СподелиКатастрофата на 16 май, когато кола на случай край Аксаково,

...
СподелиКатастрофата на 16 май, когато кола на случай край Аксаково,
Коментари Харесай

Независим доклад: Катастрофата с НСО, при която загина мъж, е по вина на шофьора на службата

Сподели
Катастрофата на 16 май, когато кола на случай край Аксаково, се дължи на неналичието на видимост и на висока скорост.

Това са изводите на специалистите от Европейския център за транспортни политики. Докладът им след огледа на мястото на случая е оповестен на уеб страницата на центъра.

Катастрофата стана на пътя Варна – Добрич в региона на Аксаково.

Според специалистите неприятната преценка на водача на НСО евентуално е главната

причина за настъпването на случая – той се е движел с „ превишена скорост доста над разрешената и в пъти над безвредната “ при условия на лимитирана видимост, написа Българска национална телевизия.

Според създателите на отчета без значение от незадоволителното положение на пътя и организацията на придвижването злополуката е можело да бъде избегната, в случай че автомобилът на НСО се е движел със скорост сред 50-70 км/ч.



Дори и при скорост 90 км/ч, каквото е ограничаването на скоростта в този пътен сектор, случаят е можело да бъде избегнат или най-малко да не приключи съдбовно.

Грешка на водача е това, че е позволил да се движи с висока скорост в зоната на кръстовище без видимост.

Шофьорът на блъснатата кола, без значение от това, че е бил на път без преимущество, по всяка възможност не е видял идващия против него автомобил.

По всяка възможност той е бил ударен, откакто към този момент е бил навлязъл в средата на кръстовището.

Дали е бил спрял или не на знак „ Стоп “ няма никакво значение, тъй като при видимост от 53 м и връхлитащ го автомобил с над 140 км/ч шансът да се избегне този случай е бил под 1%, показват специалистите.

Липсата на съответна поддръжка на пътя и ненапълно неналичието на ограничаване на скоростта са се комбинирали с неправилната оценка на обстановката – заради липса на видимост от страна на единия лидер, и с превишаването на скоростта от страна на другия водач.

Експертите на центъра акцентират в отчета си, че виновността за случая би трябвало да се преглежда от всички вероятни страни, без да се трансферира напълно на най-удобния отговорен, а точно умрелия при случая лидер. Обвинението против него няма да предотврати бъдещи сходни произшествия, припомнят те.

В отчета е очебийно, че превишаването на скоростта от страна на НСО без справедлива причина е нарушение на Закона за придвижването по пътищата, че
организацията на придвижването в обсега на кръстовището не покрива минималните условия.

Стопанинът на пътя – Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Областно пътно ръководство – Варна, редовно са неглижирали проблемите, свързани с остарелите пътни знаци и неприятното положение на пътната маркировка, пясъкът от зимната обработка на пътя и растителността, която навлиза в обсега на пътя, не са почистени, не са спазени минималните условия за ограничение на скоростта при кръстовища с лимитирана видимост.

Предвид асфалтирането на региона на злополуката незабавно след случая, в отчета си специалистите показват, че липсва ясна процедура по какъв начин би трябвало да работят институциите след тежки произшествия и в какъв интервал би трябвало да се резервира истинския тип на местопроизшествието.

От Европейския център за транспортни политики предлагат съответно за мястото на случая да се направи цялостна инспекция на положението на пътните знаци и маркировки в обсега на кръстовището; да се усъвършенства видимостта в зоната на кръстовището, включително като се почисти растителността и се реалокират пътните знаци, да се подхващат ефикасни ограничения за понижаване на скоростта на 50 км/ч.

Друга рекомендация е Министерство на вътрешните работи, Прокуратура на Република България и Министерство на регионалното развитие да изработят проект и правила за деяние на обособените институции при тежки произшествия, като се дефинират най-малкото периоди за запазването на достоверния тип на зоната на случая, и периметър към нея, доколкото това е допустимо. Според специалистите от центъра би трябвало да се обследват и други сходни кръстовища в цялата страна и да се набележат ограничения за възстановяване на сигурността.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР