Австрийското председателство на ЕС е подготвило документ, който отлага за

...
Австрийското председателство на ЕС е подготвило документ, който отлага за
Коментари Харесай

Вероятно ще продължим да сменяме времето поне до 2021 г.

Австрийското председателство на Европейски Съюз е подготвило документ, който отсрочва за 2021 година решението страните в общността да спрат да минават сред астрономическо и лятно часово време, заяви изданието Politico, представено от в. " Сега ".

През септември ръководителят на Европейска комисия ЖанКлод Юнкер предложи европейско законодателство за отвод от промяната на времето и даде на страните членки период до април следващата година да се договорят кога ще се движи отсега нататък Европа.

Няколко страни от Европейски Съюз, измежду които Португалия, Гърция и Холандия, упорстват промяната на времето два пъти в годината да продължи и желаят повече причини в интерес на унищожаване на тази система.

" Няма неоспорими доказателства за това дали преимуществата на лятното време са позначими от неудобствата, свързани със промяната на времето два пъти в годината ", се показва в плана на австрийското председателство на Европейски Съюз. Страните, които поддържат запазването на актуалната система, го вършат " главно поради неналичието на надеждни доказателства за възможните преимущества, които би имало премахването на промяната на времето ", написа още в проектодокумента. Той приканва Еврокомисията да направи оценка на въздействието на предлагането.

Идната седмица министрите на превоза на Европейски Съюз ще го обсъдят. Консултация, извършена от Европейска комисия, сподели, че болшинството от участвалите 4.6 млн. европейци поддържат премахването на промяната на времето два пъти в годината, което се прави в Европейски Съюз от 1996 година Страни като Финландия и Естония твърдо поддържат предлагането на Юнкер.

17 000 българи участваха в национално допитване за установяване на лятно или зимно часово време предишния месец. 96 на 100 от тях са се оповестили за преустановяване на местенето на стрелките на часовника два пъти в годината, като 51 на 100 от тях избират лятното време, а 38 на 100 - астрономическото.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР