Австрийският министър на образованието Хайнц Фасман представи план за сигурен

...
Австрийският министър на образованието Хайнц Фасман представи план за сигурен
Коментари Харесай

Австрия няма да затваря училища

Австрийският министър на образованието Хайнц Фасман показа проект за сигурен старт на новата образователна година макар пандемията на COVID-19. Стратегията включва " система за ранно предизвестие ", разширена тактика за тестване, имунизиране и закупуване на уреди за филтриране на въздуха. Министърът изключи опцията за затваряне на учебните заведения и образование на смени, съобщи NOVA.

Системата за ранно предизвестие е формирана от два съставния елемент. Единият е разбор на отпадните води на 116 пречиствателни станции, от който да стане ясно дали съществува нараснало районно разпространяване на вируса. В подобен случай учениците от съответния район ще бъдат тествани по-често. Освен това са определени 300 учебни заведения в Австрия, в които ще се вършат ПСР-тестове, с цел да бъде открито дали се усилва броят на инфекциите в учебните заведения, а с това - и на избрана възрастова група.

Централен детайл на тактиката остава тестването. Най-малко един път седмично всички възпитаници ще вършат антигенен тест и в допълнение ще вършат и ПСР-тест. Тези проби ще се вършат в понеделник, а в четвъртък ще бъде изработен нов антигенен тест. В първите 14 дни на образователната година всички са длъжни да носят маски в учебно заведение. Маските ще се смъкват, откакто учениците седнат по чиновете. Как ще се действа по-нататък, ще зависи от инфекциозното състояние след първите две седмици.

Ваксинираните възпитаници и учители ще употребяват " привилегии " - няма да се подлагат на тестване. До момента в страната са имунизирани 19 % от подрастващите на възраст от 12 до 15 години и 45 % на възраст от 16 до 19 години. Този месец ще започват по избрани направления 30 рейса, оборудвани за слагане на ваксини, които ще посещават учебни заведения в страната, запланувани са акции по нощни заведения, юношески организации, осведомителни акции за родители. Съставна част от проекта е набирането на уреди за филтриране на въздуха на местата, където това е мъчно или където се образуват по-големи количества аерозоли, да вземем за пример в стаите за музика. За тази цел ще бъдат отпуснати 10 млн. евро, с които да бъдат закупени към 10 000 почистващи въздуха уреди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР