Австрийският канцлер Карл Нехамер и вътрешния министър на страната пристигат

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер и вътрешния министър на страната пристигат
Коментари Харесай

Австрийският канцлер Карл Нехамер пристига в България. Стъпка напред към Шенген?


Австрийският канцлер Карл Нехамер и вътрешния министър на страната идват в България и ще посетят българо-турската граница. Виена упорства Европейски Съюз да обезпечи повече поддръжка на София за отбрана на границите.

Австрийският канцлер Карл Нехамер и вътрешния министър на страната Герхард Карнер пристигат в България на 23 януари, оповестяват австрийски медии. В понеделник двамата ще посетят българо-турската граница, взаимно с сътрудниците си от София.

Българското президентство уточнява в прессъобщение, че ще посети Елхово дружно с Нехамер и Карнер. Там се намира районният координационен център, част от системата за наблюдаване на българо-турската граница.
Редакцията предлага
Виена упорства за повече европейска поддръжка за България

През декември на България и Румъния към Шенгенското пространство. Като публична причина Виена уточни проблемите с противозаконната миграция. Страната разгласи още, че Шенгенската система не действа поради огромния брой нерегистрирани мигранти, които влизат включитено на нейна територия. Управляващата Австрийска народна партия, от която са и Нехамер, и Карнер, отхвърли изказванията, че ветото е било поради вътрешнополитически аргументи, напомня " Ди Пресе ".

Австрия заявява поддръжка за България в отбраната на европейските граници, в това число с допълнителни средства от Европейски Съюз за защитни уреди и увеличение на потенциала на Фронтекс - европейската организация за гранична и брегова защита, написа още австрийското издание. Канцлерът ще разиска въпросите с президента Радев и със служебния министър председател Гълъб Донев. През миналата седмица вътрешният министър на Австрия Карнер се срещна с новия началник на Фронтекс - Ханс Лейтенс. Посещението в България се случва две седмици преди срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел по въпросите на миграцията.

Австрийското несъгласие разочарова България и Румъния

В България и австрийското несъгласие за Шенген, макар че не беше изненадващо. В четвъртък Румъния разгласи, че ще върне посланика си Емил Хурезяну назад в Австрия. Той беше извикан за съвещания в Букурещ след налагането на австрийското несъгласие. А в петък външният министър на Австрия Александър Шаленберг се срещна с румънския си сътрудник Богдан Ауреску на Световния стопански конгрес в Давос, заяви държавната медия ORF. Ауреску е призовал Шаленберг да преразгледат позицията си за Шенген.

Гърция е подкрепила присъединението на двете страни към Шенгенското пространство при скорошното посещаване на гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис при Нехамер и Карнер във Виена, показва още " Ди Пресе ". Атина се е изказала и за по-силна поддръжка от страна на Брюксел за България за отбраната на европейските граници.

твърди, че през 2022 година в страната са били арестувани над 100 000 мигранти. По данни на Министерството на вътрешните работи във Виена 40% от тях са пристигнали от Турция през България, като това са най-вече хора от Афганистан, Сирия, Мароко, Египет и Сомалия. Австрийският всекидневник цитира българския специалист по миграцията Тихомир Безлов, който слага под подозрение тези цифри. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР