен към момента наличен метод за влизане в Европа - към този момент са с доста високи цени.

Финландците показват мощна взаимност с украинците, само че покупките, правени от преминаващите руснаци, са значим източник на приходи за граничните градове.

На някои локални търговци по никакъв начин не им се желае съветските туристи, едва-що завърнали се тук след две години коронавирус, да изчезнат още веднъж.

" Това е допустимо най-абсурдната концепция. Какво печелят те, поставяйки в изолираност елементарни хора от Русия? " - проклина Мохамад Даруич, шефът на " Лапландия маркет ", ситуиран на минути път от границата. " Те основават голям проблем за заведенията и бизнеса ", споделя той.

Двете страни имат тежка история, само че жителите в пограничните региони обичайно поддържат близки контакти. Ковид, а след това и войната, обаче са трансформирали нещата.

С петгодишната си финландска виза Борис Суровцев да вземем за пример е привикнал да посещава страната до 10 пъти в годината, само че се опасява, че ще му лишават тази опция.

" Това доста ще ме натъжи и огорчи. Надявам се войната скоро да свърши ", въздиша той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР