Австрийското правителство, единственото в Западна Европа, включващо крайната десница, прекара

...
Австрийското правителство, единственото в Западна Европа, включващо крайната десница, прекара
Коментари Харесай

Коалицията в Австрия засега вреди само на крайнодесните

Австрийското държавно управление, единственото в Западна Европа, включващо крайната десница, прекара по-голямата част от първите си 100 дни на власт, справяйки се с антисемитски кавги и други непредвидени компликации, само че към този момент пострада единствено антиимигрантската Австрийска партия на свободата (АПС).

След изборите, доминирани от мигрантската рецесия в Европа, консерваторите на канцлера Себастиан Курц и АПС се придържат към твърдата си линия за имиграцията, обещавайки да понижат помощите за бежанците и за живеещите в чужбина деца на (чуждите - б.ред.) служащи.

Но започнаха да се натрупат непредвидени проблеми - от изказванията за чистка във вътрешното разузнаване под натиска на АПС до ненадейно твърдата опозиция против проектите на държавното управление да позволи пушенето в питейни заведения и заведения за хранене.

Досега 31-годишният Курц значително следва формалната линия на партията си, само че без да излиза на напред във времето, а по-голямата част от виновността за неотдавнашните неуспехи се стоварва върху АПС и това ѝ коства спад в поддръжката и на районните избори, и в изследванията на публичното мнение.

" АПС израсна като опозиционна партия ", споделя политическият анализатор Антон Пелинка. " Като ръководеща партия те сигурно ще понесат огромни загуби. Това към този момент си проличава. "

В продължение на повече от десетилетие в съпротива АПС се представяше като единствената опция на австрийската традиция на центристки съдружни държавни управления като последното - на Австрийската национална партия (АНП) на Курц и Австрийската социалдемократическа партия. Въпреки че изгуби единствено няколко % на поддръжка, откакто си обезпечи 26 на парламентарните избори през октомври, АПС не съумя да означи същия резултат на трите вота в провинциите тази година. Резултатите демонстрират, че поддръжката за АНП остава непроменена - към 32 %.

Карикатура в австрийския вестник " Оберйостерайхише нахрихтен " този месец илюстрира настроението, показвайки по какъв начин Курц, облечен в костюм, върви по вода, до момента в който водачът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе е потопен до гуша и размахва ръце в избавителна жилетка.

АПС сигурно имаше много повече неприятности от Курц и неговата партия. Антисемитски скандал, в който бяха забъркани две крайнодесни сдружения, близки до АПС, я накара да сътвори комисия от историци, които да изследват предишното ѝ - старания, на което австрийската еврейска общественост гледа скептично.

АПС също така защитаваше правото да се пуши в питейни заведения и заведения за хранене, което подтикна повече от половин милион души да подпишат петиция за възбрана на тютюнопушенето в заведенията. Това сложи в неудобно състояние една партия, която в това време приканва за повече директна народна власт.

Щрахе също по този начин трябваше да заплати 10 000 евро обезщетение и да се извини обществено, с цел да реализира съглашение по дело за клюка, заведено от прочут австрийски водещ на вести, откакто разгласява пост във " Facebook ", в което упрекна журналиста и държавната радиотелевизионна компания ОРФ, че лъжат.

Стратегическо безмълвие

Засега обаче няма признаци, че гласоподавателите, доста от които са изтощени от каращите се и постоянно зле работещи центристки обединения, упрекват Курц за включването на АПС в държавното управление. И макар изказванията, че чистката в службата за вътрешно разузнаване, осъществена от министъра на вътрешните работи, който е от АПС, е основала напрежение, двете партии и техните водачи като цяло заобикалят обществени разногласия, за разлика от предходни държавни управления.

" Въпреки няколкото евентуални спора, те съумяха да избегнат демонстрирането на противоречие ", сподели политическият анализатор Томас Хофер. " Добре се оправят с преодоляването на рецесиите. "

Публичните изявления на Курц са толкоз сдържани, че даже му се подиграват, че е прекомерно внимателен или даже безмълвен. Сатиричен уеб страница разяснява, че починалият Стивън Хокинг е завещал гласовия си синтезатор на Курц, с цел да му даде опция " още веднъж да поддържа връзка с хората ".

Изглежда, че към този момент тази рецензия е единствено в границите на Виена.

Икономическият напредък в богатата европейска страна с 10 милиона население потегли нагоре и се чака да доближи към 3 % тази година, което дава на държавното управление известна фискална независимост. То възнамерява да понижи налозите и да балансира бюджета идната година, само че към този момент се въздържа от сериозна структурна промяна. И в последна сметка то ще се прави оценка по това дали съблюдава обещанията си за реформиране на обществения бранш, които занапред следва да бъдат прецизирани.

" Засега това явно още работи - да си известен, без да казваш значително ", сподели Пелинка. " Колко дълго може да продължи това? Със сигурност не вечно. Но може би една, две, три години. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР