Европейците се отправят към урните в 27 държави, за да

...
Европейците се отправят към урните в 27 държави, за да
Коментари Харесай

Новата вълна: Все повече млади хора в Европа гласуват за десните и крайнодесните партии

Европейците се насочат към урните в 27 страни, с цел да изберат нов Европейски парламент. А милиони младежи ще гласоподават за първи път. В някои страни възрастта за гласоподаване даже беше понижена до 16 години. Така че малолетните в Белгия, Германия, Австрия, Гърция и Малта ще могат да гласоподават на тези избори.

„ Това е доста огромна опция за нас, тъй като ни дава глас, който в никакъв случай до момента не сме имали “, споделя Маре Верлинде, 17-годишна студентка от Белгия.

„ Мисля, че Европа би трябвало да се засилва и да бъде по-силна – не можем постоянно да разчитаме на НАТО “, откровено споделя нейният другар Огюст Дюшен.

За тази група другари – и за доста от техните връстници – тези европейски избори са извънредно значими, що се отнася до сигурността. Те са израснали, когато са им казвали, че Европа е в сигурност, само че през последните две години това разбиране е изчезнало.

17-годишната Лор Слех се тревожи за войната в Европа: " Моите учители по история споделят, че не биха се изненадали, в случай че в бъдеще избухне нова международна война “, споделя тя. Всичките й другари кимат в символ на единодушие. „ Това в действителност ме плаши. “

На европейските избори през 2019 година рекорден брой младежи отидоха да гласоподават. Масово те избраха зелените партии, които защитаваха мощни политики в региона на климата. По това време този феномен беше наименуван „ Зелената вълна “. Но пет години са доста време в политиката.

Ако социологическите изследвания са правилни, невиждан брой млади гласоподаватели обмислят да гласоподават за десни и крайнодесни партии, доста от които като цяло са скептични по отношение на Европейски Съюз.

„ Искаме да премахнем статуквото и по тази причина доста от моите другари гласоподават за десните “, споделя Бенс Сабо, до момента в който участва на митинг на фермери против Европейски Съюз в Брюксел. Бумтящият тон на тракторите се слива с гласовете на сцената, до момента в който те осъждат европейските елити. „ Всичко, което идва отдясно, се демонизира. Но в действителност можем да разгадаем проблемите, които левицата се опита да реши – и не съумя “.

Въпросите, които вълнуват младите европейци, несъмнено, са разнообразни. Но това е потомство, което съзря по време на пандемията от Коронавирус, а в този момент се усеща обезпокоеното на доста фронтове: война в Европа, изменение на климата, нерешителен пазар на труда и липса на налични жилища.

„ Ние не сме екстремисти. Просто сме ядосани “, изяснява 25-годшният Лазар Потребич от унгарското малцинство в Сърбия, който има право на глас. Той, както и доста от сътрудниците му, се тревожат за бъдещето и считат, че по-традиционните партии не се вслушват в техните опасения.

" Чувстваме, че потребностите ни не са задоволени. Хората на нашата възраст подхващат в действителност значими житейски стъпки. Започваме първата си работа, мислим да създадем семейство… само че в случай че се огледате в Европа, цените на наемите скачат догоре – и е мъчно да се откри работа. "

Разбира се, възприятието да не те слушат, когато си млад, да не си част от уравнението, не е нищо ново. Но доста от крайнодесните партии интензивно ухажват младите гласове, споделя Дейв Синардет, професор по политически науки в Свободния университет в Брюксел.

„ Радикалната десница канализира възприятията против властта “, изяснява той пред BBC. „ Те имат малко бунтарско въодушевление – изключително що се отнася до тяхната стратегия против културата на събуждането. И това се харесва на младежите. “

За водача на испанската партия Vox, Сантяго Абаскал, горещите въпроси са правата на транссексуалните и абортите.
Миграцията е различен въпрос, който тласка младите гласоподаватели вдясно. Миналата година към 380 000 души са минали нелегално границите на Европейски Съюз - най-високият брой от 2016 година

„ Позицията на Европейски Съюз във връзка с миграцията беше прекомерно снизходителна “, счита 28-годшиният Джорджио от Италия. Той ще гласоподава за Братята на Италия на Джорджия Мелони - може би най-голямата и сполучлива последна десница в Европа.

Той счита, че Европейски Съюз би трябвало да има миграционна политика, по-подобна на тази на Унгария, Словакия и Полша, които оспориха новия пакт за миграцията на Европейски Съюз, който дава на несъгласните страни правото да заплащат, вместо да одобряват новопристигнали бежанци.

„ Те бяха безмилостно подложени на критика, до момента в който строяха огради. Но действителността е такава, че това, което прави Европейски Съюз, не работи ", споделя Джорджио. „ Нямаме визия кой се намесва: хората минават през пролуките и може да имат даже престъпно досие - което значи, че Европа е по-малко сигурна. ”

Крайнодесните политици се оправят по-добре и с привличането на вниманието на младежите онлайн: тактиката им за обществени медии е несравнима.

Перфектният образец е френският политик Джордан Бардела - харизматичният 28-годишен водач на Националното заседание, който оглавява листата му за европейските избори. С 1,2 милиона почитатели в TikTok той прави партията си привлекателна за френската младежи. Според едно изследване 36% от французите под 24 години го поддържат.

В Италия Матео Салвини от крайнодясната Лига води акция в Instagram със слогана „ По-малко Европа, повече Италия “. Той разгласява изображения, генерирани от AI, които допускат, че „ повече Европа “ значи да бъдеш заставен да ядеш инсекти, мъже с дълги бради, които раждат, и непростимия грях да ядеш ананас върху пица.

Повече от шест на всеки 10 млади жители на Европейски Съюз споделят, че ще гласоподават на идните европейски избори. Вместо „ зелена вълна “, този път те биха могли да бъдат основни за реализирането на най-значимия подтик надясно от основаването на Европейски Съюз. Това би могло фундаментално да промени дневния ред на Европа по въпроси, вариращи от климата през миграцията до поддръжката за Украйна.

Бенс Сабо от Унгария не се съмнява, че това ще се трансформира в законодателен орган на Европейски Съюз, който е по-подходящ за младото потомство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР