Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви твърда позиция

...
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви твърда позиция
Коментари Харесай

Австрия посреща българския премиер Николай Денков с твърдо не за Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи твърда позиция против разширение на Шенгенското пространство.

 

В едночасово изявление по публичната австрийската телевизия (ОРФ), представено от Българска телеграфна агенция, той бе запитан кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширението на пространството с България и Румъния.

 

„ Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, споделих, не е мъртъв, Шенген въобще не действа. Какво имам пред тип: ние в никакъв случай не сме имали толкоз гранични контроли откогато съществува това свободно пространство, както сега: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, за какво? Защото Германия управлява границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и считам за надълбоко неправилно в такава обстановка да се дискутира премахването на контроли на друго място, сега когато има толкоз вътрешногранични контроли колкото в никакъв случай до момента в това пространство “, сподели той.

 

Утре на посещаване в Австрия идва българският министър председател Николай Денков, който се надява да реализира пробив в позицията на неотстъпчивата Виена.

 

Австрия, както и Нидерландия, още не дава зелена светлина на България към европейското пространство без вътрешни граници.

 

Румъния също чака позитивно развиване, само че тя още предходната година преодоля съпротивата на Нидерландия и в този момент търси единодушие единствено от Австрия.

 

На журналистическия мотив, че България и Румъния са изпълнили напълно поставените им условия за влизане в Шенген, Карнер сподели:

„ Като министър на вътрешните работи задачата ми е да устоя на тази рецензия. Аз давам отговор за сигурността в тази страна, факт е също по този начин, че аз видях оградата по границата сред България и Турция. Бях дружно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още доста работа. Ние обсъдихме (в хода на изявлението - бел.ред.) въпроса за настоящ бежански и миграционен пакт, само че за задачата належащо изискване е да има настояща отбрана по външната граница и до момента в който тя не работи, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да понижа граничната отбрана. “ 

 

Визитата на канцлера Карл Нехамер у нас бе при започване на годината, тогава неговата делегация посети на място границата и установи за следващ път неналичието на изцяло видеонаблюдение и други механически проблеми.

 

По-рано този месец на посещаване у нас бе и ръководителят на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка. Неговото мнение обаче се разграничава и той сподели, че " България извършва своите отговорности във връзка с критериите за приемане в шенгенското пространство ", а ветото на страната му е обвързвано с нуждата от промяна на зоната за свободно пътешестване.

 

Карнер бе един от архитектите за налагането на ветото върху Румъния и България през декември 2022 година. Вътрешният министър е авторитетен член на Народната партия на премиера Карл Нехамер, който също поддържа запазването на ветото при визитата си в България напролет.

 

Нищо не се е трансформирало, ветото за Шенген остава, разгласи и Нидерландия.

Миналата седмица министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, разяснява представен от БНР, че Нидерландия няма да смъкна ветото си за присъединението на България към Шенген.

" Ситуацията сега не е изменена и не виждам да се промени в кратковременен проект. Първо, желаеме самостоятелна задача за определяне на обстоятелствата. След това чакаме от Европейската комисия отчет, в който да написа: " Те освен одобриха нужните закони, свързани с върховенството на закона, само че и ги извършват ", сподели той.

 

Австрия е съсредоточена в проблемите с мигрантите, до момента в който Нидерландия преглежда въпросите с правораздаването в България.

Ситуацията се усложни още повече, защото Нидерландия се ръководи от служебно държавно управление до края на годината.

Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, само че към този момент възможностите за това не са огромни.

Резерви против присъединението на Румъния има единствено Австрия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР